StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA MRDANJA |

OD DANAS SU NA SNAZI STROŽE MJERE: Propusnice se izdaju krajnje restriktivno, podsjećamo i na nova pravila za misna slavlja

Piše jutarnji list
23. prosinca 2020. - 07:42
U srijedu od ponoći u Republici Hrvatskoj na snazi su nove, strože epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Kako je još u petak izvijestio ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović nove mjere od 23. prosinca do 8. siječnja uključuju zabranu putovanja među županijama koja će iznimno biti dozvoljena samo uz propusnice.

Od srijede u ponoć kretanje među županijama moguće je samo uz propusnice, što se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrbu plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje, donosi Jutarnji list.

Propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno o mjestu prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. siječnja 2021. Građani Grada Zagreba mogu bez propusnice do krajnjih granica Zagrebačke županije. Prilikom ulaska ili izlaska iz županije treba se držati mjera te imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnica.

Kako bi dobili tražene propusnice, građani se moraju obratiti nekom od nadležnih stožera, a na stranicama Nacionalnog stožera objavljen je i detaljni popis kontakata kojima se moguće obratiti zatreba li kome dokument koji omogućuje putovanje.  Moraju dokazati da je njihovo putovanje neodgodivo te da moraju napustiti mjesto prebivališta.  

Sve informacije mogu se dobiti na besplatnom broju telefona 0800 80 90 čije je radno vrijeme od 8 do 20 sati, dok se od 0-24 informacije mogu dobiti putem adrese elektroničke pošte propusnice@rdd.gov.hr, ili se mogu zatražiti propusnice putem linka e-propusnice.

- Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodgodive slučajeve i bitne za funkcioniranje države i društva. Poanta je da damo dodatnu poruku građanima da se suzdrže od putovanja i proslava, naglasio je Božinović.

Otprije uvedene mjere uključuju zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše deset osoba iz najviše dva različita kućanstva, javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata.

Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera. Pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima mogu raditi najkasnije do 22 sata, a zabranjena je i prodaja alkoholnih pića u vremenu od 22 do 6 sati, donosi Jutarnji list.
20. travanj 2024 00:01