StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUPROTSTAVLJENI STAVOVI |

KARANTENA KAO POTPUNI PROMAŠAJ?: Sve više stručnjaka i medija tvrdi kako "lockdown" nema smisla

Piše Jutarnji list
11. rujna 2020. - 16:02
Svjedočimo li velikoj promjeni narativa o „najboljim“ epidemiološkim politikama za zaustavljanje COVID-19 pandemije? Za to se javlja sve više primjera. Primjerice, niti istraživanja niti veliki mediji više ne tvrde da je radikalni lockdown bila pametna odluka.
Jedan od upečatljivijih primjera jest velika analiza The Financial Timesa s pitanjem je li glavni švedski epidemiolog Andreas Tegnell možda ipak bio u pravu. Donedavno su FT i drugi veliki mediji pretežito kritizirali švedski pristup zbog velikog broja slučajeva i smrti u odnosu na skandinavske susjede, donosi Jutarnji list.

Sada su ilustrirali tekst grafikonom koji možda govori više od cijele analize koju su pak zaključili upečatljivim citatom Tegnella:
„Još jednom ću reći kako nisam sklon lakim rješenjima za kompleksne probleme te vjerovati kako ćemo nakon što dobijemo vakcinu nastaviti sa životom kao do sada. To je opasna poruka koja jer neće biti tako lako.“

Drugi značajni primjer bitne promjene narativa može se iščitati iz dijela izjave gradonačelnika New Yorka Andrewa Cuomoa kojem je u nervoznom izlaganju izletjelo kako su epidemiološki stručnjaci, čije je savjete slušao, imali velike greške u procjenama. Jedna od neobjašnjivih grešaka stručnjaka ona je kad su mu rekli kako će kod otvaranja ekonomije doći do rasta broja slučajeva.

„To je ono što sam i ja rekao Njujorčanima“, poručio je uzrujani Cuomo te konstatirao kako je broj slučajeva nakon otvaranja pao. Inače, apsurd ove izjave je još veći zbog toga jer se tijekom izlaganja Cuomo zapravo zalagao da građani cinkaju ugostitelje s popunjenošću višom od 25 posto. Inače, epidemiološka politika bazirana na savjetima stručnjaka u New Yorku se pokazala promašenom jer su imali 1700 mrtvih na milijun stanovnika. Primijenili su strogi lockdown uz nošenje maski. Švedsku su kritizirali u Europi zbog 570 mrtvih na milijun, donosi Jutarnji list.
20. travanj 2024 04:43