StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOLIMPIJSKE IGRE |

OD TOKIJA DO KORČULE Priča je to o Australki hrvatskog podrijetla koja je osvojila srebrnu medalju, a kojoj je najveći uzor Blanka Vlašić

Piše Vedran Božičević/SN
7. kolovoza 2021. - 20:22

Marija Lasickene (28) okrunila je svoju dugogodišnju dominaciju u skoku u vis. Lasickene je bila najveća favoritkinja i prije pet godina, ali onda je ruskim atletičarima zabranjen odlazak na Olimpijske igre u Rio de Janeiro, pa je zlato sa skromnih 1,97 osvojila Španjolka Ruth Beitia, pišu Sportske novosti.

Pet godina kasnije Lasickene je dočekala “svoje” olimpijsko zlato koje će u životopisu stajati uz tri titule svjetske prvakinje, po dva svjetska i europska dvoranska zlata, naslov europske prvakinje na otvorenom... Iako prije Tokija nije bila u posebno dobroj formi, Lasickene je u najvažnijem trenutku izvukla iz sebe skok preko 2,04 m, dovoljan za trijumf.

image
David J. Phillip/AFP

Srebro je uz nacionalni rekord (2,02) osvojila Australka Nicola McDermott (24), koja je po majci hrvatskog porijekla. Redovito dolazi na Korčulu odakle su joj baka i djed, a nimalo ne čudi da kao svoju sportsku inspiraciju ističe Blanku Vlašić. Sada je, eto, ponovila Blankin uspjeh iz Pekinga, okitivši se srebrnom medaljom.

Jaroslava Mahučih, 19-godišnje ukrajinsko čudo, djevojka koju su mnogi vidjeli kao favoritkinju za zlato nakon što je prije dvije godine na SP-u u Dohi preskočila 2,04, a ove zime u dvorani i 2,06, završila je na trećem mjestu. Ovaj put nije mogla bolje od 2,00, ali s obzirom na njezinu dob, rezultati i uspjesi su joj doista impresivni, a sačuva li zdravlje, u godinama koje slijede još bismo puno toga trebali čuti o njoj.

27. travanj 2024 01:10