StoryEditorOCM

Oboren je rekord, u protekla 24 sata imamo čak 358 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Piše PSD.
26. kolovoza 2020. - 14:30
Nacionalni stožer civilne zaštite otkrio je nove podatke vezane uz epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.
- U protekla 24 sata imamo 358 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj trenutno aktivnih slučajeva je 2352. Ukupno imamo 8888 pozitivnih slučajeva od početka epidemije, a do danas se ukupno oporavilo 6362 zaraženih. Dobra je vijest da u protekla 24 sata nemamo novih slučajeva preminulih osoba, što znači da ih je ukupno i dalje 175 - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović napomenuo je da nove mjere koje je najavio županijski stožer civilne zaštite za Splitsko-dalmatinsku županiju stupaju na snagu od ponoći.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će kroz desetak dana uspostaviti rad uređaja pomoću kojeg će znatno podići broj pretraga. Što se tiče novih izraelskih maski, Capak je rekao da nemaju dokumentaciju na temelju koje bi taj medicinski proizvod mogli preporučiti.
- U ovom trenutku ne preporučujem da se nabavljaju, ali to se može promijeniti - rekao je Capak.
Ministar Božinović je na pitanje novinara opet rekao da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji uvodi obavezno nošenje maski u kafićima i restoranima prije konzumiranja pića i hrane, ograničava se broj ljudi na svadbama na 50, karmine se ukidaju, a vlasnici svih ugostiteljskih objekata nužni su provoditi stroži nadzor u svojim objektima. Također, obustavlja se rad teretana, sportska natjecanja mogu se izvoditi samo bez gledatelja.
Božinović je na pitanje o eventualnom širenju zaraze na proslavama Velike Gospe rekao da su epidemiološki nadzor prepustili lokalnim stožerima te da vjeruju da su se mjere provodile.
- Ponavljam, da nije ovakav pristup, bio bi horizontalni. Splitsko-dalmatinska županija je žarište i tamo se donose nove mjere, a s ostalima ćemo imati sastanke sutra te je moguće da se donesu neke nove pojedinačne mjere za pojedine županije.
Na pitanje zašto se u Splitsko-dalmatinskoj županiji zatvaraju teretane, a kafići dalje rade te su misna slavlja dopuštena, Božinović je rekao:
- Ove mjere se primjenjuju na 14 dana. Ako ima argumenata da se nešto izvodi u smislu neprimjene mjera, mi smo i za to otvoreni. Ovo je jedna aktivnost koja uključuje puno odluka stožera na nacionalnoj razini, ali ponavljam da se od nekih mjera može odustati, a mogu se i produžiti.
Na pitanje o tome razmišlja li se o potpunom lockdownu županije, Božinović je rekao da to nije slučaj.
- Ne razmišljamo o tome, ovaj način rada jedina je mogućnost da to izbjegnemo i uvjeren sam da to toga neće doći - rekao je Božinović.
Upitan o najavljenom prosvjedu protiv Nacionalnog stožera za 5. rujna, ministar je rekao:
- Nemam komentar za to, svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, a mi smo tu da balansiramo između strožih i blažih mjera. Živimo u demokratskom društvu.
19. travanj 2024 18:28