StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTKO JE DAO NOVAC?

Istraga instituta u Wuhanu dobila (ne)očekivani zaplet: ‘Zbog nas su virusi zarazniji!‘

Piše jutarnji list
23. srpnja 2021. - 17:35

Dok traje debata o porijeklu koronavirusa, izbila je nova svađa oko istraživanja virusa koje je Kina provodila zahvaljujući financijskim sredstvima SAD-a, piše BBC, a prenosi Jutarnji.

Sve je povezano s nedokazanom teorijom da je virus zapravo pobjegao iz laboratorija instituta u Wuhanu, gradu u kojem je prvi put i detektiran.

Republikanski senator Rand Paul tvrdi da je istraživanje financirano američkim novcem te da se pokusima neke viruse (ne koronavirus) učinilo zaraznijima i smrtonosnijima, što je postupak poznat pod nazivom 'dobitak funkcije' (eng. gain of function).

No, te je tvrdnje oštro odbacio dr. Anthony Fauci, glavni američki epidemiolog.

Što je istraživanje 'dobitaka funkcije'?

To je istraživanje u kojem se organizmima dodaju nove sposobnosti, odnosno funkcije. Takve se stvari događaju i normalno u prirodi, no mogu se postići i u laboratoriju kad znanstvenici modificiraju genetski kôd organizma u različitim okruženjima kako bi ih na neki način izmijenili.

Na primjer, na taj način znanstvenici stvaraju biljke otpornije na sušu ili modificiraju određene vektore u komarcima kako bi ih učinili manje sklonima prenošenju bolesti.

Kad je riječ o virusima koji predstavljaju opasnost za ljude, to bi značilo stvaranje virusa koji je potencijalno zarazniji i opasniji.

Znanstvenici opravdavaju potencijalni rizik time što kažu da se razumijevanjem načina na koji se virusi razvijaju, mogu spriječiti neke buduće pandemije i razviti bolja i učinkovitija cjepiva.

Je li Amerika financirala istraživanja u Kini?

Da, SAD doista financijski sudjeluje u nekim istraživanjima.

Dr. Fauci, osim što je savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, ravnatelj je Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) koji je dio vladinog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH).

To je tijelo doista dalo određeni novac organizaciji koja surađuje s Institutom za virologiju Wuhanu.

Toj organizaciji - EcoHealth Alliance sa sjedištem u SAD-u - 2014. dodijeljen je novac za traženje mogućih koronavirusa kod šišmiša.

EcoHealth je primio 3,7 milijuna dolara od NIH-a, od čega je 600.000 završilo u institutu u Wuhanu.

2019. projektu je odobreno financiranje za narednih pet godina, no sve je stalo 2020. zbog pandemije.

Je li američki novac korišten za financiranje studija o 'dobitku funkcije'?

U svibnju je dr. Fauci rekao da NIH 'nikada nije, niti sada financira istraživanje dobitka funkcije na Institutu za virologiju u Wuhanu'.

Senator Rand Paul pitao je ovaj tjedan Faucija želi li povući tu izjavu i upozorio da je laganje pred Kongresom kažnjivo.

Naime, senator Paul vjeruje da se financirano istraživanje može okvalificirati kao istraživanje 'dobitka funkcije' i pritom se referirao na akademski članak kineskog instituta iz 2015. godine (izrađen u suradnji sa Sveučilištem Sjeverne Karoline) i još jedan članak iz 2017.

Jedan od istaknutih znanstvenika koji podržava ovakvu tezu je profesor Richard Ebright sa Sveučilišta Rutgers.

On je rekao BBC-ju da istraživanja u obje studije pokazuju da su novi virusi (koji nisu postojali u prirodi) umjetno stvoreni te da je 'riskirano stvaranje novih potencijalnih patogena' koji su značajno zarazniji.

'Istraživanje objavljeno u obje studije je istraživanje dobitka funkcije', kaže.

Dodao je da je takva službena definicija istaknuta i 2014. godine kad je vlada SAD-a zaustavila financiranje zbog zabrinutosti za biosigurnost.

Financiranje je pauzirano kako bi se stvorio novi okvir za takva istraživanja.

Zašto je Fauci odbacio ove tvrdnje?

Dr. Fauci je na saslušanju u Senatu kazao da su 'kvalificirani ljudi više puta rekli da se taj eksperiment ne može smatrati istraživanjem dobitka funkcije'.

Dodao je i da je 'na molekularnoj razini nemoguće da su ti virusi rezultirali pojavom koronavirusa', iako svoj stav nije detaljnije elaborirao.

NIH i EcoHealth Alliance također su odbacili sugestije da su financirali studije u Kini.

Kazali su da se financirano istraživanje bavilo ispitivanjem molekularne razine virusa pronađenih kod šišmiša, odnosno njihovih šiljak-proteina 'a da to nije utjecalo na okoliš, razvoj ili fiziologiju samog organizma'.

Jedan od znanstvenika koji je 2015. sudjelovao u istraživanju u Wuhanu, dr. Ralph Baric sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, za Washington Post je detaljnije opisao studiju.

Rekao je da je njihovo istraživanje pregledao i NIH i komisija samog sveučilišta o biosigurnosti te je ustanovljeno da 'potencijalno istraživanje dobitka funkcije to zapravo nije bilo'.

Naglasio je i da niti jedan od virusa iz studije 2015. godine nije ni na koji način povezan s virusom Sars-COV-2 koji je uzrokovao pandemiju 2020. godine.

Rekao je i kako je istraživanje pokazalo da virusi imaju unutarnje značajke koje im omogućuju da zaraze i ljude.

No dodao je: 'Nikad viruse nismo izložili mutacijama kako bi potaknuli njihov rast u ljudskim stanicama'.

Američka biologinja Alina Chan s Instituta Broad na MIT-u i s Harvarda naglasila je da je SAD pauzirao financiranje te studije 2014. godine.

Kaže da je tako prekinuto financiranje istraživanja za koje se može očekivati da za cilj ima dodavanje atributa virusima gripe, MERS-a i SARS-a kako bi se pojačala njihova patogenost i zaraznost kod sisavaca respiratornim putem.

To bi moglo značiti da istraživanju virusa nije bila namjera proizvesti 'dodatnu funkciju', iako je to možda bio krajnji rezultat.

Kazala je i da svaka procjena nekog istraživanja i s njome povezani rizici mogu biti subjektivni, donosi Jutarnji.

Rebecca Moritz s Državnog sveučilišta u Coloradu rekla je za BBC: 'Čak ni među stručnjacima ne postoji uvijek konsenzus o istraživanju dobitka funkcije, a razne institucije različito tumače i primjenjuju politiku vezanu uz tu temu.'

16. travanj 2024 21:56