StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVjerojatno će izumrijeti

Polarni medvjedi se zbog topljenja leda sele iz Aljaske u Rusiju. Znanstvenici kažu da ćemo ovakve prizore gledati sve češće

Piše PSD
6. siječnja 2022. - 08:25

Prema američkim znanstvenicima, klimatske promjene tjeraju polarne medvjede da napuštaju Aljasku te se, preko Beringovog prolaza, sele u Rusiju. Ove velike životinje traže nove domove i lovišta zbog topljenja morskog leda. Broj medvjeda u Južnom Beaufortovom moru – moru na rubu Arktičkog oceana koje se nalazi sjeverno od Kanade i Aljaske – pao je s 1500 na 900 između 2000. i 2010. prema Znanstvenom centru Aljaske američkog Geološkog zavoda. U međuvremenu, ruski otok Wrangel u susjednom Čukotskom moru - gdje je hrane u izobilju - vidio je rekordnih 747 medvjeda u 2020., u odnosu na 589 u 2017, donosi Slobodna Dalmacija.

Herman Ahsoak, kapetan kitolovac iz Utqiagvika na Aljasci, rekao je za Telegraph: “Nije uvijek bilo ovako. Kasnih 1990-ih ovdje ih je bilo 127. Nikada ih u životu nisam vidio toliko. Imali smo poseban patrolni tim koji je čuvao stražu i štitio grad. Ali kad se morski led stvarno počeo povlačiti, prestali smo ih tako često viđati. Siguran sam da još uvijek postoji zdrava populacija, ali oni su uglavnom otišli odavde.”

Posljednjih godina, polarni medvjedi u Beaufortovom moru morali su putovati daleko izvan svojih tradicionalnih lovišta, što je pridonijelo skoro 30-postotnom smanjenju njihove populacije, prema nedavnoj studiji Sveučilišta Washington State. Polarni medvjedi stanovnici su Arktika, regije koja se zagrijava četiri puta brže od ostatka svijeta, kako je izvijestio NASA-in znanstvenik Peter Jacobs. Negdje između 21.000 do 30.000 polarnih medvjeda sada je prisutno u divljini, ali procijeniti postoji li pad broja odrasle populacije teško je zbog nedostatka dugoročnih podataka.

Anthony Pagano, postdoktorski istraživač na Školi okoliša na Sveučilištu Washington State, rekao je: “To što moraju putovati dalje znači da ovi medvjedi troše puno više energije što može ugroziti njihov sami opstanak. Ako želimo sačuvati stanište ovih nevjerojatnih sisavaca, onda se moramo usredotočiti na korijen problema, a to je usporavanje globalnih klimatskih promjena."

26. travanj 2024 01:19