StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzlo voli krize

Organizatori antivakserskog skupa dobili koronu i posvađali se! No, iznenadit ćete se tko je postrojio 2000 mladića ‘dobrovoljačke bojne‘ koja je uzvikivala ustaške parole na prosvjedu, preko prsa mu je iscrtana ‘velika Hrvatska‘

Piše Davor Krile/SD
24. studenog 2021. - 15:08

Krize zbunjuju čak i one najpostojanije: nestabilnost, masovno umiranje, konfuzne informacije, neukost i vjera u jeftine urote humus su iz kojega lako klija naklonost prema čvrstoj ruci i što jednostavnijim rješenjima u nikad kompleksnijem svijetu. Pokazao je to i nedavni prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića: marš i postrojavanje dragovoljačke bojne što bi s 'zdravim' elementima u vojsci i policiji usred pandemije trebala u Hrvatskoj obnoć uspostaviti nekakav metaforički red i pravdu označili su, vrlo slikovito, kakvu to vrstu navodne slobode dio prosvjednika protiv covid-mjera zapravo zaziva, donosi Slobodna Dalmacija.

Davor Trbuha, predsjednik HSP-a 1861.:

Konačni obračun protivnika i zagovornika covid-putovnica? Građanski rat između cijepljenih i necijepljenih? Državni udar kojim ne bi riješili smrtonosnu pandemiju, ali bi joj zato osigurali prostor za širenje sve do Drine?

image
Screenshot 1., ostala prepiska na kraju teksta

Karl Marx je davno ustvrdio kako se povijest u pravilu dvaput ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Aktualni program 'Za slobodu' od covid-potvrda, dok nevidljivi agresor u formi koronavirusa u zemlji svakodnevno ubija više od prepunog autobusa Hrvata, nekakvu povijesnu analogiju imao bi u prosvjednicima protiv zračnih uzbuna 1991. godine, da je takvih tad slučajno bilo.

Sve je zapravo odavno nadišlo razmjere farse i već ima jasne konture trumpovske groteske: na zagrebačkom glavnom trgu su se, uostalom, u nedjelju i okupile raznolike fizionomije što jako podsjećaju na ljude koji su onomad jurišali na američki Kongres.

Više ovdje: 

Prešućeni marš: tijekom antivakserskog prosvjeda postrojila se samoproglašena ‘1. dragovoljačka bojna‘! Bilo ih je na stotine, nosili su oznake ‘Za dom spremni‘, zvali u boj. Pogledajte video

Militarizam je u demokraciji ipak nešto ozbiljnija stvar od pukoga čudaštva, naivnoga i folklornoga slobodarstva, te krizne dezorijentiranosti. Ljudi kojima kronično manjka glasova na izborima do njih bi uvijek najrađe prečice i silom. Međutim, jednako kao što se Božinovićeva hrabra policija nije pretrgla ičim pokušati spriječiti neprijavljeni i nelegalni zagrebački skup, dosad nije baš valjano ni istražila tko stoji iza njega, kao niti iza postrojavanja samozvane 'dragovoljačke bojne'.

Zasad su za sva neprimjerena događanja kao odgovorne organizatore osumnjičili tek Marka Franciškovića i Andriju Klarića, i to usprkos tome što pregršt javnih indicija ukazuje kako je za militarističke prijetnje društvu i pozivanje dijela policije i vojske na neposluh zapravo odgovorna pravaška mladež.

Defile oko dvije tisuće mladića od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelačića organiziran je preko Telegram grupe Pravaški glas. Mahom odjeveni u crno, kliktali su "U boj, u boj, za narod svoj" te "Ne damo im djecu". Povremeno su ih pratili i taktovi pjesme „Mi smo garda Hrvatska“, a neki su nosili i zastave HOS-a s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, te povijesne zastave iz razdoblja NDH, s prvim bijelim poljem u grbu šahovnice. Više je nego znakovit i komentar snimke marša 'dragovoljačke bojne' na facebook profilu HSP-a 1861:

"Nakon svih žalopojki i prosvjeda o kojima vladajuća kasta interforna i birokrata nije ni pročitala članak ili izvješće, a kamo li se zabrinula, jučer je stigao oštar i konkretan, muški odgovor! U sklopu velikog prosvjeda samoorganizirala se i postrojila 1. dragovoljačka bojna koja se stavlja na raspolaganje djelatnicima vojske i policije koji žele stati na kraj ovom ludilu što ga provode slijepe neoglobalističke sluge! Bravo momci!"

