StoryEditorOCM

‘Pada‘ li moćna Bakirova žena? Sebiji Izetbegović napokon poništili liječničku diplomu koju je stekla u Hrvatskoj!

Piše dv
6. ožujka 2023. - 15:29

Senat Sveučilišta u Sarajevu danas je održao izvanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana diploma generalne direktorice KCUS-a i profesorice Medicinskog fakulteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, prenosi Slobodna Dalmacija.

Senat je danas razmatrao analizu komisije na čelu sa Muhamedom Ajanovićem, inače dekanom Stomatološkog fakulteta.

Povjerenstvo je Senatu uputilo službeni prijedlog za poništenje diplome ravnateljice Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu.

Za ovu odluku glasalo je 30 članova Senata, pet ih je bilo protiv, a šest suzdržanih, javlja Klix.ba.

Nebuloze slučaja sporne diplome moćne žene u Bošnjaka: stigla dva posve oprečna izvješća! A indeks bez važnog detalja

Otkrivaju se nove rupe u biografiji moćne supruge Bakira Izetbegovića: ’Sultanija Sebija’ nema dokaza o završenom studiju u Zagrebu; Hoće li ostati bez diplome?

‘Ja sam kao rektor odlučio dati kratko priopćenje. Odluka koju ću vam pročitati glasi: na osnovu članka 61. Zakona o visokom obrazovanju, Senat UNSA je razmatrajući analizu Komisije u predmetu provjere isprave vezane za postdiplomske studije prof. dr. Sebije Izetbegović od 23. veljače na 34. izvanrednoj sjednici održanoj danas usvojio analizu Komisije.
Zadužuje se rektor Univerziteta da donese rješenje kojom se poništava upis u matične knjige Medicinskog fakulteta na ime Sebije Izetbegović koja je obranila magistarsku tezu i time stekla znanstveni stupanj magistra jer nije ispunila sve obveze na Medicinskom fakultetu na način koji je propisan i prema propisima koji su bili na snazi. Zadužuje se stručna služba UNSA da u Službenim novinama KS oglasi ništavnim predmetni upis. Zadužuje se Medicinski fakultet da pristupi reviziji matičnih knjiga i evidencija‘, kazao je Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, ali se postupak pred sudom u Sarajevu može pokrenuti u roku od 30 dana.

Škrijelj je rekao i da se sada može dovesti u pitanje pozicija Sebije Izetbegović kao profesorice na Medicinskom fakultetu.

image
Antonio Balic/Cropix

‘Nakon sastanka s pravnicima, upozoren sam da je članak zakona 77. izričit i da decidirano kaže da je visokoškolska ustanova obavezna ovo poništiti te da ako čekamo donošenje novog statuta može se dovesti u pitanja kompletna procedura. Priklonio sam se mišljenju pravnika. Ne isključuje se mogućnost da Tužiteljstvo utvrđuje eventualnu kaznenuodgovornost. Mi ćemo analizu uputiti prema osnivaču, odnosno Ministarstvu za visoko obrazovanje jer on mora znati šta se ovdje događa jer je ovo jedno osjetljivo pitanje. Nekada su odluke teške i gorke, ali se moraju donositi‘, poručio je Škrijelj.

image
Robert Fajt/Cropix

Rektor je kazao i i da je ovo jedina diploma postdiplomskog studija za koju se nije moglo utvrditi da su ispiti uredno položeni u Zagrebu i Sarajevu te priznati.

Škrijelj je istaknuo kako današnja odluka može dovesti u pitanje i zvanje Izetbegović kao redovne profesorice.

"Sporno je što diploma magistra ne postoji i nije dostavljena Univerzitetu", kazao je rektor.

Izetbegović je danas objavila da će pokrenuti kaznene prijave za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, za diskriminaciju kao i za iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovnog profesora UNSA.

image
Antonio Balic/Cropix
image
Kayhan Ozer/Anadolu Agency Via Afp
27. travanj 2024 05:20