StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODGOVOR PUTINU

Plan za scenarij od kojeg strepi cijeli svijet: Biden potiho formirao specijalnu grupu ‘Tigar‘, njihovi sastanci su tajni, ali zna se koja im je uloga...

Piše Damjan Raknić/JL
24. ožujka 2022. - 12:24

Bijela je kuća potiho oformila radnu grupu sazdanu od dužnosnika za nacionalnu sigurnost koje je dobila zadatak pripremiti Sjedinjene Američke Države i njezine saveznike za slučaj da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u Ukrajini, a možda i drugdje, počne koristiti kemijsko, biološko i nuklearno oružje, piše The New York Times.

Prema tvrdnjama nekoliko dužnosnika koji su uključeni u rad grupe koja nosi kodno ime "Tigar", njezini članovi traže i moguća rješenja za slučaj da Putin i ruske trupe uđu u teritorij neke od članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) kako bi napale konvoje koji Ukrajini dostavljaju oružje i humanitarnu pomoći.

"Tigrovi" se sastaju tri puta tjedno, njihovi su sastanci tajni, a na njima se raspravlja i kako bi trebalo reagirati na potencijalno širenje rata u Ukrajini na Moldaviju i Gruziju te kako Europu pripremiti za novi izbjeglički val koji bi mogao veći od bilo kojeg koji je viđen tijekom posljednjih desetljeća, prenosi Jutarnji.

Planovi koje pripremaju "Tigrovi" bit će jedna od glavnih tema izvanrednog samita NATO-a koji se održava u četvrtak u Bruxellesu. Bit će to prvi sastanak čelnika članica NATO-a otkad je Putin naredio napad na Ukrajinu. Na sastanku neće biti dopušteno korištenje mobitela, a neće mu moći nazočiti ni savjetnici i pomoćnici političara.

O Putinovoj spremnosti da Ukrajinu napadne najubojitijim oružjem u svom arsenalu prije mjesec se dana raspravljalo tek kao o teorijskoj mogućnosti, no danas je situacija drukčija. Sukobi Rusa i Ukrajinaca ušli su u 28. dan, a Rusija nije ostvarila premoćnu pobjedu kakvu je priželjkivala. Kako se zbog toga već okrenula bombardiranju stambenih zgrada, Zapad se mora pripremiti za slučaj da će Putin Ukrajinu udariti još jače.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je prvi puta rekao da bi upotreba oružja za masovno uništenje, čak i ako bi bilo upotrebljeno unutar granica Ukrajina, mogla imati "strašne posljedice" za žitelje zemalja članica NATO-a te da je zato iznimno važno pripremiti se za takav razvoj situacije. Stoltenberg je tijekom konferencije za medije govorio o otrovnim oblacima koji bi se nakon ruskog udara na Ukrajinu oružjem za masovno uništenje mogli nadviti nad zemljama koje graniče s Ukrajinom. Trenutno se raspravlja bi li se kolateralna šteta koju bi prouzročio takav napad smatrala "napadom" na NATO.

‘Treći svjetski rat‘

"Tigrovi" su stvoreni 28. veljače, a njihovo je stvaranje potpisom verificirao Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena.

Prethodna inačica spomenute radne skupine mjesecima je radila kako bi američku vladu pripremila za slučaj da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu. Ta je inačica radne skupina odigrala središnju ulogu u osmišljavanju sankcija koje su nametnute Rusiji, organiziranju kretanja vojnika u NATO-ovim članicama te naoružavanju ukrajinske vojske.

Stoltenberg je u srijedu rekao da očekuje da će se članice NATO-a složiti oko toga da Ukrajini treba dati dodatnu podršku, poglavito kako bi se mogla obraniti o kibernetičkih napada te napada oružjem masovnog uništenja.

Glavni tajnik NATO-a i predsjednik SAD-a rekli su da je sve više dokaza koji upućuju na to da se Rusija priprema u Ukrajini koristiti kemijsko oružje.

