StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMala mjesta, veliki problemi

Kruha nema iza 10 ujutro, patata ne možeš kupiti nego 10 kila, a ako cigare ne kupiš do petka, nećeš zapalit‘ do utorka; vrhunac je e-mail za pohvale, onog za pritužbe - nema

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. lipnja 2023. - 07:31

Tvrtka Studenac otvorila je niz butiga u malim mjestima u okolici Dubrovnika, što je stanovništvo najprije dočekalo radosno, posebno ondje gdje butige nije bilo dugo godina jer se pokazala jednostavno neisplativom. Njima se iz nekog razloga isplatilo, pa su butige Studenca niknule kao gljive poslije kiše u gotovo svakom kutku u i oko Dubrovnika.

No, nisu svi sretni razvojem ove, u začetku, lijepe priče s novootvorenim butigama u malim mjestima. Stanovnici Trstenoga, Slanoga i Žuljane požalili su nam se da u trgovinama Studenca nedostaje niz artikala, koje onda moraju ići kupovati u neke udaljene druge butige. A svrha butige valjda nije da je izbjegavaju, nego da što više kupaca u njoj kupuje.

Trsteno je tek ove godine siječnju, nakon 15 godina, ponovo dobilo butigu, jedinu između Slanoga i Zatona, kojoj gravitiraju i druga naselja, Brsečine i Dubravica. I ona ‘pati‘ od manjka mnogih namirnica, kao i od visokih cijena koje su skuplje nego u drugim trgovinama istog lanca. Posebno je to vidljivo ljeti, kad cijene postanu ‘apotekarske‘ zbog turističke sezone, a nama domaćima valja živjeti i ljeti i zimi s tim cijenama, kažu Trstenjani. Skloni su stoga uputiti se u Grad u veće nabave jer im se kupnja u njihovoj lokalnoj trgovini na veliko jednostavno ne isplati.

image

Butiga Studenca u Žuljani

Mario Stanić/

O PRITUŽBAMA NI GOVORA

Kako nam je rekao jedan čitatelj koji je želio ostati anoniman, a radi se o butizi Studenca u Slanomu, u njoj redovno nema jaja ni mlijeka, kao ni drugih važnih artikala. Kada se žalio korisničkoj službi u tvrtci Studenac, odgovoreno mu je da je ‘žalbu poslao na e-mail upiti-pohvale, koji ne služi za kritike‘ (?!). A e-maila za kritike uopće nema, kako smo se i sami uvjerili nakon čekiranja službene stranice tvrtke Studenac. E-mail na koji bi kupci mogli uputiti neku pritužbu ili kritiku jednostavno - ne postoji. Naveden je tek općeniti e-mail  studenac@studenac.hr te već rečeni upiti-pohvale@studenac.hr, jer kod njih o kritikama valjda nema niti govora (?).

Trgovina Studenca u Žuljani je posebna priča - u njoj u 10 ujutro više nema ni mrvice kruha...

- To je tako otkad je počela sezona. Od 10 sati ujutro više nema kruha u butizi, ni kruha ni peciva, niti jednog kiflića - rekao nam je Mario Stanić, umirovljeni arhitekt i nekadašnji rukometaš iz Makarske, koji je zadnjih 20 godina stalno nastanjen u Žuljani, gdje je prije 30 godina sagradio kuću.

Pa kako se snalazite? Mijesite li sami kruh?

- Ne, nego idem u Janjinu u trgovinu, ili u Putnikoviće. Do Putnikovića ima sedam kilometara, a do Janjine 12 kilometara. Oni uvijek imaju kruha. Janjina ima dvije butige, jedna je Studenac, a druga je privatna. U Putnikoviću je butiga vlasništvo Zadruge Putniković i oni uvijek imaju kruha - kaže.

- Ovdje u Žuljani samoinicijativno ostanem pred butigom i govorim ljudima i upućujem ih kamo da odu po kruh jer ga u trgovini nema - dodaje Mario Stanić. - Domaći se dižu ujutro u 7 i kupuju kruh. Nedostaje i drugih stvari u butizi, ali one nisu ključne. U 10 sati ljudi koji duže spavaju ne mogu doći do kruha! - ističe.

Nameće se logično pitanje na koje nam također odgovara: Zašto netko ne otvori pekaru i lijepo zaradi preko sezone, kad već vlada takva nestašica kruha u jedinoj butizi u Žuljani, poznatom turističkom mjestašcu na Pelješcu?

- Dobro to pitate. Čovjek koji ima pekarnicu u Stonu prije je otvarao ovdje pekaru, ali nekad otvori, a nekad ne otvori. Ove godine nije uopće otvorio - govori Mario Stanić. - Lani je radila ta pekara. I tu je znalo nestati kruha, ali to je bilo u blagoj formi i nije se toliko osjetilo. Kad sam rekao šefici u Studenca ‘pa što ne nabavite više kruha‘, rekla mi je ‘tražila sam, ali ne šalju, pekar ne može više ispeći‘. To je odgovor - zaključio je Stanić.

image

Slanjani se žale na nedostatnu opskrbu trgovina

Bozo Radić/cropix/

20 KUNA 10 DEKA ŠUNKE - NE BI DA JE DOMAĆI PRŠUT

- Nadamo se da će otvoriti i druga butiga koja inače egzistira u našem malom mjestu - rekao nam je još jedan mještanin Žuljane, koji je želio ostati anoniman.

