StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDug povratak kući

Nakon veličanstvenog ispraćaja kraljica Elizabeta pokopana je uz supruga, roditelje i sestru, do dvorca Windsor ispratile su je tisuće i tisuće ljudi

Piše M. Č./sd
19. rujna 2022. - 18:06

Lijes kraljice Elizabete II. stigao je na posljednje odredište, u dvorac Windsor gdje je pokojna britanska vladarica sahranjena u kripti memorijalne kapelice kralja Georgea VI, piše Slobodna Dalmacija.

image

Pogrebno vozilo s lijesom kraljice Elizabete na putu prema dvorcu Windsor

Lee Smith/Afp

Nakon veličanstvenog ispraćaja u Londonu, vozilo s kraljičinim lijesom uz dugi pristupni put do dvorca Windsor pratili su deseci tisuća ljudi koji su došli biti dijelom povijesnog događaja i odati posljednju počast voljenoj vladarici.

image

Pogled na okupljeno mnoštvo uz prilazni put dvorca Windsor kojim je kraljica Elizabeta II. dovezena do svog posljednjeg počivališta

Carl Recine/Afp
image

Vozilo s kraljičinim lijesom prekriveno cvijeće koje su na njega bacili ožalošćeni podanici najdugovječnije britanske vladarice

Molly Darlington/Afp

U velikom dvorištu dvorca iza lijesa su ponovno u povorku stala Elizabetina djeca, kralj Charles III., princeza Anne, prinčevi Andrew i Edward, te unuci, prinčevi William i Harry, i Peter Phillips, sin princeze Anne.

Ostali članovi kraljevske obitelji čekali su unutar kapele sv. Jurja gdje su se okupili i predstavnici europskih monarhija, odreda rodbinski povezani s kraljicom Elizabetom, kao i dio britanskih i svjetskih lidera koji su nazočili i obredu u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

image

Kralj Charles III., princeza Anne, princ Andrew i princ Edward u prvom redu, iza njih princ William, princ Harry i Peter Phillips, i u trećem redu Antony Armstrong-Jones, grof od Snowdona, sin pokojne princeze Margaret, princ Richard, vojvoda od Gloucestera, i viceadmiral Timothy Laurence, suprug princeze Anne, formirali su povorku iza kraljičina lijesa u dvorcu Windsor

Glyn Kirk/Afp

Slijedila je vjerska služba koju je predvodio David Conner, windsorski dekan, nakon koje je kraljica sahranjena uz svog voljenog supruga, princa Philipa, koji je preminuo u travnju prošle godine.

Uz njih dvoje u kripti memorijalne kapelice sahranjeni su i Elizabetini roditelji, kralj George VI. i kraljica majka, tu je pohranjen i pepeo njezine sestre, princeze Margaret.

image

Povorka s kraljičinim lijesom ulazi u dvorac Windsor

Stuart C. Wilson/Afp

I kraljičini korgiji Muick i Sandy, posljednji od tridesetak psića te pasmine koje je imala tijekom života, čekali su svoju gospodaricu ispred dvorca Windsor kamo je nakon ispraćaja u Londonu dovezen njezin lijes.

image
Glyn Kirk/Afp
image
Glyn Kirk/Afp
27. travanj 2024 21:51