StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVidjet će se na sudu

Na meti hakera našli su se hrvatski odvjetnički uredi, olakšali su ih za popriličnu svotu eura

Piše DV
11. siječnja 2024. - 17:09

S razvojem interneta širi se i računalni kriminal. Na meti hakera ovaj put našli su se hrvatski odvjetnički uredi.

Sumnja se da su dvojica hakera, jedan iz okolice Zagreba, a drugi državljanin BiH, tijekom prošle godine počinili ukupno 20 kaznenih djela, i to računalnih prijevara, pranja novca, neovlaštenog pristupa, neovlaštenog presretanja računalnih podataka i krivotvorenja isprava. Riječ je o kaznenim djelima za koja zakon predviđa i do osam godina zatvora.

Policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke su u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije rekonstruirali da su hakeri neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu odvjetničkih ureda te neovlašteno zadavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa. Drugim riječima, prebacivali su novac odvjetnika na druge račune. Te su račune oni otvorili uz pomoć krivotvorenih osobnih isprava, piše N1.

"Prvoosumnjičeni je uhićen 10. siječnja te je predan pritvorskom nadzorniku, dok je drugoosumnjičeni za sada nedostupan policijskim službenicima. Ukupna materijalna šteta iznosi 108.400 eura", priopćeno je iz PU zagrebačke.

image

Policija je jučer uhitila jednog hakera, dok im je drugi za sada nedostupan (ilustracija)

/Slobodna Dalmacija
05. svibanj 2024 17:34