StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOGROMNE POSLJEDICE

Kreće suđenje Dodiku; Bivši sudac Vrhovnog suda FBiH: ‘Koliko je realno da završi iza rešetaka? Slušajte...‘

Piše L.I./JL
16. listopada 2023. - 13:06

Milorad Dodik danas će se na Sudu BiH izjasniti o krivnji po potvrđenoj optužnici Tužiteljstva BiH u aferi "Ukaz". Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH optužilo je Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora "Službenog glasnika RS", zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Vlado Adamović, bivši sudac Vrhovnog suda FBiH u razgovoru za RTL je rekao da u ponedjeljak "de facto suđenje ne počinje".

"To je izjašnjenje o krivnji. To je u kaznenom smislu izjašnjenje o krivnji. Sudac će ga upitati osjeća li se krivim ili ne. Za pretpostaviti je da će Milorad Dodik reći ne i ročište će biti završeno", kaže Adamović.

"Prema kaznenom zakonu BiH, nakon izjašnjenja o krivnji, slijedi suđenje. U suđenju je tek sučeljavanje navoda tužitelja, odnosno branitelja i samog okrivljenika i onda ćemo vidjeti na što sve sud mora odgovoriti. To ovisi o tome što će tužitelj tvrditi, a što obrana", dodaje.

Na pitanje koliko to može potrajati, kaže - jako dugo, ali i kratko.

"Ovisi kako će se sudionici ponašati u sudnici. Ako se bude inzistiralo da se preispita veliki broj dokaza - onda će za to sigurno trebati vrijeme", kaže.

Upitan koliko je realno da Dodika vidimo iza rešetaka, Adamović kaže kako treba imati na umu preumpciju nevinosti, i da o rešetkama još ne treba govoriti.

"Radi se o nekome tko je optužen i kome je optužnica potvrđena. Dakle, slijedi suđenje, tek nakon suđenja možemo razgovarati o tome da to bude osuđujuća presuda i eventualno kako nagovještavate - zatvor. Ali, o tom potom. To ćemo vidjeti", kaže.

Adamović je objašnjavao i koliko, po njegovu mišljenju, ovo suđenje može utjecati na sigurnosnu, ali i političku situaciju u BiH.

"Iako se stalno trudim reći da bi to trebalo biti uobičajeno suđenje, što ono i jest, ali je sigurno da će posljedice suđenja biti značajne. Uostalom, to se vidi i po broju najavljenih interesenata za prisustvo suđenju. Vidite, mislim da će sud definitivno i neminovno morati riješiti pitanje unutarnjeg suvereniteta. Na jednoj strani imate formalni autoritet u vidu predsjednika entiteta koji ima obaveze koje mu nameće parlament. Na drugoj strani imate visokog predstavnika koji opet ima svoja pravila. I on postupa prema svojim aktima. Sukob tih akata i njihovo sukobljavanje u praktičnom djelovanju dovodi do toga da će sud končano morati riješiti, kako se to kaže u Bosni, ‘tko kosi, tko vodu nosi‘", rekao je Adamović za RTL.

08. svibanj 2024 06:23