StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIzbori u Srbiji

Izvještaj iz Beograda, evo kako dišu građani pred nadolazeće izbore: Konačno da Vučić zašuti! Makar samo zbog ‘šutnje‘...; O pitanju rata u Ukrajini samo se jedna stranka oglasila

Piše PIŠE SILVANA UZINIĆ/SD
2. travnja 2022. - 11:05
Prema predizbornim anketama, aktualni predsjednik Aleksandar Vučić ostaje na funkciji još pet godina, a njegova Napredna stranka zauzet će većinu i u parlamentu. Samo u Beogradu oporbenjaci se, prema mišljenju dobrih poznavatelja prilika, mogu nadati promjeniTom Dubravec/Cropix

Vučića ovog petka nema na naslovnicama!

Konačno da zašuti, kaže nam taksist u Beogradu, pa makar i samo zato što je predizborna šutnja. U Srbiji, naime, čak su dva dana određena u tu svrhu pa su se svi završni skupovi i sve debate ovogodišnjih redovnih predsjedničkih i izvanrednih parlamentarnih te izbora za vlast u glavnom gradu ispucale do četvrtka u ponoć.

Kampanja je ipak imala dramski naboj, koliko god većina analitičara ocjenjuje da je riječ o predstavi s predvidivim završetkom. Naime, po onome što govore predizborne ankete, aktualni predsjednik Aleksandar Vučić ostaje na funkciji još pet godina, a njegova Napredna stranka zauzet će većinu i u parlamentu. Tek u Beogradu se oporbenjaci, prema mišljenju dobrih poznavatelja prilika, mogu nadati promjeni.

Glavni Vučićev protukandidat na predsjedničkim izborima, umirovljeni general Zdravko Ponoš, kojeg je istaknula koalicija Ujedinjeni za Srbiju, koju čine Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, Demokratska stranka (DS) Zorana Lutovca, Narodna stranka (NS) Vuka Jeremića, čvrsto se nada ulasku u drugi krug. Inače, od svih sedmero Vučićevih protukandidata samo je jedan ujedno i stranački lider – Boško Obradović iz desne stranke Dveri. Ostali mu se nisu usudili izaći na megdan pa i to nešto govori o ovim izborima.

image

Umirovljeni kandidat Zdravko Ponoš, rođen i odxrastao u Golubiću kraj Kninam glavni je Vučićev protukandidat na predsjedničkim izborima; istaknula ga je koalicija Ujedinjeni za Srbiju
 

Tom Dubravec/Cropix

Ponoševe šanse

A čak i kada ne biste znali ništa o svima njima odmah biste, po količini tekstova u prorežimskim medijima, mogli zaključiti da upravo Ponoš ima najviše šanse. Odmah nakon isticanja njegove kandidature počela su čeprkanja po njegovoj biografiji, od toga da je rođen u Kninu do školovanja u Zagrebu i na Kraljevskoj akademiji za obranu u Londonu, o njegovoj suspektnoj suradnji s NATO-om, o smjeni s mjesta načelnika Generalštaba, o tome kako mu je žena Hrvatica... Objavljeni su i zapisi s Wikileaksa o nastojanjima tadašnjeg američkog ambasadora u Srbiji da upravo on preuzme vojni vrh u Srbiji.

Izvlačili su ga na sklizak teren u intervjuima da se opredijeli u stavu o generalu Ratku Mladiću, zbog čega su ga komentirali i u regionalnim medijima.

”Mladić jeste bio dobar oficir i preduzimao je briljantne vojne akcije u toku tog rata i da to nije urađeno, danas ne bi bilo Republike Srpske. Na kraju su snage pod njegovom komandom počinile zločine koji su bacili sjenu na tu njegovu vojničku karijeru i on za to odgovara”, izjavio je Ponoš po čemu je za jedne ocijenjen umjerenim poštovateljem lika i djela osuđenog ratnog zločinca, a za druge je netko tko se dodvorava Zapadu. Štoviše, srpski tabloidi odmah su iz naftalina izvukli i njegovu izjavu iz godina kada se Mladić skrivao od Haaškog suda da bi ga uhapsio kada bi znao gdje se nalazi.

Da li na svoju štetu ili korist, on je pristao nastupati u vrlo gledanim emisijama televizija bliskih Vučiću, gdje su ga voditelji dodatno rešetali. Zanimljivo je da su oporbeni političari, koji su posljednje izbore bojkotirali, između ostalog, zbog medijske represije, nakon podulje vremena nastupali u režimskim medijima, a to je onda bilo kao da se govornice dočepao nevino osuđeni, piše Slobodna Dalmacija.

Začudno je, naime, bilo gledati voditelje Milomira Marića i Aleksandru Brčić s TV Hepi kako stoički trpe izljeve bijesa i omalovažavanja Aleksandra Jovanovića Ćute, nositelja liste Zeleno-lijeve koalicije Moramo.

Medijska zabava

- Ti ćeš sutra, kad neko drugi dođe na vlast, ‘ladno ovde početi da pljuješ Vučića, onoga kojega sad obožavaš. Nikakav tebi problem nije da govoriš sve najbolje o meni i opoziciji, a o Vučiću sve najgore. Jučer si bio s njim, ti si non-stop s njim, više provodiš vremena s njim nego u svojoj kući – nije Ćuta “prećutao” Mariću, a ovaj se samo smješka. Kolegica mu Brčić komentirala je da su sudionici nedavnih ekoloških protesta bili uglavnom studenti koji su to radili za hiljadu dinara.

