StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUkrajinski plijen

Ovo je pet najvećih ruskih gubitaka od početka rata, uništena ‘oprema‘ premašuje milijardu dolara! ‘Putin je bez ideja, bit će samo gore...‘

Piše Tomislav Šoštarić/JL
26. kolovoza 2022. - 07:58

Pet najskupljih vojnih gubitaka ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom invazije na Ukrajinu koštalo ga je više od milijardu dolara, prema izračunu Forbesa, piše Jutarnji.

Izračun je kao najbolniji i najveći gubitak ruske vojske ukazao na uništenje krstarice Moskva, zapovjednog broda ruske Crnomorske flote vrijednog 750 milijuna dolara, koji je potonuo u travnju. Ukrajina tvrdi da je raketirala i potopila brod, a Rusija je tvrdila da je požar na brodu doveo do uništenja krstarice, prenosi Newsweek.

Ostala četiri najveća ruska gubitka su zrakoplov Iljušin IL-76 vrijedan 86 milijuna dolara, desantni amfibijski brod Saratov od 75 milijuna dolara, zrakoplov Su-30SM od 50 milijuna dolara i zrakoplov Su-34 vrijedan 40 milijuna dolara. Ukupan iznos premašuje brojku od milijarde dolara.

Forbes je također izračunao kako je od početka rata 24. veljače do 24. kolovoza, u točno pola godine ratnih sukoba, Rusija izgubila 12.142 komada opreme u vrijednosti od 16,56 milijardi dolara. Ukupni iznos, kako se ističe, ne uključuje ruske projektile.

Činjenica da je u srijedu, na datum kada je Ukrajina obilježila i Dan neovisnosti, također bila i polugodišnjica sukoba, velika je prekretnica u očekivanjima, budući da su mnogi vjerovali da će invazija rezultirati brzom ruskom pobjedom.

‘Znakovi napetosti‘

No, Ukrajina posljednjih tjedana koristi oružje koje isporučuje Zapad, uključujući američke moćne topničko-raketne sustave visoke pokretljivosti HIMARS, za izvođenje uspješnih napada na ruske ciljeve.

Dok Ukrajina bilježi određene uspjehe, Moskva navodno provodi i prisilna novačenja kako bi popunila rupe u svojim redovima, a također nudi novčane poticaje sadašnjim vojnicima kako bi ih motivirala da za borbu.

Umirovljeni američki general Barry McCaffrey u ponedjeljak je na Twitteru komentirao da je Putin "bez ideja" te da će gledati kako mu se situacija u ratu ubrzano pogoršava. Također je naveo da je Putinova vojska operativno posve zaglavila, dok Rusija kao cjelina "pokazuje znakove ozbiljne napetosti zbog rastućih vojnih gubitaka i ekonomske izolacije".

Za razliku od McCaffreyeve procjene, Kremlj nastavlja izražavati uvjerenje u svoje sposobnosti da uspije u svojoj, kako se to u Moskvi naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji". Ivan Nečajev, zamjenik direktora Odjela za informiranje i tisak Ministarstva vanjskih poslova Rusije, rekao je tijekom briefinga za novinare prošlog četvrtka da će ciljevi zemlje u Ukrajini biti postignuti.

"Tek kada (ruski ciljevi) budu postignuti, bit će moguće jamčiti mir, stabilnost i sigurnost u regiji", rekao je on.

Nije jasno koliki su ukrajinski gubici vojne opreme u usporedbi s ruskim. Kongresna služba za istraživanje navela je u izvješću krajem lipnja kako ukrajinski brigadni general Volodimir Karpenko procjenjuje da su neke jedinice ukrajinskih oružanih snaga pretrpjele gubitke do polovice svoje opreme.

29. lipanj 2024 18:18