StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCRNOGORSKE VIJESTI PIŠU

‘Ploča u Morinju postavljena je mimo zakona i bez dozvole Kotora‘

Piše DV
11. listopada 2022. - 11:56

Crnogorske Vijesti objavile su kako je otkrivanjem spomen-ploče zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima na mjestu nekadašnjeg logora Morinj, Ministarstvo vanjskih poslova te države s ministrom Rankom Krivokapićem na čelu prekršilo više zakonskih odredaba. 

"Naime, spomen-ploča s tekstom koji na dubiozan način tretira povijesne okolnosti 1991. kada je država Crna Gora bila nesumnjivi i voljni sudionik agresije na Republiku Hrvatsku na području Konavala i Dubrovnika, postavljena je bez da je Općina Kotor na čijem teritoriju je to urađeno, dala po zakonu neophodnu dozvolu za to", piše novinar Vijesti.me.

U tekstu se navodi kako je spomen-ploča postavljena bez odluke Vlade Crne Gore. Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić Vijestima je potvrdio kako im se nitko iz ministarstava vanjskih poslova Crne Gore ni Hrvatske nije obraćao sa zahtjevom za odobravanje postavljanja spomen ploče u Morinju. Ranija inicijativa nevladine organizacije ‘Anima’ iz Kotora nije realizirana uz obrazloženje lokalne uprave "da se po Zakonu o spomen obilježjima, član 9, spomen obilježja ne mogu postavljati za značajne događaje prije isteka roka od 50 godina od kada se taj događaj dogodio, a bez adekvatne odluke Vlade". Vijesti navode kako je dodao da "sve to zajedno, jučerašnju akciju Krivokapića i Konjeviča u Morinju čini nezakonitom i podložnom kaznenom procesuiranju, bez obzira na motive koji stoje iza takvog njihovog postupka".

Autor teksta dalje piše kako su iz Akcije za ljudska prava (HRA) i Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozdravili postavljanje spomen-ploče. Podržali su, kažu, i ranije traženje zatočenika logora Morinj iz Hrvatske za postavljanje obilježja kao i "druge nevladine organizacije iz Crne Gore koje se desetljećima posvećeno bave pitanjima suočavanja s prošlošću".

”Međutim, žalimo što se ovako važni događaji sprovode na prečac, bez blagovremenog obavještavanja javnosti, pozivanja i predstavnika organizacija civilnog društva i mirovnih aktivista, koji bi pokazali da za ovaj vid izgradnje kulture sjećanja u Crnoj Gori postoji značajna podrška. Vjerujemo da bi i hrvatskim logorašima značio susret s onima iz Crne Gore koji su i do sada podsjećali na njihove patnje, dok su vlasti, i lokalne i nacionalne, na to šutjele”, piše u priopćenju kojega potpisuju Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica HRA, i Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO. Navode i to kako žale što su ovaj događaj "obilježili prosvjedi ostrašćenih pojedinaca" te kako očekuju da se od tog čina ograde prije svih stranke u kojima su ti pojedinci na položaju i aktivisti na lokalnoj razini.

02. svibanj 2024 16:47