StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVI AUTO-POREDAK

Njemački mediji se raspisali o Mati Rimcu: ‘Vozači dubokog džepa već gledaju prema Zagrebu‘

Piše jutarnji list
6. srpnja 2021. - 18:06

"To je veza dvije kompanije s vrlo različitim tradicijama, ali nekoliko zapanjujućih zajedničkih odlika: s jedne strane tvorac luksuznih automobila Bugatti, kojeg je prije 111 godina osnovao automobilski pionir Ettore Bugatti u tadašnjem njemačkom Alsaceu, i čija nova vozila danas koštaju i po nekoliko milijuna eura. S druge strane Rimac, tek dvanaest godina stara firma hrvatskog pionira elektromobilnosti Mate Rimca, čija su vozila slično skupa“, piše njemački dnevni list Die Welt,a prenosi Jutarnji.

Inovacijska snaga Rimca

Die Welt podsjeća da Bugatti svoj opstanak ionako duguje legendarnom šefu Porschea i VW-a, sad pokojnom Ferdinandu Piëchu. On je devedesetih pridružio luksuznu marku koncernu iz Wolfsburga i udahnuo joj novi život svježim modelima. Kako je sam rekao, Bugatti je trebao biti sami vrh cijene i kvalitete, "daleko iznad Bentleyja i Rolls-Roycea".

Kako je rekao šef Porschea Oliver Blume, Bugatti, marka s dugom tradicijom, sad će biti povezana s "velikom inovacijskom snagom Rimca na polju elektromobilnosti koje će dominirati u budućnosti", prenosi Deutsche Welle.

Automobil naručio i Ronaldo

- Možda je Mate Rimac kao tip logična veza dva proizvođača - nastavlja njemački list.

- Taj 33-godišnjak, koji je 1991. kao ratni izbjeglica došao iz Bosne i Hercegovine u Njemačku i proveo djetinjstvo u Frankfurtu, često se naziva balkanskim Elonom Muskom. Stvarno, on je bez posebnog obrazovanja već kao mladić prijavljivao prve patente i između ostaloga izmislio sustav retrovizora za auto uz pomoć kojega se izbjegava mrtvi kut. Početkom svojih dvadesetih utemeljio je firmu Rimac u blizini Zagreba, a 2011. je predstavio prvi prototip e-auta.

Prema ocjeni novinara ovog lista, to su zanimljive paralele sa životom Ettorea Bugattija, podrijetlom iz jedne umjetničke milanske obitelji, koji je svoj prvi motorizirani tricikl konstruirao s 18 godina. Na koncu je osnovao Bugatti u Molsheimu kod Strasbourga, koji je tad bio dio Njemačkog carstva - a danas je u Francuskoj.

"Danas takvi utemeljitelji u autoindustriji opet igraju veliku ulogu - nakon što su desetljećima gotovo isključivo samo zaposleni menadžeri određivali u kojem pravcu ide branša".

Kako zaključuje Die Welt, za Rimca se ovim potezom otvara svjetska mreža distributera automobila, kao i "sloj ekstremno platežnih mušterija". Najpoznatiji je nogometaš Cristiano Ronaldo koji je naručio vozilo iz limitirane serije Bugatti Centodieci - za navodno više od osam milijuna eura.

Mate tko?

Frankfurter Allgemeine Zeitung u svom članku navodi kako je ideja za neko buduće vrijeme da i Bugatti prijeđe na električni pogon i ocjenjuje: "Mali svijet super-sportskih automobila dobiva novi poredak".

List iz Frankfurta piše o tome kako su uopće u Porscheu došli na ovu ideju: "Bila je godina 2016. kad je Lutz Meschke dobio jedan novinski članak. Šefu financija u Porscheu je ono što je pročitao bilo i nepoznato i uzbudljivo. Čovjek hrvatskih korijena, odrastao u Frankfurtu, želi osvojiti svijet sportskih automobila. I to moćnim baterijama i električnim pogonom. Mate Rimac se zove. Mate tko? Meschke možda nije bio sasvim objektivan, ipak mu je žena Hrvatica. Njegova znatiželja je probuđena. Naložio je da se interno provjeri što je to gonilo tog Rimca na automobilsku ničiju zemlju".

Kako navodi list, tako je rođena veza između dvije firme.

Inteligentni oblik e-pogona

Specijalizirani portal Auto, Motor, Sport piše da se Bugatti u perspektivi mora odreći "CO2 čudovišta poput W-16 motora i okrenuti se električnom pogonu". Razvoj "inteligentnog oblika električnog pogona", koju obećava Rimac, prema ocjeni ovog portala omogućit će i to što su Rimčevi troškovi u Hrvatskoj dva do tri puta manji nego u Njemačkoj, piše Deutsche Welle.

Ovim potezom VW daje Bugattiju "izglednu budućnost", ocjenjuje portal, jer je Rimac tijekom kratkog postojanja tvrtke već razvio tehnologiju "koja Bugattiju hitno treba za buduća vozila".

Na koncu njemački portal procjenjuje da su u Wolfsburgu prepustili Porscheu da vodi cijelu stvar jer bi uskoro Porsche mogao izaći na burzu "gdje se trguje očekivanjima. Dakle, ako dioničari očekuju velike stvari od Bugatti-Rimca, onda za tečaj dionica Porschea ne može biti loše da su uključeni u taj posao", donosi Jutarnji.

19. travanj 2024 01:05