StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprotiv odluka stožera

Pobune u školama zbog covid potvrda; neki su se već počeli raspitivati o mogućnosti korištenja neplaćenog dopusta

Piše Marijana Cvrtila/ sd
5. studenog 2021. - 15:48

To je odluka donesena preko koljena, kako se odluke u sustavu obrazovanja nikada ne bi trebale donositi. Prosvjetni radnici pokazali su veliku odgovornost u pandemiji, više od 60 posto nas je cijepljeno. Ovo pokazuje nepovjerenje u sustav. Osim toga, pitam vas kakva je logika u tome da u jednom razredu imate 30 osoba, uključujući učenike i nastavnika, a samo jedna – nastavnik – treba imati covid-potvrdu? Znamo da u školama zarazu najviše šire učenici. Ovo je nepošteno, nekorektno i naprasno donesena odluka – kaže Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon što je Nacionalni stožer u petak objavio odluku prema kojoj od 15. studenog svi državni i javni službenici, a među njima i djelatnici škola i fakulteta, moraju imati covid potvrde kako bi mogli pristupiti radnome mjestu, piše Slobodna Dalmacija.

U suprotnom, kao i svi ostali državni i javni službenici i namještenici, morat će se testirati na covid-19 dva puta tjedno, a voditelj Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović naveo je kako u Hrvatskoj postoji oko 420 ovlaštenih punktova (ustanova i laboratorija) gdje će to moći obavljati. Novac za testiranje bit će osiguran u državnom proračunu i osobe koje pristupe testiranju imat će pravo na refundiranje troškova.

-Vidjet ćemo dokad – kazao je kratko na ovu temu ministar Božinović. Trenutačno je najmanje prvom dozom cijepljeno 62,26 posto djelatnika osnovnih i srednjih škola, visokih učilišta i instituta (najmanje osnovne škole 58,14 posto a najviše znanstveni instituti 74,42 posto), što je ukupno oko 53 tisuće ljudi. Njih više od 32 tisuće nije cijepljeno, a ako uzmemo u obzir da je minimalna cijena brzog antigenskog testa 108 kuna, ispada da će država mjesečno samo za testiranje u resoru obrazovanja i znanosti morati osigurati najmanje oko 28 milijuna kuna!

U školama, očekivano, niz kritika i upozorenja na probleme koje bi ova odluka mogla izazvati.

-Odluka će sigurno izazvati podjele u zbornicama, a to nije nikako dobro. Širi se panika. Neki su se već počeli raspitivati o mogućnosti korištenja slobodnih dana i neplaćenog dopusta, a ravnatelji zovu i pitaju što napraviti u slučaju da netko od nastavnika i drugih djelatnika odbije i cijepljenje i testiranje. Nastava će sigurno biti ugrožena. Hodamo po skliskom terenu – upozorava Nada Lovrić.

-Sve dok se covid potvrde ne uvedu za sve zatvorene prostore i masovna okupljanja, ovakva je odluka neprihvatljiva. Ne može se u gostionice i kladionice ulaziti nesmetano, a učiteljima uvjetovati rad u školi covid potvrdama. Državi je očigledno važnije prikupljati porez od kladionica i shopping centara, nego da djeca prikupljaju znanje u učionicama – poručuje Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, koji odluku smatra omalovažavanjem učitelja i nastavnika te će od Stožera zatražiti preispitivanje te odluke.

-Možemo očekivati pojedinačne reakcije i pobune, kao što smo to vidjeli u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Većina prosvjetnih djelatnika je cijepljena, neki su preboljeli covid, ali bit će i onih koji se po cijenu opomena i otkaza neće htjeti ni cijepiti ni testirati. Nažalost, svjesni smo da brojke zaraženih divljaju, ali to je sigurno dijelom i posljedica nedovoljno motivirajuće i neučinkovite kampanje mjerodavnih – optužuje Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. „Covid potvrde jesu jedan vid prisile, žao mi je što se nije išlo na afirmativni pristup“, kaže ona.

Prosvjetari uglavnom upozoravaju na opasnost od neodržavanja nastave i pronalaženja zamjena u situaciji ako se netko odbije testirati, pa za prosvjetnu vlast imaju niz pitanja na koje treba odgovoriti do 15. studenog:

-Nama je jako važno da se sve dobro organizacijski provede, od većeg broja mjesta za testiranje do organizacije nastave i refundiranja sredstava. Mnoge škole nemaju novca, osobito mi u Zagrebu, i zato treba jasno odrediti tko će i kako zaposlenicima vraćati novac za testiranje. Osim toga, što ćemo učiniti ako se netko odbije testirati? Također, mi već sada imamo problem zaposliti stručno osposobljenog nastavnika, osobito u STEM i strukovnim predmetima. Gdje ćemo naći zamjene ako netko od njih ne bude imao covid-potvrdu? – samo su neka od pitanja koje postavlja Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole.

Riječka profesorica hrvatskog jezika i osnivačica nastavničke grupe „45 minuta“ Tamara Šoić pita se tko će kontrolirati ima li netko od djelatnika covid potvrde. Već sada, kaže, u većini škola nitko ne kontrolira ni nose li se maske ili ne.

-Sve su ove mjere došle prekasno. Imam osjećaj da odgovorni opet traže formu, a ne sadržaj – poručuje Tamara Šoić.

Maske će nositi i najmlađi

Osim covid potvrda za djelatnike, u školama se postrožuju i mjere kada je u pitanju nošenje maski. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je kako se obveza posjedovanja covid potvrda ne odnosi na učenike, ali će zato do daljnjega svi učenici od 5. razreda osnovne škole do maturanata na nastavi morati nositi maske, čak i onda ako je osiguran potreban razmak između osoba u učionicama od najmanje 1,5 metar u osnovnima, odnosno dva metra u srednjim školama. Maske u zajedničkim prostorijama, poput hodnika, morat će nositi i najmlađi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, ali ta obveza za njih neće vrijediti na nastavi u učionicama.

Nastava od idućeg tjedna uživo

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović kazao je i kako se od ponedjeljka 8. studenog na nastavu uživo (A model) u škole vraćaju djeca iz većine županija, osim ondje gdje su lokalni stožeri procijenili da zbog epidemiološke situacije to nije moguće te će se nastava ondje održavati i nadalje online (C model). U Dalmaciji će u Splitsko-dalmatinskoj županiji svi učenici ići prema modelu A (uživo), kao i većina škola u Zadarskoj županiji (samo OŠ Obrovac od 5. do 8. razreda ide online). U Dubrovačko-neretvanskoj županiji najveći dio škola također ide uživo, a njih desetak online, no kako kažu, moguće su izmjene u slučaju novih procjena. I u Šibensko-kninskoj županiji pristup je individualiziran, odnosno o modelu nastave od ponedjeljka odlučivat će svaka škola zasebno, ovisno o svojoj epidemiološkoj slici te su moguća sva tri modela nastave.

19. travanj 2024 01:29