StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRASTE BROJ SLUČAJEVA

I Francuska uvodi Covid propusnice: Bez njih se neće moći u kina i muzeje, a planiraju ih proširiti i na kafiće

Piše jutarnji list
21. srpnja 2021. - 09:23

Dok u Francuskoj raste broj novozaraženih koronavirusom, na snagu su stupile nove Covid propusnice, piše BBC, a prenosi Jutarnji.

Kako bi ušli u muzeje i kina, građani od srijede trebaju pokazati dokaz o cijepljenju, negativni test ili dokaz o preboljenju Covida.

Vlasti će kasnije raspravljati o tome hoće li u kolovozu proširiti upotrebu potvrda i na kafiće, restorane i trgovačke centre.

Ova odluka donesena je dan nakon što je ministar zdravstva Olivier Véran objavio da je u zemlji zabilježeno 18.000 novih slučajeva zaraze u samo 24 sata.

U usporedbi s prošlim tjednom, kada je Francuska imala manje od 7000 dnevnih slučajeva, to je porast od 150 posto, dok se vrlo zarazna delta varijanta širi cijelom zemljom.

- To nikada prije nismo vidjeli, rekao je Narodnoj skupštini i dodao kako je delta soj doveo do daleko većeg porasta slučajeva u odnosu na prethodne varijante virusa, poput onih koje su prvi puta primijećene u Velikoj Britaniji ili Južnoj Africi.

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je planove za uvođenje zdravstvene propusnice ranije ovog mjeseca, kao i obvezno cijepljenje za sve zdravstvene radnike do rujna. Istraživanja pokazuju da velik broj Francuza oklijeva oko cijepljenja.

Prosvjedujući protiv novih pravila u Francuskoj, ovog su tjedna prosvjednici vandalizirali dva centra za cijepljenje. Macronove odluke nazivaju "zdravstvenom diktaturom".

Ako vlada postigne svoj cilj, za nekoliko tjedana više nećete moći sjesti na kavu u parišku kavanu - ili ukrcati se u vlak - bez dokaza da nemate Covid, da ste cijepljeni ili imuni.

Ova zdravstvena propusnica Vladin je odgovor na ubrzani rast broja zaraženih kakav Francuska nije vidjela dosad u pandemiji.

Već od danas bez propusnice neće se moći ući u kina, kazališta, muzeje - niti u pariški Disneyland.

No, plan je proširiti to ograničenje na svakodnevna javna mjesta - kafiće, trgovačke centre i javni prijevoz - što je izazvalo najveću reakciju Francuza.

Neki su zastupnici rekli da su uoči rasprave dobivali prijetnje smrću.

A neki prosvjednici izazvali su bijes prošlog tjedna uspoređujući ta vladina ograničenja s izdvajanjem Židova tijekom francuske nacističke okupacije u vrijeme rata.

Čini se kako većina Francuza podržava plan, a mnogi vjeruju da je to jedini način da se izbjegne još jedno zatvaranje, prenosi Jutarnji.

19. travanj 2024 19:21