StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNESLUŽBENI REZULTATI|

IZBORI U HDZ-u Kostopeča u Zagrebu uvjerljivo pobjeđuje Herman, u Pločama nemaju koga birati-od kandidature odustali svi kandidati

Piše DV/JL
17. listopada 2021. - 20:29

Mislav Herman uvjerljivo je pobijedio na unutarstranačkim izborima u HDZ-u za predsjednika zagrebačke Gradske organizacije, doznaje neslužbeno Jutarnji list, ostat će na poziciji šefa zagrebačkog HDZ-a, javlja Jutarnji.

Razlika je takva, govore nam u HDZ-u, da Pavo Kostopeč to ne može stići. Herman je uvjerljivo pobijedio u svim gradskim četvrtima, osim u Gornjoj Dubravi.

Kandidat kojeg podržava predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pobijedio je u Brezovici, Donjoj Dubravi, Maksimiru, Stenjevcu, Trešnjevci Jug, Gornjem i Donjem Gradu, Črnomercu, Podsljemenu, Novom Zagrebu Zapad, Trnju, Sesvetama... Kostopeč je zasad pobijedio jedino u Gornjoj Dubravi s 340 glasova ispred Hermana koji je osvojio 250 glasova.

Više od 200 tisuća članova HDZ u prvom krugu izbora imalo je pravo birati vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija stranke po načelu jedan član-jedan glas. Unutarstranački izbori održavali su se za predsjednike i potpredsjednike 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a, dok se u Gradu Zagrebu provode izbori za predsjednike i potpredsjednike organizacija 17 gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba.

Ukupno se za predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a, te za predsjednike i potpredsjednike organizacija HDZ-a 17 gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba natjecalo 658 kandidata. No, malo je sredina gdje je bilo više kandidata. U županijama u 80 posto regionalnih sredina bio je samo jedan kandidat, u gradovima u 85 posto središta se biralo po načelu jedan član-jedan glas-jedan kandidat, a u općinama je u tek sedam posto sredina bilo dva ili više kandidata.

Odnosno, u četiri županije su se natjecala dva ili više kandidata za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, dva ili više kandidata su u 19 gradova gdje se natječu za predsjednika Gradske organizacije, a u 29 općina više je kandidata za predsjednika Općinske organizacije.

I dok u većini lokalnih sredina članovi biraju samo jednog kandidata, u Pločama je došlo do preokreta. Tamo, naime, članovi nemaju koga birati jer je jedini kandidat Krešimir Šunjić dva dana prije izbora povukao svoju kandidaturu.

Predsjednik izbornog povjerenstva Dubrovačko-neretvanske županije Marin Jurić pojasnio nam je kako će se tamo morati produžiti rok za izbore jer nema kandidata niti za predsjednika niti za potpredsjednike Gradske organizacije Ploče.

26. travanj 2024 01:25