StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKoliku bi kaznu dobio u Hrvatskoj?

‘Peglao‘ službenu karticu na striptiz klubove, godišnje odmore i Tinder: direktor Raiffeisena s prijateljem potkradao banku, procurili nevjerojatni detalji

Piše dv
13. travnja 2022. - 18:25

Bivši direktor švicarske podružnice Raiffeisen banke Pierin Vincenz (65) osuđen je na gotovo četiri godine zatvora zbog pronevjere novca, piše BBC, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Osuđeni bankar plaćao je službenom kreditnom karticom posjete striptiz klubovima, godišnje odmore, privatne večere, ali i financirao spojeve preko Tindera. Sudski proces izazvao je ogroman interes javnosti pa su se ročišta održavala u koncertoj dvorani u Zurichu.

Tužitelji su teretili Vicenza te drugooptuženog Beata Stockera, bivšeg direktora kartične tvrtke Aduno, da su pronevjerili pozamašne iznose preuzimajući tvrtke u kojima su potajno otkupljivali udjele. Stocker je osuđen na četiri godine zatvora, a Vincenz, koji je nekoć proglašen bankarom godine u Švicarskoj, osuđen je na tri godine i devet mjeseci, prenosi Jutarnji.

Sudac je prilkom izricanja presude istaknuo kako mnogobrojni posjeti striptiz klubovima 'nisu bili u interesu banke'.

Naime, troškovi za posjete striptiz klubovima iznosili su 197.000 eura, a Vincenz ih je plaćao službenom karticom jer su 'bili povezani s poslom', prenosi Reuters.

Ručak sa ženskom osobom koju je upoznao preko Tindera platio je 690 eura te ga stavio na trošak tvrtke s obrazloženjem da je riječ o 'razgovoru za posao'.

BBC-jeva dopisnica iz Švicarske, Imogen Foulkes, ističe da je slučaj visokog profila naštetio ugledu Raiffeisena, kako je napisala, nekoć skromne banku s 200 podružnica koje su služile lokalnim zajednicama. Za mnoge Švicarce sada predstavlja sinonim za ljigavost.

Pierin Vincenz također mora vratiti 232.000 eura Raiffeisen banci. Optuženici također moraju platiti sudske troškove u iznosu od oko 197.000 eura.

Unatoč ozbiljnim i sramotnim optužbama Pierin Vincenz je na ročišta dolazio s osmijehom na licu. U sudnici je djelovao odsutno, osim kada bi dobio riječ, prenose švicarski mediji.

Vincenz i drugooptuženi Beat Stocker žalit će se na presudu.

01. lipanj 2024 03:45