StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNICA O O AKTUALNOSTIMA

GRABAR KITAROVIĆ Priče o ponovnom uvođenju vojnog roka su preuranjene, moj suprug je bio u vojsci

Piše DV
3. veljače 2017. - 17:52

- Priče o ponovnom uvođenju vojnog roka su preuranjene - izjavila je danas u Dubrovniku predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.
- Ne bih to zvala vojni rok. Prema mom shvaćanju, riječ je o nekoliko tjedana u kojima bi mladići i djevojke koje to žele, naučili temelje prve pomoći i kako reagirati u hitnim situacijama. To je iznimno bitno jer smo u Domovinskom ratu imali ljude koji su se znali zaštiti, kao i zaštititi druge, kazala je predsjednica, te na novinarski upit odgovorila kako je njezin suprug Jakov odslužio vojni rok.

Šefica države nadalje je potvrdila da energetika mora ostati u hrvatskim rukama, no nije htjela komentirati po kojem bi se modelu provela renacionalizacija Ine.
- Treba provesti javnu raspravu i vidjeti što kažu stručnjaci, a ja ću podržati Vladu - rekla je Grabar Kitarović novinarima tijekom obilježavanja Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika.

Na upit o suradnji u predizbornoj kampanji s tvrtkom Napredni modeli, Čiji su čelni ljudi uhićeni u nedavnoj akciji Uskoka, Grabar Kitarović je odgovorila kako je ta agencija u njezinoj kampanji napravila dobar posao.

- Ne znam kako je agencija izabrana. Nije mi neugodno što smo surađivali u kampanji. Mediji su mi predviđali da nemam šanse i dobar dio posla je napravljen preko društvenih mreža. Neugodno mi je to što se sada događa oko te firme, ali oni su u kampanji napravili dobar posao - ustvrdila je Grabar Kitarović.

Upitana može li potencijalni sukob interesa guvernera HNB-a Borisa Vujčića, zbog njegova putovanja u Kitzbühel na konferenciju Emerging Europe Winter Conference u organizaciji talijanske UniCredit banke, vlasnice Zagrebačke banke, ugroziti neovisnost HNB-a, Grabar Kitarović je istaknula da HNB svakako mora ostati neovisna institucija.

- Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja i ne bih špekulirala o tome - rekla je Grabar Kitarović na temu Vujčićeva putovanja za koje je troškove naknadno podmirila HNB-a, a upravo ga istražuje Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

 

01. lipanj 2024 09:43