StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIŽE NAM NAFTA!

Prema Europi plove golemi tankeri, Amerikanci im ukinuli blokadu izvoza i sankcije

Piše dv
21. lipnja 2022. - 23:08

Dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane: Venezuela, čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, izronila je odjednom kao spasonosna zamjena za dio količina ruske sirove nafte kojih nedostaje nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Američko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je pisma talijanskoj naftnoj kompaniji Eni i španjolskom Repsolu da se ponovno započne isporuka venezuelanske nafte. To je ujedno i način da se počne rješavati više milijardi dolara težak dug s kamatama koje duguje ta zemlja.

Teret od 650.000 barela sirove nafte iz Venezuele, namijenjen talijanskom Eniju već je spreman za isplovljavanje, nakon više od dvije godine blokade Venezuele. Drugi golemi tanker koji je iznajmio Eni, brod Pantanassa, kreće se također prema Venezueli spreman utovariti dva milijuna barela sirove nafte za Europu, donosi Slobodna Dalmacija. 

Svemu ovome je prethodilo političko rješenje krize između SAD-a i zemlje Nicolasa Madura: Sjedinjene Države ukinule su sankcije protiv rođaka venezuelanskog predsjednika nakon što je Washington objavio da poduzima korake za obnovu dijaloga između Madurove vlade i venezuelanske oporbe koju podupiru SAD. Ministarstvo financija SAD-a potvrdilo je prošli petak da je skinulo Carlosa Erika Malpicu Floresa, bivšeg šefa državne riznice Venezuele, sa crne liste na koju je bio stavljen 2017. godine, u mandatu Donalda Trumpa. Malpica Flores je imao vodeću poziciju u nacionalnoj naftnoj kompaniji Venezuele i nećak je prve dame Cilije Flores.

Još prošloga mjeseca Bidenova administracija odlučila je ublažiti i neke ekonomske sankcije Venezueli kao dio napora da se potaknu razgovori. Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je kako vjeruje da će se u Mexico Cityju uskoro nastaviti razgovori između vlade Nicolasa Madura i oporbe na čelu s Juanom Guaidom, te je ponudio daljnje ustupke ako Maduro napravi kompromis.

Europske, azijske i američke kompanije koje su ranije imale zajedničke trgovinske poslove u Venezueli, a među njima su brojni naftni giganti, akumulirale su na milijarde dolara neriješenog duga otkad je prethodna američka administracija na čelu s Donaldom Trumpom uvela sankcije i radikalizirala odnos s Venezuelom koji Joe Biden sad popravlja i radi kompenzacije manjka ruske nafte na svjetskom tržištu.

20. travanj 2024 07:02