StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠPEKULACIJE |

HOĆE LI DOĆI DO ODGODE LOKALNIH IZBORA? Vladajući i oporba se prepucavaju, a evo što kaže zakon!

Piše jutarnji list
18. ožujka 2021. - 19:43

Spekulacije o mogućoj odgodi lokalnih izbora, koji se prema važećem zakonu moraju održati 16. svibnja, u političkim krugovima počele su nakon što su u srijedu, kada se održavala sjednica zagrebačke Gradske skupštine, Rada Borić iz Nove ljevice i Tomislav Tomašević iz Možemo! poručili kako ih ne bi čudilo da se Vlada odluči na takav potez. Borić je rekla kako bi se moglo dogoditi da Vlada, ako HDZ procijeni da izbori neće imati dobar ishod, "odjednom donese odluku da se, eto, zbog epidemioloških mjera izbori moraju odgoditi", donosi Jutarnji list.

- Eventualno bi moglo doći do odgode zato što HDZ, osim u Zagrebu, ima problema i na drugim lokalnim razinama, posebice u Slavoniji - kaže. Tomašević je naglasio da još uvijek nije donesena odluka o raspisivanju lokalnih izbora i poručio kako se nada da će izbori biti raspisani bez mogućeg kalkuliranja s obzirom na epidemiološku situaciju.

Nakon tih izjava su o mogućnosti odgode lokalnih izbora pričali i drugi oporbeni političari, a potom su iz HDZ-a poručili da su to samo oporbene "nebuloze".

- Od jučer slušamo sve nervozniju, prestravljenu oporbu kako izmišlja nekakve nebuloze o odgodi lokalnih izbora. Zašto toliko strepe od tih izbora? HDZ kao politička stranka ne donosi odluku o terminu izbora, oni su određeni zakonom. Zazivanje odgađanja izbora od oporbe pokazuje da su u rasulu - tvrde u HDZ-u.

'Nema odgode bez izmjene zakona'

Datum i procedura raspisivanja izbora regulirani su člancima 5., 6. i 7. Zakona o lokalnim izborima. Izbori se raspisuju odlukom Vlade, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana, redovni izbori za članove predstavničkih tijela jedinica te izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamjenike održavaju se istodobno treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine - piše u zakonu.

Kako su izvanredni lokalni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka bili odgođeni lani u travnju tijekom prvog lockdowna, a da se ti izbori odgode morao se mijenjati Zakon o lokalnim izborima umetanjem članka koji kaže da Vlada radi zaštite života i zdravlja građana može odgoditi izbore -. ali samo izvanredne, ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu upitali smo može li uopće i pod kojim uvjetima Vlada odgoditi redovne lokalne izbore koji se trebaju održati 16. svibnja.

- Bez izmjena zakona izbori se ne mogu odgoditi. Izbori idu prema zakonom određenom datumu - poručio je za Jutarnji list ministar Malenica, iz čega možemo zaključiti da Vlada, odnosno HDZ-a - barem zasad - ne planiraju u Sabor poslati prijedlog izmjene zakona kojim bi se omogućila odgoda ne samo izvanrednih, nego i redovnih lokalnih izbora.

Iako iz HDZ-a i Vlade oporbi poručuju "vidimo se na izborima 16. svibnja", saborski zastupnik SDP-a i nekadašnji ministar uprave Arsen Bauk te njihove tvrdnje, čini se, ne uzima zdravo za gotovo.

- Kako u svemu dosad što se tiče rada Stožera nema jasnih i mjerljivih kriterija, tako je onda u eter došla i ova priča. Zakon je jasno propisao kad su izbori i mi zasad nećemo predlagati njegove izmjene, a o eventualnom Vladinu prijedlogu očitovat ćemo se kad ga vidimo. Zdravlje i životi građana na prvome su mjestu, a svako ograničenje ljudskih prava, a demokratski izbori svakako spadaju u to, mora proći test razmjernosti - rekao je Bauk za Jutarnji list.

19. travanj 2024 23:14