Europa se spomenutim pitanjima nije morala baviti od najgorih dana Hladnog rata, a svega se nekoliko čelnika država uopće moralo baviti takvim scenarijima. Neki nikad nisu morali razmišljati o odvraćanju nuklearnih napada i posljedicama detonacija taktičkog nuklearnog oružja, nuklearnog oružja koje nije moćno poput onog kojim je SAD napao Hirošimu. Strahuje se da bi Rusija mogla posegnuti za taktičkim nuklearnim oružjem jer bi tako mogla izbrisati granicu između konvencionalnog i nuklearnog oružja.

Jack Reed, zastupnik u Senatu SAD-a iz redova Demokratske stranke, rekao je da će "biti posljedica" ako Putin upotrijebi oružje za masovno uništenje. Reed je rekao da bi se širenje radijacije na teritorij članice NATO-a smatralo napadom. "Bit će to jako teška odluka, no to je odluka koju će morati donijeti Sjevernoatlantsko vijeće, a ne samo predsjednika SAD-a. Sumnjam da bi takvu odluku donio unilateralno", rekao je Reed.

Jedna od važnijih zadaća "Tigrova" je utvrđivanje okolnosti koje bi natjerale NATO da u Ukrajini počne vojno djelovati. Biden je jasno rekao da nije pobornik toga jer strahuje da bi otvoreni sukob s Rusijom mogao izmaći kontroli. "To je Treći svjetski rat", rekao je nedavno predsjednik SAD-a.

‘Egzistencijalna prijetnja‘

Drugi tim dužnosnika, također oformljen 28. veljače, proučava kako bi Amerika zbog ruske invazije na Ukrajinu mogla dugoročno poboljšati svoju geopolitičku poziciju.

Ruska se invazija na Ukrajinu unutar Bijele kuće tretira kao strateška pogreška koja će uništiti Moskvinu reputaciju i ekonomiju te koja će je pretvoriti u nepoželjnog saveznika. Unatoč tome, drugi dužnosnici upozoravaju da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.

Oči svijeta sada su uprte u Putina i sa strepnjom se čeka njegov sljedeći potez.

Američki dužnosnici kažu da je malo vjerojatno da će Rusija posegnuti za nuklearnim oružjem. Putin je više puta rekao da ono spremno za upotrebu te da bi ga mogao iskoristiti ako neki potez Zapada ili Ukrajinaca bude protumačen kao "egzistencijalna prijetnja" Rusiji.

Sullivan je u srijedu rekao da će Biden sa svojim saveznicima popričati i o tome kako odgovoriti na ruske izjave koje se tiču upotrebe nuklearnog oružja. "Nismo vidjeli ništa što bi nas natjeralo da promijenimo stav, no moramo stalno komunicirati sa svojim saveznicima i partnerima, a i s Rusima", dodao je Sullivan.

Jedan je američki dužnosnik rekao da Biden ustraje na tome da američki vojnici neće ulaziti u Ukrajinu, ali je rekao i da treba razmotriti sve scenarije koji bi ga mogli natjerati da promjeni mišljenje. Viši dužnosnik Bidenove administracije smatra da bi bilo kakva upotreba "male" taktičkog nuklearnog projektila od strane Rusa promijenila cijelu situaciju čak i ako bi se detonacija dogodila na teritoriju Ukrajine. Viši dužnosnik drži da bi planovi SAD-a i NATO-a da ne sudjeluju direktno u ratu u Ukrajini tada "pali u vodu", ali nije rekao kako bi Amerika i Savez točno reagirali na takav razvoj situacije. Viši je dužnosnik rekao da obavještajne zajednice SAD-a i NATO-a za sada nisu uočile ništa što bi sugeriralo da se Rusija priprema za upotrebu nuklearnog oružja. Dodao je da dužnosnici administracije u svim raspravama pozivaju na oprez jer se na kušnji ne nalazi samo budućnost Ukrajine.

Ministar obrane Latvije Artis Pabriks rekao je da bilo kakav napad Rusa na članicu NATO-a rezultirao odgovorom Saveza. "Dobit će članak 5", rekao je Pabriks, referirajući se na članak Sjevernoatlantskog ugovora koji kaže da je napad na jednu državu članicu jedan napadu na cijeli Savez. "To bi značilo da ćemo se uključiti u Ukrajini. (Putin) se tu ne može izvući. Mislim da ne bi trebao biti tako glup."

27. travanj 2024 15:55