StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnapeto u sinju

Frano Talaja nakon trostrukog pripetavanja osvojio Čoju, svoj prvi alkarski trofej

Piše Toni Paštar
6. kolovoza 2022. - 20:47

Poslije trostrukog pripetavanja pobjednik 307. Čoje postao je alkar Frano Talaja, 36-ogodišnji magistar ekonomije iz Brnaza koji je tako osvojio svoj prvi alkarski trofej.

U generalnoj probi 307. alkarske fešte pogađanje alkara u alkarsku metu bilo je znatno slabije nego dan ranije, na Bari. Pogodili su samo 8 puta "u sridu". Skor u prvoj trci bio je 27 punata, a onda je počeo pad tako da su u drugoj pogodili ukupno 24, a u trećoj tek 19 punata.

Alkar Tino Radanović poslije druge trke bio je u vodstvu sa 6 punata, poslije dva pogotka "u sridu". Po 5 punata imali su alkari Kristijan Bikić i Marko Vrca. Alkar Talaja bio je u skupini alkara s po 4 punta. U trećoj trci Talaja je pogodio "u sridu" i prešao u vodstvo, ali su ga mogla ugroziti još trojica alkara.

Kristijan Bikić je pogodio "u jedan", a Marko Vrca "u ništa" pa su otpali. Talaju je mogao dobiti još jedino Radanović čije je koplje u trećoj trci pogodilo "u jedan". Alkarski vojvoda Mario Šušnjara, nakon što ga je ađutant Josip Jadrijević izvijestio da dva alkara imaju isti broj punata, zapovjedio je pripetavanje do kraja. U prvom pripetavanju obojica alkara pogodila su "u jedan", a u drugom "u dva".

image

Frano Talaja

Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

U trećem pripetavanju Tino Radanović je pogodio "u ništa", dotaknuo je alkarsku metu, ali je nije odnio na koplju. Kada je sa starta krenuo Frano Talaja cijelo gledalište bilo je na nogama. Talajino koplje pogodilo je "u jedan" i s ukupno 11 punata postao je pobjednik.

Pobjednik Čoje zaposlenik je tvrtke "Vindija" iz Varaždina u poslovnoj jedinici u Dugopolju. Najavio je skoro uplovljavanje u bračnu luku. Potječe iz stare alkarske obitelji u kojoj je posljednji alkar Niko bio dvostruki slavodobitnik. Franin pradjed čije ime nosi i djed Ante bili su alkarski momci, a otac Draško dugogodišnji alkarski momak i zamjenik harambaše. Kao pratitelj barjaka Taja je debitirao 2010., a kao alkar kopljanik 2017. godine. Do pobjede je došao jašući na konju Kizo iz Alkarske ergele.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara na koplje pobjednika Talaje privezao je 311 centimetara crvene čoje, kao znamen pobjede. Za sebe i svoga momka Anđelka Vučkovića iz Brnaza, djelatnog časnika HV, Talaja je osvojio srebrnu plaketu Alke, a pobjedniku pripada i novčana nagrada Viteškog alkarskog društva od 20 tisuća kuna.

Čoju je gledalo više od 6 tisuća gledatelja koji su se smjestili na i uz tribine pored staze alkarskog trkališta, u početku na 35 stupnjeva Celzijusa. Uz domaćina dr. Stipu Jukića, predsjednika Viteškog alkarskog društva, u svečanoj loži bili su čelnici sinjske civilne, vojne i crkvene vlasti: gradonačelnik Miro Bulj, bojnik Robert Budimir Bekan, zapovjednk vojarne 126. brigade i fra Marinko Vukman, gvardijan Franjevačkog samostana i upravitelj svetišta Gospe Sinjske.

image
Ante Cizmic/Cropix

Uz njih među istaknutim gostima bili su čelnici gradova i općina alkarskog kraja, članovi alkarske uprave, sinjski gradski vijećnici, predstavnici udruga prizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici viteških udruga iz Hrvatske, Švicarske, Italije, Mađarske i Grčke s kojima Viteško alkarsko društvo gaji prijateljstvo i suradnju: "Trke na prstenac" iz Barbana, Sartiglie iz Oristana i Giostra all'anello iz Osila na Sardiniji, Stari Grenadiri iz Ženeve, husari Bakonji Poroskolak iz Mađarske i Giostro di Zante s grčkog otoka Zakintos.

Finale 307. alkarskih svečanosti je ove nedjelje. Nadmetanje za slavodobitnika 307. Sinjske alke počet će u 16,30 sati.

image
Ante Cizmic/Cropix
image

Talaja u zaletu

Ante Cizmic/Cropix
05. svibanj 2024 21:51