StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOrden Njegoša

Milorad Dodik odlikovao i pjevača četničkih pjesmuljaka, zabranjenog u Hrvatskoj: ‘Zaslužan je za očuvanje Srpske...‘

Piše dv
9. siječnja 2024. - 13:30

U povodu proslave Dana Republike Srpske, što u BiH izaziva redovito nove tenzije, dijele se - i odlikovanja.

U Banjoj Luci je tako održana ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnih osoba i institucija koji su imali veliku ulogu u stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

Odlikovan je i pjevač srpskih nacionalističko-huškačkih pjesmuljaka, Baja Mali Knindža, pravim imenom Mirko Pajčin, a orden mu je uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Orden Njegoša je inače ustanovljen 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definiranim Ustavom Republike Srpske u kome se kaže: Ordeni su javno državno priznanje Republike Srpske koje se dodjeljuje osobama ili instituciji za izuzetne zasluge prema državi.

Orden Njegoša ima tri reda. Njime se odlikuju pojedinci, poduzeća, ustanove i druge organizacije za izvanredne radne podvige i zasluge u gospodarstvi, znanosti i kulturi te duhovnom razvitku i općem napretku Republike Srpske.

Odlikovani pjevač je u ponoć objavio novu pjesmu o Republici Srpskoj, a večeras će nastupiti na Trgu Krajine na Dan Republike Srpske.

Inače, Baja je ime dobio po Knindžama, paravojnoj formaciji tzv. Republike Srpske Krajine, a omiljeni je pjevač Vojislava Šešelja. Danas uživa popularnost u Republici Srpskoj, ali su mu u Hrvatskoj i Federaciji BiH zabranjeni nastupi jer se tekstovi njegovih pjesama smatraju govorom mržnje. Omiljeni političar mu je Radovan Karadžić... 

25. travanj 2024 23:27