StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPUNO LAKŠE DO LOVAČKE DOZVOLE

Izobrazba za lovca ‘seli‘ online, znatno je jeftinija. Tajnik županijskog Lovačkog saveza Mato Špilj: Želimo pomladiti članstvo i omogućiti im siguran lov jer ima puno privatnih škola koje to malo ‘poprijeko‘ rješavaju

Piše Bruno Lucić
21. ožujka 2022. - 17:59

Hrvatski lovački savez nedavno je pokrenuo edukacijsku platformu za izobrazbu lovaca. Što ovo znači za sve buduće lovce, otkriva tajnik Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Špilj.

- Nova su vremena, sve ide online tako je i u ovom slučaju. Uživo će biti praktični dio, a predavanje će biti online, što znači da će kandidati moći pogledati predavanje koliko god hoće, a kad je predavanje uživo onda ga imaju samo jedanput, nemaju 'reprizu'. Drugo, vremena su takva, korona je, dobro je da se ljudi ne okupljaju. Treće, ne stvara se dodatni trošak. Četvrto, kad je uživo predavanje, postoji točno određeni termin, a kad je online kandidat se može uključiti i isključiti kad ga je volja, pogledati cijelo ili pola poglavlja, trećinu, petinu, kako god mu odgovara... Kandidat ima sve dane na raspolaganju, ako želi isprintati PDF-ove može ih isprintati, ima puno više mogućnosti i slobodu, a da ne govorim o cijeni. Cilj je da se uključi mladost i da dobiju što bolju edukaciju. To je napredak, nema vraćanja nazad, ide se samo naprijed! - kazuje sugovornik te dodaje:

image
Eric Guilloret/AFP

- Ono što je još zgodno jest to da praktički svaki novi kandidat za lovca unosi sve svoje podatke, mora ih unijeti, može samo izostaviti kućni telefon koji ne mora imati, a sve druge podatke mora unijeti. Ako jedan podatak ne unese, ne može se prijaviti. Prije je to išlo putem prijavnice, ručno se ispunjala pa bi se pola napisalo, a pola ne bi ili je krivo pisalo, ime kandidata piše "Ivo", a on se zapravo zove "Ivan"... Sad mora priložiti kopiju osobne iskaznice, ovo je veliki napredak, komentira Špilj.

Otkrio je i koliko traje sama edukacija i kolika je cijena.

- Kad su se predavanja odvijala na određenim mjestima onda je bilo ukupno 125 sati predavanja, a sad će u šest područja biti oko 20 sati, plus 35 sati praktičnog dijela koji će morati proći. Kandidat će imati i usmeni ispit. Online će se kandidat moći prijaviti, slušati predavanje i polagati pismeni ispit, a praktički dio predavanja i usmeni ispit bit će uživo. Lovački savez nema svoj prostor, a dosad smo predavanje imali u Dubrovniku i Metkoviću, a pismeni smo nekad imali na oba mjesta, ovisno o broju kandidata, nekad na samo jednom mjestu, to bi obično bio Lovački dom Lovačke udruge Primorje. Sva korespondencija će ići putem maila i kandidat će dobiti raspored praktičnog predavanja odnosno više predavanja i pismenog ispita. Sada izobrazba košta 500 kuna, a prošle je godine bila 2500 kuna. Troškovi predavanja su prije inzistirali na punoj većoj cijeni, sad je to online pa će cijena od 500 kuna pokriti troškove praktičnog predavanja i usmenog ispita. Prosjek godina sadašnjeg broja članova je 50,60 godina i cilj je da se članstvo pomladi i da im se omogući izobrazba, da budu sigurni u lovu i za sebe i za drugoga jer ima puno privatnih škola koje to malo 'poprijeko' rješavaju. Uglavnom, interes raste, koliko vidim, ima značajno više kandidata nego prošle i pretprošle godine, kaže Špilj koji poziva sve one koji su zainteresirani za lov, posebno mlade, da se pridruže.

image

Udruga lovaca Kamenjarka, lov na divljač na otoku Korčuli.

Ante Cizmic/Cropix

Naveo je tajnik županijskog Lovačkog saveza kakvo je stanje s lovcima u Županiji.

- Ima nas oko 2300 članova u 21 udruzi na području Županije i to ide uobičajenim hodom. Divljači ima standardno, sva staništa su određena lovno-gospodarskom osnovom koje izrađuju državne službe i to se uglavnom poštuje, govori Špilj.

01. svibanj 2024 03:34