”Date mu hiljadu dinara i pojaviće se gdje god”, reče Aleksandra s nevjerojatnom lakoćom, kao da je u kafiću za šankom. “Student će da izađe za hiljadu dinara? To vam Aleksandar Vučić... Kako vas nije sramota? Vrijeđati studente?”, uzvrati joj Ćuta, a potom odmah idućih dana iziđoše i studenti na prosvjed pred Filozofski fakultet.

Boris Tadić, koji se s koalicijom “Ajmo ljudi” natječe za ulazak u parlament, narugao se u jednoj emisiji TV Pinka premijerki Ani Brnabić, bilo je toliko burno da je emisija nakratko prekinuta. Vrhunac medijske zabave ovih izbora bio je kada je posljednju večer kampanje u studio RTS-a Aleksandar Vučić ušao - ravno iz frižidera! Gasi sve! Nakon što su svi vidjeli njegov predizborni spot u kojemu isto tako izlazi iz frižidera, bila je to poruka “zna se ‘ko je ovde gazda”.

Prevladao je on čak i pritisak koji na njega stvoren ruskom agresijom na Ukrajinu, štoviše, došao mu je, rekli bi u Srbiji, kao kec na desetku. Stalnim spominjanjem izuzetno teške situacije za zemlju, stvaranja novih neprijatelja na sve strane i unošenjem nervoze i neizvjesnosti od tmurne i teške budućnosti među građane te isticanja sebe kao faktora stabilnosti i jamca sigurnosti, njegov je prokušani mehanizam desetogodišnjeg opstanka na vlasti. Uz to neprekidno u kampanji nabraja izgrađenu infrastrukturu - nove ceste, pruge, bolnice, tvornice, škole... Vrtići i jaslice bit će besplatni, a za četiri godine prosječna plaća bit će tisuću eura, uvjerava birače Vučić. Pritom investitori za njegova mandata stižu iz Europske unije, ali i iz Turske, Rusije i Kine, Srbija im želi i dalje ostaviti otvorena vrata, a odgovor na pitanje hoće li Vučić pod pritiskom Europske unije morati uvesti sankcije Rusiji ostavljen je za vrijeme nakon izbora, što odgovara i ostalim akterima izborne utrke.

image

S predizbornog skupa oprobene liste Marinike Tepić - Ujedinjeni za pobjedu; svi skupovi i debate morali su biti okončani do ponoći u četvrtkak, 31. ožujka, ostavljajući građanima dva dana izborne šutnje

Tom Dubravec/Cropix

I tamo glasaju mrtvi

O pitanju rata u Ukrajini jedino se jasno oglasila Zeleno-lijeva koalicija, osudivši agresiju i pridruživši se prosvjednoj povorci podrške ukrajinskom narodu. No, glavna stranka te koalicije Ne davimo Beograd na čelu s Dobricom Veselinovićem puca više na osvajanje vlasti u glavnom gradu. Prema istraživanju koje su nedavno proveli, na gradskim izborima mogli bi osvojiti 17,2 posto glasova, dok Vučićev SNS osvaja 38,9 posto. Njihova predsjednička kandidatkinja Biljana Stojković svjesna je da nema dovoljnu prepoznatljivost izvan glavnog grada i aktivističkog miljea, no jedina je u odnosu na većinu ostalih pozicionirana lijevo.

Zalažu se, među ostalim, za čist okoliš, reviziju štetnih ugovora i očuvanje javnih prostora. Povezani su sa svim zeleno-lijevim strankama u Europi pa tako i s Platformom Možemo! Čak i njihov logo je gotovo potpuno isti. Imamo iste dizajnere, reći će jednostavno Dobrica Veselinović, ne skrivajući kontakte s Tomislavom Tomaševićem, zagrebačkim gradonačelnikom, gotovo na dnevnoj bazi.

Nedjeljne izbore u Srbiji i ovaj put obilježili su skandali s izbornim manipulacijama pomoću prijava nepostojećih birača, poglavito u glavnom gradu. Navodno je vladajuća stranka za sitan novac organizirano dovozila građane BiH i dijelila im prijavu boravka pa je tako pronađeno više stanara u nekim napuštenim zgradama. Objave na društvenim mrežama obilovale su dojavama o fantomskim stanarima. “Danas sam saznao da u našem stanu pored mačke Flekave, Ljilje i mene, živi još jedna osoba koja je dobila poziv za glasanje”, glasi jedna od objava. Predstavnik stanara jedne beogradske zgrade poručio je da će “lažne komšije prijaviti policiji, ali će zahtijevati i da plate zaostale troškove za komunalije te da uplate u fond za obnovu krova”, izvijestili su mediji, piše Slobodna Dalmacija.

Pristižu pozivi za glasanje umrlima, što je i nama u Hrvatskoj poznata praksa. “Komšinica Nada, umrla prije 24 godine, ali ‘ko je pita, glasati mora”, kaže jedan tviteraš i dodaje: “Valjda nada umire posljednja”. Sva ukazuje na to da će u nedjelju navečer nada umrijeti mnogima koji u Srbiji očekuju promjene.

Vladajuća stranka ima pristaša koliko neke slične u regiji mogu samo poželjeti. “Za koga da glasam osim za njega? On je, prije svega, dobar Srbin i ni’ko mu nije do koljena od ovih što bi ga rušili”, kaže nam jedan naprednjak na Vučićevu finalnom beogradskom skupu na Banjici u petak. Nastupio je, inače, pred dupkom ispunjenom sportskom dvoranom poput rock zvijezde, dok su se s tribina vijorila metarska platna s printom njegova lika. Svaki drugi predizborni skup u odnosu na taj bio je poput rođendanske zabave.

Inače, kad već ne može imati Vučića na naslovnici, list Kurir se, zanimljivo, pomogao našim Žarkom Puhovskim i njegovom analizom rusko-ukrajinskog rata.

02. svibanj 2024 09:43