StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIJE DUGO POTRAJALA

Općina Kotor ima rok od tri dana: inspekcija donijela rješenje o uklanjanju spomen-ploče u Morinju

Piše DV
18. listopada 2022. - 09:33
Otkrivanje spomen-ploče zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima Domovinskog rata na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj GoriOpćina Konavle/Općina Konavle

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) donijela je rješenje na temelju kojega Općina Kotor u roku od tri dana mora ukloniti spomen-ploču na objektu nekadašnjeg logora JNA u Morinju, potvrdio je portalu vijesti.me predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić.

Ploču su prethodno postavili ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i ministar obrane Raško Konjević.

Iz UIP su konstatirali da nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Općine Kotor, niti da postoji suglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka.

Dodaje se i da je inspektorica za zaštitu kulturnih dobara poslala zahtjeve za očitovanje ministarstvima vanjskih poslova i obrane na osnovu kojeg akta su postavili predmetnu ploču, i da će nakon toga objedinjene spise predmeta uputiti nadležnom tužiteljstvu na ocjenu i dalje postupanje.

U zapisniku piše i da je Jokić rekao da nije bilo nikakve inicijative Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane za donošenje programa spomen obilježja i da je on o događaju informiran iz medija te je pozvao Vladu Crne Gore i UIP da, ako se njegove tvrdnje ispostave kao točne, podnesu kaznene prijave protiv Krivokapića, Konjevića i drugih lica zbog kršenja Zakona o spomen-obilježjima.

Krivokapić i Konjević, te ministarstva na čijem su čelu, još uvijek nisu javno reagirali na taj apel.

U javnosti je kritiziran i način na koji spomen-ploča tekstom tretira povijesne okolnosti 1991. kada je država Crna Gora bila sudionik agresije na Republiku Hrvatsku na području Konavala i Dubrovnika.

Na njoj piše da je “tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku”, na tom mjestu bio logor, takozvani Centar Morinj i da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima.

”Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”, piše na ploči koju potpisuju ministarstva obrane i vanjskih poslova, pišu vijesti.me.

Mještani Mjesne zajednice Morinj, piše rtcg.me, reagirali su na rješenje Uprave za inspekcijske poslove (UIP) prema kojem će spomen-ploča na objektu bivšeg logora JNA u Morinju biti uklonjena, i kazali da su ‘nepotrebno maltretirani i pritiskani da odustanu od blokade puta, kada su pokušali spriječiti postavljanje iste‘. Zanima ih tko će platiti sve troškove koji su prethodili postavljanju ploče, ‘a i one ništa manje, koji su uslijedili nakon toga‘.

- Nadamo se da će te troškove koji se računaju u više desetaka tisuća eura platiti ministri, inače organizatori ove bruke. Iz svojih džepova, naravno - kazali su mještani Morinja. Očekuju da im se netko iz državnog vrha javno ispriča te zahvali za ‘hrabri čin kojim su pokazali da su neke vrijednosti koje su nažalost sve rjeđe, još na snazi i da još uvijek ima ljudi koji će i državi pokazati kako se treba boriti za pravo i pravdu‘.

02. svibanj 2024 22:40