StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTAJ ‘DIVNI‘ ZAPAD

Hrvate u Irskoj pljačkaju, a policija ne reagira. Kad čujete zašto, šokirat ćete se. Dio naših građana se želi vratiti

Piše dv
26. lipnja 2023. - 15:48

Jedan naš građanin preselio se u Irsku i požalio se na jedno prilično neugodno iskustvo.

– Jučer u 23 sata dvojica u dobi od oko 17 godina pokušali su ukrasti moj auto, Mazdu Demio Japanese import, 2007. godište, inače europski model Mazda 2.

Jedan je otvorio vozačevu stranu bez ikakvih tragova provale. Profesionalac. Drugi je kompletno savio suvozačevu stranu. Čini se da je pajserom ili nečim savio kompletan gornji dio vrata gdje je prozor. Bolje da mi je razbio staklo.

U tom trenutku čuo sam da se nešto događa i počeo vikati iz sobe koja gleda na parking. Tada su se razbježali.

Odmah sam zvao policiju. Dvojica iz policijske Garde koji su došli doslovno su se nasmijali čitavoj situaciji. Poželjeli su mi dobrodošlicu u Finglas/Balymun i rekli mi da je Mazdu 2, Hondu Fit, Hondu Jazz i slična japanska vozila lako provaliti i otključati. I da je sasvim normalno da djeca ovdje provaljuju u vozila i driftaju njima, sudjeluju u uličnim utrkama, doslovno kradu vozila da bi se zabavili. Savjetovali su mi da hitno prodam auto i kupim neki drugi, no nisu mi rekli koji je model vozila najsigurniji.

Savjetovali su mi da, kao privremeno rješenje za tu večer, skinem konektor s akumulatora kako ne bi mogli upaliti auto jer će se, citiram, "najvjerojatnije vratiti ponovno". Također, savjetovali su mi da, ako mogu, sam platim popravak i da to ne prijavim osiguravajućoj kući kako mi osiguranje ne bi naraslo sljedeće godine.

U naselju imamo sigurnosne kamere. To ih uopće nije zanimalo. Niti otisci prstiju jer tvrde da oni uvijek nose rukavice.

"Skini akumulator" – čitavo je rješenje koje sam dobio od policajaca.

Zanima me je li netko imao sličnu situaciju.

Vrijedi li ovo prijaviti u novine?

Vrijedi li pitati u policiji zašto je toliko teško pogledati sigurnosne kamere? Da ne moram na posao i da imam vremena, ja bih ih mogao pronaći. Ako se to događa u ovoj maloj sredini, koliko je teško "pročešljati" djecu koja se bez pratnje kreću sama nakon 22 sata?

Htio sam podijeliti što mi se dogodilo, čisto da oni koji nisu upoznati s ovim imaju na umu ovo vezano uz japanska vozila i situaciju s djecom – napisao je I. M. u grupi "Idemo u Irsku".

I u drugim grupama se naši građani, ali i stanovnici iz cijele regije, žale na policiju, kažu da će vratiti doma jer je sigurnosna situacija u Irskoj užasna, posebno u manje atraktivnim gradovima u kojima stanarina nije toliko skupa, ali zato haraju maloljetničke bande. 

Evo nekih komentara na tekst I. M.:

- Osobno su nam prije neke 2 godine ušli u vrt kuće i počeli provaljivati drvenu ostavu za bicikle, bilo je oko šest sati ujutro, dakle počeo je svitati dan, sreća muž se ustao na posao i ušao u prostoriju koja izlazi na vrt. Kada su ga opazili i dok je on otključao vrata dvojica su vec preskočili visoke zidove vrta i pobjegli. bilo je božićno vrijeme, a gospoda Garda (naziv za njihovu lokalnu policiju) je stigla tek nakon sat vremena uz napomenu - možete prijaviti ali s tim nećete postići ništa... Da napomenem, ne živom u nekom nesigurnom kvartu.

