StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKratko smo se veselili

Ponovno skače cijena goriva, neizvjesnost je u zraku, ne zna se hoće li europske države nastaviti kupovati rusku naftu

Piše PSD
24. ožujka 2022. - 16:07

Prošli tjedan cijene nafte pale su ispod 100 dolara, a danas su dva najvažnija indeksa, WTI i Brent, porasla na 114 i 121 dolar. To u prijevodu znači da ćemo sljedeći utorak vjerojatno plaćati skuplje gorivo i na benzinskim stanicama u Hrvatskoj, najavljuje revijaHAK, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Što je razlog za porast? Prije svega neizvjesnost oko stava europskih država hoće li dalje nastaviti kupovati rusku naftu. Sankcije nisu uvedene, ali visoka razina cijena je ostala.

image
Matija Djanješić/Cropix

Tu je i problem s velikim naftovodom iz Kazahstana, odnosno ruskom lukom Novorossiisk, koja je stradala u nedavnoj oluji na Crnom moru i trenutno je neupotrebljiva, što smanjuje količinu nafte u prodaji. Kazahstanska nafta se isporučuje u svijet iz ruske luke.

Dugoročno će biti veliki izazov činjenica da čak 50 posto uvoza dizelskog goriva u Europu ide iz ruskih rafinerija i mnogi analitičari upravo to vide kao najveću opasnost. Ruski dizel čini 15 posto europske potrošnje.

U izjavi Financial Timesu Amrita Sen, glavna naftna analitičarka u Energy Aspects, rekla je Europa uvozi blizu milijun barela dnevno ruskog dizela i tu se krije velika strateška ranjivost, revijaHAK.

16. travanj 2024 15:37