Na službenoj stranici stranke HSP 1861 Dobroslava Parage dodatno je pojašnjeno i kako je nedjeljni defile zapravo organizirala Hrvatska čista stranka prava na čelu sa predsjednikom stranke Davorom Trbuha, dopredsjednikom Josipom Opuhačom, članom Glavnog stana Lorenom Soče i pročelnikom za socijalna pitanja i mladež Tihomirom Totom. Također se tvrdi i da je „mnogo članstvo prisustvovalo na prosvjedu uz svoj hrvatski narod na Trgu bana Josipa Jelačića protiv nametnutih COVID POTVRDA i iza kulisa najavljenoga cijepljenja naše djece".

Davor Trbuha, današnji predsjednik stranke koju je svojedobno utemeljio Ivan Gabelica, u svojoj se biografiji na službenim stranicama HČSP-a javno hvali ustaškim obiteljskim pedigreom: „Ujaci Davorovog oca su tijekom Drugog svjetskog rata postali časnici u oružanim postrojbama Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Franjo Trbuha bio je frankovac, diplomirani teolog i novinar, te jedan od osnivača Ustaškog pokreta i jedan od vodećih namještenika u poglavnikovom Glavnom ustaškom stanu (GUS). Franjo Trbuha bio je i na položaju urednika “Hrvatskog naroda”, a pisao je i za “Zbor hrvatskih sveučilistaraca”, “Ustašu”, “Katolički list” i glasilo “Ustaška mladež”, piše Slobodna Dalmacija.

Za svoj doprinos od Poglavnika je odlikovan “Redom zasluge III. stupnja”. Njegov brat Josip Trbuha također je bio frankovac. Priključio se Poglavnikovom tjelesnom sdrugu (PTS), a potom postaje časnik u I. stajaćem djelatnom sdrugu Ustaške vojnice (poznatiji kao Crna Legija).“ Ako predcima šefa HČSP-a i Anti Paveliću za dolazak na vlast u Hrvatskoj nikad nisu bili potrebni demokratski izbori, zašto bi danas bili toliko nasušni njemu?

Zanimljivo je i da je predsjednik HČSP-a Davor Trbuha 2012. godine završio u tromjesečnom istražnom zatvoru u Austriji zbog javnog pozdravljanja ustaškim pozdravom na Bleiburgu, za vrijeme tadašnje komemoracije. Kažnjen je potom i zabranom ulaska u Austriju i cijeli schengenski prostor na razdoblje od pet godina. Danas na web-stranici stranke za to uhićenje tereti tadašnjega hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića, odnosno tajni dogovor između 'Udbe i austrijskih tajnih službi'.

image
Andrija Klaarić
Marko Todorov/cropix
Prepiska organizatora prosvjeda otkriva raskol: ‘Mesija Marko bi nam uveo šerijat! Oprez, oprez!‘

Andrija Klarić u podužem tekstu na Liberal.hr-u otkriva da su u organizaciji danima prije prosvjeda sudjelovale i "osoba 1" i "osoba 2" (ne navodi im imena) koje su, a to je posebna bizarnost cijele priče, u međuvremenu zaraženi covidom.

Uskoro se, pak, na svojem Facebook profilu, kao jedan od ta dva lika, razotkrio zagrebački odvjetnik Mate Knezović, napisavši, uz Klarićev tekst: "Potvrđujem sve što je Andrija rekao. Ja sam jedan od ona dva lika", piše Jutarnji.

Knezović je, inače, osnivač Obiteljske stranke, koja je nestala s političke scene, a riječ je o stranci bliskoj struji Željke Markić. Na svojem je Facebook profilu, uoči subotnjeg prosvjeda, Knezović dijelio i objave Vice Batarela o pozivima na događaj.

Kontakti, autobusi...

Čitava je organizacija subotnjeg događaja, s mjestima i vremenima polazaka autobusa iz drugih gradova te kontaktima lokalnih aktivista, objavljivana prilično javno, na stranici staronormalno.com.