- Tu trgovinu drži privatnik, nije još otvorio, a mislim da i neće. Trebao bi otvoriti i pekar, ali čujem da ne može naći radnika - dodaje.

Neka ga dobro plati, pa će ga naći, razmišljamo naglas.

- Stavio je oglas u Čapljinu da je plaća 800 eura i nitko se ne javlja - odvraća naš sugovornik. Ako ćemo pravo i u usporedbi sa zanimanjima koja traže visoku stručnu spremu, plaća i nije mala. Dalo bi se o tome napisati poseban članak - za koliko rade školovani ljudi, a za koliko neće oni nižeg obrazovanja koji su se na tržištu pokazali pametnijima od školovanijih.

- Ja se ne snadbjevam u Studenca u Žuljani. Više se isplati preko mosta poći u Opuzen i kupiti veliku spenzu u Plodinama jer su cijene jeftinije i ima svega. Ovdje u našoj butizi kruh nekad dođe u 7 i po, nekad u 8, a nekad ga nema. Katastrofa. Pa odem u susjedno mjesto, u Putniković, ili preko mosta u Opuzen - ističe naš sugovornik.

O Studencu u Žuljani još kaže:

- Prostor gdje se ta trgovina nalazi je vlasništvo zadruge i iznajmio se Studencu, s ugovorom koji ih je prvih godinu-dvije ili tri obvezivao da cijene moraju biti iste kao u Stonu. No, prošao je taj rok i počeli su dizati cijene ‘u nebesa‘. Primjerice, šunka od 10 deka je svugdje 12-13 kuna, a ovdje 20 kuna - uspoređuje. Pa ti jedi sendviče, majčin sine. Bit će dobro ako uopće dočekaš kruh i ako imaš 20 kuna za 10 deka šunke.

- I ono što imaju u butizi je užasno skupo. A asortiman im je jako skroman. Ako vam treba dvije kile patata, nema nego 10 kila. Ili nema uopće. Cigare, ako vam nestanu u petak, čekat ćete utorak da ih opet možete kupiti. Moji gosti prigovaraju da ne mogu vratiti boce od piva, a znate kakvi su Švabi, oni hoće vratiti boce. I onda im u butizi kažu ‘nemam vremena‘ ili ‘donesite mi račun od tih piva pa možete vratiti‘. I onda sve to bace u smeće, a mi imamo problem sa smećem - dodaje.

- U drugim Studencima, u Dubrovniku i drugdje, sve je jeftinije. Čudna je to situacija ovdje - kaže. - Zato se mještani većinom snadbjevaju u Putnikoviću, Janjini ili u Opuzenu, što se isplati bez obzira na prijeđenih 30 kilometara - zaključio je.  

image

Trssteno

Bozo Radic/Cropix

‘ALI NAMA JE ZADOVOLJSTVO KUPACA PRIORITET‘

Pitali smo u Studencu što se događa? Oni poručuju:

- U Studencu nam je zadovoljstvo kupaca prioritet u poslovanju te sustavno pratimo potrebe lokalnih kupaca na koje nastojimo što uspješnije odgovoriti. U određenim trenucima pojačanih potrošačkih aktivnosti, sukladno sezoni, dogodi se da je potražnja za određenim proizvodima veća, no trudimo se pravovremeno pokriti kapacitete svih naših prodavaonica. S početkom ovoga tjedna prešli smo na sezonski hodogram opskrbe robom koji prati pojačanu potražnju u našim trgovinama s obzirom na početak sezone te očekujemo opskrbu u skladu s potrebama određene prodavaonice. Dakako, uvijek su mogući sporadični zastoji u opskrbi robom radi niza čimbenika, no to svakako nije stalno stanje u našim trgovinama - istaknuli su iz Studenca.

- Što se tiče trgovina koje navodite u vašem upitu, u trgovini u Slanom smo imali zastoj u opskrbi robom u jednom dijelu svibnja, no sve poteškoće smo uspješno otklonili te u ovom trenutku dostava robe u navedenu trgovinu funkcionira po planu.

- Trgovine u Trstenom i Žuljanima su opskrbljene robom, a od ovog tjedna krećemo s  češćom i frekventnijom dostavom prelaskom na sezonski hodogram nabave očekujući sezonsko povećanje potražnje. Nastavljamo predano raditi na tome da odgovorimo na sve potrebe naših kupaca, kako lokalnih tako i turista te im omogućiti  najbolje iskustvo kupnje kada im treba i sitno i bitno. Ujedno, molimo sve naše kupce ako imaju bilo kakvu pritužbu ili sugestiju da se nam se jave na e-mail adresu upiti-pohvale@studenac.hr kako bismo im na najbolji mogući način izašli u susret - izjavili su u Studencu. Taj im e-mail, izgleda, ipak služi i za kritike, suprotno onome što je našem sugovorniku rečeno kad se požalio. Zato tipkovnicu u ruke i javite nam novosti!

02. svibanj 2024 15:19