StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROZVAO JE POZNATI TEOLOG

Hrvatica širi dezinformacije po Austriji, dvije godine star video s povorkom navijača podvalila pod svježi prosvjed protiv covid potvrda u Grazu, ima li kazne?

Piše DV/PSD
20. studenog 2021. - 15:21

Poznati teolog Dado Dalibor Milas prokomentirao je na svom Facebook profilu aktualnu borbu s dezinformacijama, takozvanu "infodemiju".

Prokomentirao je nedavnu objavu izvjesne gospođe Brekalo, koja je na svom profilu podijelila dvije godine star video u kojem se tisuće navijača kreću prema Areni u Grazu povodom nogometne utakmice te napisala da je na snimci prikazan prosvjed protiv Covid potvrda.

Budući da to nije prva objava u kojoj ona širi dezinformacije, ali i s obzirom na to da je video prikupio nemali broj reakcija istomišljenika, Milas je odlučio ukazati na ovaj problem. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

image
Provjera covid-potvrda u Austriji
Erwin Scheriau

"Kao da nije dovoljno mučno svakodnevno se boriti s pandemijom i njenim posljedicama, dodatni stres stvara i borba s tzv. infodemijom, u kojoj preopterećenost informacijama, od kojih su mnoge lažne, ugrožava onaj unutarnji mir i stvara izvjesnu anksioznost.

Na ovu lažnu vijest ne bih ni reagirao da mi jutros na naslovnici nije iskočilo barem desetak shareova ove lažne vijesti. Izvjesna gospođa Brekalo objavila je video navodnih prosvjeda u Grazu te pozvala narod na pobunu. Da stvar bude gora, profil joj vrvi sličnim objavama. Nije mi se dalo analizirati ostale njezine video-klipove, ali ovaj jedan iz Graza mi je zapeo za oko. Jer bio sam na licu mjesta.

image
Erwin Scheriau

Dragi moji, nema tu govora o prosvjedima. Video je star točno dvije godine i prikazuje 6000 navijača Borussije iz Mönchengladbacha kada su igrali protiv Wolfsberga na Merkur Areni u Grazu. U komentarima ću objaviti i video navijačkog kortea kroz centar Graza.

Neovisno o svim ovim lažnim vijestima i izloženosti istima, doista bih volio shvatiti mentalni sklop ljudi koji namjerno stvaraju i šire takve stvari. Zašto? Što imate od toga?

P. S. Provjeravajte sadržaje koje tako samouvjereno dijelite po društvenim mrežama. Svjestan sam da mnogi od vas nemaju povjerenja u tzv. mainstream medije, ali vjerujte da su oni drugi mnogo opasniji", napisao je Milas.

19. travanj 2024 04:37