StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZapočeo službeni posjet

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sletio u Hrvatsku

Piše jutarnji list
24. studenog 2021. - 20:31

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sletio je na aerodrom 'Franjo Tuđman', donosi Jutarnji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na poziv premijera Andreja Plenkovića stiže večeras u Zagreb oko 19:15 u službeni dvodnevni posjet Hrvatskoj.

Macron je prvi francuski predsjednik koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, a po dolasku u Zagreb u večernjim satima francuski predsjednik i premijer Plenković, s izaslanstvima, susret će se na radnoj večeri.

Svečani doček predsjednika Macrona i sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem održat će se sutradan u Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku u 9.10 sati gdje će mu domaćin upriličiti ceremoniju tipičnu za doček stranih državnika. Vlada je ponudila predsjedniku da organizira večeru ili ručak, no on je to odbio, pa su tako Banski dvori na sebe preuzeli organizaciju i večere i ručka, a na taj ručak i večeru nije pozvan predsjednik Republike.

S Pantovčaka su za RTL rekli kako Macron dolazi u večernjim satima, pa nije bilo prostora za organiziranje svečane večere, jer službeni posjet počinje sutradan. Nakon toga, Macron ide na ručak, ali ne ostaje pa nije bilo, kažu, ni mogućnosti da se organizira svečana večera.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u Uredu Predsjednika, predsjednici Milanović i Macron zajednički će se fotografirati te susresti s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, budući da Macron dolazi uoči potpisivanja ugovora u kupnji 12 vojnih zrakoplova Rafale. Cijeli posao vrijedan je 8,7 milijardi kuna. Nakon toga održat će se polusatni tête-à-tête susret dvojice predsjednika, a nakon razgovora, predviđena je i izjava za medije, ali bez pitanja novinara.

U nastavku službenog posjeta, a nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem, predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Macron u 10.20 sati susrest će se kod Spomenika domovini gdje će položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Macrona potom u 10.45 sati pred Banskim dvorima dočekuje premijer Plenković, ulaze u zgradu Vlade gdje se Macron upisuje u Zlatnu knjigu. Slijedi polusatni sastanak premijera i Macrona, nakon kojeg će Plenković i francuski predsjednik potpisati Strateško partnerstvo, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea.

Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održat će zajedničku konferenciju za medije.

Nakon završetka programa u Banskim dvorima, predviđen je prelet borbenih aviona Rafalea, u povodu potpisivanja Ugovora.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završit će radnim ručkom u Esplanadi kojem je domaćin premijer Plenković, a na kojem će sudjelovati i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku. Između ostalih, bit će tamo pjevačka diva Tereza Kesovija i sportska legenda Miroslav Ćiro Blažević.

Pet minuta prije samog ručka koji počinje u 13 sati, predsjedniku Vlade Plenkoviću i predsjedniku Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavit će na terasi hotela Esplanade dva automobila marke Nevera i Bugatti.

16. travanj 2024 06:21