-  Moje mišljenje je da su policajci izvrsno napravili svoj posao. Dobio si više korisnih savjeta, iako ti nisu dužni to ni dati.

- Garda tamo nece ništa napraviti jer se boje za vlastitu sigurnost. Postoji dosta videa na netu gdje garda bježi od maloljetnih huligana

- Policija neće napraviti ništa, još kažu da neće ulaziti u kvartove kao što su Ballymun i Finglas...

-Ukrali su motor susidu, sve to rade dica kojima ne možeš ništa. Ako uzmeš stvar  svoje ruke onda se okrene sve kontra tebe.  Uređena država moj k…!

-Dobro su ti rekli, promjeni auto...

-Sto se tiče Garde,  oni su skoro pa beskorisni. Nama su zgradu gadjali jajima skoro svaki dan jedno 3mj, krali jaja u trgovini koja se nalazi u našoj zgradi. Kamere u trgovini su snimile djecu koja kradu jaja, kamere iz zgrade ih svaki put snime. Garda dodje da uzmu izjavu od nas, oni izgadaju auto garde.... Da su samo jaja bilo bi dobro... Palili su rakete (firework) i gurali u postanske otvore u stanove u prizemlju, razbijali prozore... Razbijali cigle na ogradi oko zgrade (čekićem). Ja ih snimio kamerom u nekoliko navrata. Imao sam sninljeno i kada mali gura zapaljenu raketu susjedu kroz otvor za postu... Zvali smo gardu svaki dan... Prestali nam se javljati... Užas...

- Garda je ovdje super kao reklamni stalak za vrijeme koncerata da ti kažu gdje je parking, ili da prenose krafne iz kombija za dostavu za catering za tekme, da nose vrećice bakicama i da se voze na biciklu. Mene su jednom u centru napali, lik me opalio s nečime po glavi iza leđa, samo sam se srušio i pobjegli su i vjeruj mi zadnje što mi je bilo na pameti je da idem na Gardu i da trošim vrijeme na kretene u postaji. Koliko sam ih sam puta zvao kad je bilo neko sranje, nikad ne dođu. Nedavno lik mlati ženu na ulici, tio od 2 metra, zovem ih, kažu zovi drugu stanicu, pa te prebacuju sa stanice na stanicu i kad kažu da će poslat nekoga, vjeruj, nitko ne dođe. A zvali su ih i susjedi. Irska je dobra dok se ne razbolis ili dok ne moraš tražiti pomoć Garde.

- Kako su rekli dobrodosao u Finglas, mozes prijavljivati kome oćes, ništa se nece promjeniti, i isto tako to se desava svuda nije samo Finglas u pitanju

-Mulci do 18 g su zasticeniji od polarnih medvjeda i oni to dobro znaju da iskoristavaju, bahate se i cak znaju izazivati slucajne prolaznike iz cista mira. Dosadno im je pa tako se malo zabavljaju. Nedavno ulazim u Lidl i na samom ulazu stoji mali na bicikli, a pola bicikle drzi namjerno na pola ulaznih vrata da smeta ljudima. Vidim s druge strane starija zena doalazi s torbama i nikako da prođe jer se govno izbahatilo i se pravi da je ne vidi, a sve to radi dok njegovi prijateli stoje oko njega, jer je valjda on vođa te kretenske "bande", pa ga velicaju. Meni se spuste roletne, dosao mu do face i ne bas ugodnim glasom sam mu rekao: Move your butt and your bike. This is an entrance! Mali se sokirao kako ga netko nije njezno pomazio pa mozda i zamolio, valjda uz pive, da se makne. I lik se odmakao.

-Ukrali su mi mobitel doslovno ispred policajca u centru Dublina, rekao je da zna tog malog, da stalno krade. I nikom ništa. Zvala sam ih vise puta i rekli su da tu nemogu ništa jer su klinci tamo zaštićeni.

image

F B

03. svibanj 2024 01:51