StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDANAS U MOSTARU |

Potpisan Ugovor o provedbi projekta zaštite i valorizacije neretvanske prirodne baštine

Piše dv
15. studenog 2021. - 15:59
Cilj projekta je doprinos boljoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa zaštićenih područja doline NeretveAnte Lovric

U Mostaru je danas, u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića i predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega, potpisan ugovor o provedbi projekta “Zaštita i valorizacija zaštićene prirodne baštine Neretve u svrhu održivog razvoja lokalnih zajednica u prekograničnom području RH i BIH”. Projekt je odobren za sufinanciranje u sklopu Programa poticanja prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine za razvoj lokalne zajednice.

image
Cilj projekta je doprinos boljoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa zaštićenih područja doline Neretve
Ante Lovric

Cilj projekta je doprinijeti boljoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa zaštićenih područja u dolini rijeke Neretve i njihovoj turističkoj prepoznatljivosti/konkurentnosti uvođenjem novih turističkih sadržaja te promociji u svrhu održivog korištenja prirodne baštine i doprinosa jačanju konkurentnosti i gospodarskog oporavka prekograničnog područja Neretve.

Partneri na ovom projektu, uz Ured predsjednika Vlade HNŽ, kao vodećeg partnera, su i Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Tijekom sastanka bilo je riječi o međusobnoj suradnji, osobito MED projektu COASTING PLUS, odnosno nastavku projekta COASTING kroz koji će se, uz ostalo, na poseban način osnažiti suradnja dviju susjednih i prijateljskih županija.

Projekt COASTING PLUS usmjeren je na poticanje koordinacije među ključnim dionicima u svrhu unaprjeđenja razvitka održivog i odgovornog obalnog turizma  i zaštite okoliša na mediteranskom području. Cilj Projekta, uz prenošenje COASTING metodologije na lokalnu razinu, je i razvitak Lokalnog akcijskog plana. Regionalna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, u koordinaciji s vodećim partnerom – Savezom gradova i općina Andaluzije iz Španjolske (FAMP), iskoristit će iskustvo stečeno u završenom projektu COASTING kao i drugim EU projektima, te uključenim novim partnerima prenijeti metodologiju integralnog upravljanja obalom za održivi turizam.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg najavili su i daljnju suradnju kako kroz Jadransko-jonsku euroregiju tako i kroz zajedničko apliciranje na prekogranične i transnacionalne programe.

25. travanj 2024 11:42