StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU KOJU SREDNJU?

Počeo proces upisa u srednje škole za 39 tisuća osmaša: Roditelji, ne propustite važne datume!

Piše dv
23. svibnja 2022. - 13:26

Za otprilike 39 tisuća hrvatskih osmaša danas je važan dan – započinju prijave u elektronički sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Time kreće ovogodišnji proces upisa u srednje škole.

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon provedenog javnog savjetovanja objavilo je Odluku o upisu učenika u prve razrede srednjih škola u Narodnim novinama.

Prijave u sustav kreću danas, odabir srednjih od 25. lipnja

Kao i prethodnih godina, učenici se u srednje prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. Prijave u sustav započinju već danas, 23. svibnja, s početkom u 12.00 sati.

Kandidati koji osnovnu završavaju u redovitom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj ove godine, u svojoj školi dobivaju elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr, tj. korisničko ime i lozinku s kojima se prijavljuju u sustav te će prilikom prve prijave dobiti PIN. PIN se prima SMS-om na broj mobitela unesen u sustav, a ako kandidat ne posjeduje mobilni telefon, može navesti broj mobilnoga telefona nekoga od ukućana ili rođaka.

Prema odluci koju potpisuje ministar Fuchs, sljedeći važan datum za maturante je 25. lipnja kada kreće prijava obrazovnih programa. Na ljetnom roku moći će prijaviti njih najviše šest. Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom jer će se tim slijdom raspoređivati na prijavljene programe.

Osmaši koji žele upisati srednje škole koje provode prijemne ispite, morat će te obrazovne programe u sustavu prijaviti najkasnije do 28. lipnja, a sami će se prijemni ispiti, odnosno dodatne provjere provoditi od 29. lipnja do 4. srpnja ove godine. U tom periodu provest će se provjere, ulagati žalbe te unijet konačni rezultati učenika.

Redoviti učenici koji ostvaruju dodatna prava za upis dokumentaciju koja uključuje stručno mišljenje HZZ-a i ostale dokumente kojima se ostvaruju ta prava moraju dostaviti do 1. srpnja. Kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete brišu se s rang lista 6. srpnja, a dan nakon, 7. srpnja, završavaju prijave obrazovnih programa. Istog dana započinje ispis prijavnica, a krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica, koje učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu, je 8. srpnja.

Konačne ljestivce poretka za upisu  sednje škole bit će objavljene 9. srpnja, a od 11. do 13. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole, odnosno upisnice za srednju školu u koju se učenik upisao. Škole same određuju datume za zaprimanje upisnica te ostale dokumentaciju unutar predviđenog razdoblja, a te rokove objavljuju u natječaju na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole. Zato bi tijekom čitavog proces upisa u srednje osmaši pažljivo trebali pratiti obavijesti na web stranicama škola koje žele upisati.

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja o upisima u srednje škole, planirani broj upisnih mjesta ima za 46.377 učenika u 2.113 razrednih odjela. Osmaša je u ovome trenutku diljem Hrvatske 39.448, što znači da će za one koji ne uspiju upisati svoju željenu srednju školu ili specifični obrazovni program, mjesta biti na jesenskom roku. Ministartstvo će 10. kolovoza službeno objaviti koliko je slobodnih mjesta za upise u srednje ostalo za jesenski rok.

05. svibanj 2024 13:28