Marko Francišković, pak, tjedan prije prosvjeda na YouTube kanalu Banovina Horosan objavio je poduži video pod naslovom "Prijedlog operativnog djelovanja u ratu u današnja vremena", u kojem potanko objašnjava svoju doktrinu borbe.

Odvjetnik Knezović, pak, posljednjih se dana ograđuje od prosvjednika predvođenih Franciškovićem.

Opasni mesijanizam

Na svojem Facebook profilu zagrebački je odvjetnik objavio podulji video pohoda Franciškovića i njegovih pristaša na zgradu HRT-a, uz upozorenje:

"Ljudi. Čuvajte se opasnog mesijanizma. Uostalom, je li Marko uopće Marko ili je Abdullah? Nemam ništa protiv nikoga, no olako slijediti samozvanog mesiju je put u propast. Ja odbacujem uvođenje šerijata u Hrvatsku. Marko ga ima nakanu uvesti. Oprez, oprez, oprez!", napisao je Knezović uz videosnimku. PSD/JL

Prepiska organizatora postrojavanja samoproglašene 'dobrovoljačke bojne' čiji su 'članovi' uzvikivali ustaške parole na Trgu bana Jelačića tijekom antivakserskog prosvjeda: 

image
Screenshot 3.
Ustaška obitelj

Na stranicama HČSP-a piše:

- Na Općem saboru  stranke koji se održao 06. veljače 2021. godine Davor Trbuha je jednoglasno izabran za predsjednika Hrvatske čiste stranke prava i tako je po drugi puta u kratkom roku preuzeo odgovornost za vođenje stranke.

Davor Trbuha je poduzetnik i sudionik Domovinskog rata. 

Davorov pradjed Antun Trbuha svojevremeno je bio istaknuti član Čiste stranke prava iz Hrvatskog zagorja (Goljak Klanječki). Njegovim stopama nastavili su sinovi Josip i Franjo, ujaci Davorovog oca koji su tijekom Drugog svjetskog rata postali časnici u oružanim postrojbama Nezavisne Države Hrvatske (NDH). 

Franjo Trbuha bio je frankovac, diplomirani teolog i novinar. Jedan je od osnivača Ustaškog pokreta. Uspostavom NDH postao je jedan od vodećih namještenika u poglavnikovom Glavnom ustaškom stanu (GUS). S užim krugom suradnika  reorganizirao je  upravni i pravni ustroj vlasti osnivanjem 22 velike župe u NDH.

Franjo Trbuha bio je i na položaju urednika “Hrvatskog naroda”, a pisao je i za “Zbor hrvatskih sveučilistaraca”, “Ustaša”, “Katolički list” i glasilu “Ustaška mladež”. Za svoj doprinos od Poglavnika je odlikovan “Redom zasluge III. stupnja”.

Njegov brat Josip Trbuha također je bio frankovac. Priključio se Poglavnikovom tjelesnom sdrugu (PTS), a potom postaje časnik u I. stajaćem djelatnom sdrugu Ustaške vojnice (poznatiji kao Crna Legija).

Antun, Josip i Franjo su mučki ubijeni od komunističko-partizanske ruke u svibnju 1945. godine na Bleiburškom polju odnosno Križnom putu te time položili svoje živote za uspostavu samostalne hrvatske države.

Obiteljska žrtva ostavila je traga i u djelovanju Davora Trbuhe kojemu je, uz ostale probleme s kojima se hrvatsko društvo svakodnevno nosi poput iseljavanja, ilegalnih migracija te moralne, duhovne i ekonomske krize, jedan od prioriteta svakako provedba lustracije.

Važno je spomenuti i borbu predsjednika stranke Davora Trbuhe za naš sveti hrvatski grb s prvim bijelim poljem koji je posljednjih godina postao predmetom zabrane kao i hrvatski pozdrav „Za Dom spremni“. Godine 2012. ovim je pozdravom Trbuha pozdravio prisutne na Bleiburškom polju na kojemu se održavala komemoracija za hrvatske žrtve, uključujući članove njegove obitelji, ubijene 15. svibnja 1945.  u Austriji.

Trbuha je uhićen, priveden i prebačen u istražni zatvor u Klagenfurtu gdje je proveo tri mjeseca. Kažnjen je zabranom ulaska u Austriju i cijeli schengenski prostor na razdoblje od pet godina - piše, među ostalim, na stranicama HČSP-a.

16. travanj 2024 20:30