StoryEditorOCM

Kupuj hrvatsko, ali ne u Hrvatskoj: ‘Peć hrvatskog proizvođača u Austriji sam kupio za 40 posto nižu cijenu!‘ Proizvođač objasnio zašto je tome tako

Piše Tanja Giovanelli/SD
23. prosinca 2021. - 09:19

Ako se ubrajate među one koji odluku o kupnji pojedinog proizvoda temelje na najboljoj ponuđenoj cijeni, onda vas pristup našeg čitatelja, koji je na tom tragu birao peć na drva neće iznenaditi. No, mogla bi vas iznenaditi činjenica da je željenu peć hrvatskog proizvođača po najnižoj cijeni pronašao u - Austriji.

- I ne samo da je tamo bila jeftinija, nego me je čak i s troškovima prijevoza došla manje nego da sam je kupio direktno od našeg proizvođača. I da je razlika u cijeni bila pet ili deset posto, ne bih se gnjavio, platio bih našem čovjeku jer znam da su opterećeni porezima i želim podržati domaću proizvodnju. Zato sam i izabrao peć našeg proizvođača. Ali radi se o 40 posto nižoj cijeni - zatečeno priča naš sugovornik, ističući kako ovo nije prvi put da povoljniju kupnju domaćih proizvoda obavlja preko stranih web shopova, piše Slobodna Dalmacija

Kako doznajemo, riječ je o peći model Xena, proizvođača "Thermia kamini" iz Zagreba, jednog od vodećih proizvođača kamina u Europi s 30-godišnjim iskustvom, kako navode na svojim mrežnim stranicama, gdje je ova peć oglašena po cijeni od 13.299 kuna. Iako u austrijskom web shopu na kojem ju je naš čitatelj kupio ona više nije dostupna, po podjednako povoljnoj cijeni, u iznosu od 1099 eura, odnosno oko 8265 kuna, i dalje je u ponudi, ovaj put u njemačkom web shopu "Hagebaumarkt".

Sloboda trgovanja

Očekujući da će se objašnjenje razlike u cijeni kretati na tragu poreznih obveza ili pak otežanog transporta zbog pandemije, što se ovih dana sve češće spominje u obranu visokih cijena, proizvođaču "Thermia kamini" obratili smo se u potrazi za odgovorom na pitanje zašto domaći kupac plaća gotovo duplu cijenu.

Navodeći kako je sporna peć na web shopu "Hagebaumarka" ponuđena bez mogućnosti kupnje, jer proizvoda nema na zalihi, u "Thermia kaminima" ističu kako se nemaju razloga uspoređivati s artiklima i cijenama koji nisu predmet mogućnosti kupnje i trgovine u ovom trenutku, nudeći objašnjenje za povoljnu kupnju koju je ostvario naš čitatelj.

- Zašto trgovac ima tu peć po toj cijeni može biti bezbroj razloga: ispitivanje tržišta, privlačenje kupaca, neažuriranost sustava, rasprodaja zalihe zbog manjka skladišnog prostora, zbog uvođenja novog modela... Bezbroj je razloga i kombinacija u odnosu i načinu trgovanja, te kupac ima apsolutno pravo slobodnog donošenja odluke želi li određeni proizvod kupiti po određenoj cijeni ili ne, ni na šta nije prisiljen. Shodno tome mi imamo slobodno pravo postavljati uvjete i način poslovanja kako smatramo ispravnim - navodi Toni Turkalj u ime "Thermia kamina", Piše Slobodna Dalmacija

- Molimo da ovu temu zaključimo na bazi slobode trgovanja, jer nismo u mogućnosti zbog tajnosti podataka i niti najmanje u obvezi javno opravdavati cijenu nekog proizvoda - dodaje.

02. svibanj 2024 00:08