StoryEditorOCM

Lani su spasili turističku sezonu, a i ove godine polažemo velike nade u njih: Jadran vrvi ovim ‘tipom‘ turista, od dolaska ih mogu odvratiti jedino cijene goriva... Svi se nadamo jednom scenariju

Piše saša ljubičić/ sd
10. ožujka 2022. - 19:13

Hrvatska ovog ljeta najviše računa na autogoste. Interkontinentalni letovi praktički nisu obnovljeni još od "lockdowna" 2020. godine, a sad je i zbog rata u Ukrajini došlo do mijenjanja avionskih ruta i djelomične blokade zračnog prostora, piše Slobodna Dalmacija.

Ni kruzeri ne plove kao prije pandemije pa je jasno da će najviše turista u Hrvatsku i ovog ljeta stizati automobilima. Riječ je najčešće o obiteljima koje iz zapadnih i središnjih dijelova Europe dolaze na Jadran, koji im je najbliže i najtoplije more. Upravo su oni prošlu turističku sezonu učinili berićetnom jer je Hrvatska, s obzirom na ono što nudimo, destinacija po mjeri obiteljskih gostiju. 

Međutim, gorivo je strašno poskupjelo. Hoće li zato Poljaci, Česi, Slovaci, Mađari..., turisti koji desetljećima tradicionalno pune naše rivijere od Istre i Kvarnera do Makarske, Brela, Pelješca i Korčule, odustati od ljetovanja? Koliko će im taj izdatak dodatno povećati troškove odmora na Jadranu, s obzirom da su i cijene privatnog smještaja porasle otprilike deset posto u odnosu na lani? 

– Nadam se da se neće dogoditi to da netko odustane od odmora zbog visoke cijene goriva. Ne mogu to sa sigurnošću tvrditi jer ako ono bude dvadeset kuna po litri, a svašta čujemo ovih dana, i to će sigurno biti faktor koji će negativno utjecati na turističku sezonu. No u ovom trenutku je od cijene energenata važnija sigurnosna situacija na našem kontinentu jer o njoj ne ovisimo samo mi u Hrvatskoj, nego turizam u cijeloj Europi – kaže Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 

image
Vojko Bašić

I njegov kolega iz ceha sličnog je mišljenja.       

– Jako je teško govoriti o cijenama. Naravno da nije dobro da je gorivo toliko poskupjelo, a isto je, nažalost, i s namirnicama, a sve to utječe na krajnju cijenu koju će turist platiti za odmor na Jadranu, no mišljenja sam da to nikako neće biti presudno kod odluke hoće li se netko uputiti na godišnji odmor u Hrvatsku ili neće – kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, koji je i dalje optimističan što se tiče turističke sezone 2022.

– Naravno da neće doći na ljetovanje oni koji su ostali bez posla ili su im primanja bitno smanjena, ali ostali, koji su donijeli odluku da se s obitelji sedam dana odmore u Hrvatskoj, sigurno neće odustati od toga jer je cijena goriva drastično porasla. Valja očekivati da će na ostalo potrošiti manje od planiranog, ali od ljetovanja na Jadranu neće odustati. Puno će toga ovisiti i o "last minute" rezervacijama – uvjeren je Fain.

Je li se pretjeralo s cijenama privatnog smještaja? Jesu li trebale ostati na prošlogodišnjoj razini?

– Neki su cijene podignuli razumno prateći poskupljenja energenata, a drugi rukovodeći se pohlepom. Rekao bih da je na to najviše utjecala činjenica da lani, u špici sezone, nije bilo slobodnog smještaja, pa neki iznajmljivači misle da to ovog ljeta treba kapitalizirati kroz više cijene smještaja. S druge strane, uvijek imate i takvih koji su spremni imati goste samo trideset dana, ali ne žele spuštati cijene. To je stvarosobne procjene, ponude i potražnje na turističkom tržištu i pristupa svakog iznajmljivača smještaja posebno – veli Fain.

image
Goran Sebelić/Ilustracija/Cropix

Spašavaju li gosti iz Europe, posebice oni iz tranzicijskih zemalja, naš turizam?

– Da, to prije jer su Amerikanci prošle godine izostali zbog pandemije koronavirusa. Praktički nije bilo interkontinentalnih letova. Ne može se više računati ni na ruske i ukrajinske goste, što bi se dalo nadoknaditi posjetima Hrvatskoj s drugih emitivnih tržišta. Doduše, oni koji su do sada radili najviše s Rusima ili Ukrajincima, bit će svakako pogođeni činjenicom da ne mogu računati ni na to tržište – ističe naš sugovornik.  

Kako idu rezervacije? Je li ih strah od prelijevanja rata u Ukrajini preko njezinih granica – zaustavio?

– Do početka rata u Ukrajini, rezervacije su išle sjajno. Bolje i nego uoči turistički rekordne 2019. godine. Sad je taj tempo sporiji, no i dalje računamo na "last minute". Da zaključim, ne ovisimo mi toliko o cijenama, koliko o tijeku rata u Ukrajini. Ako ne eskalira, odnosno ako uskoro dođe do primirja ili njegova kraja, imat ćemo dobru turističku sezonu. 

30. travanj 2024 06:27