StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTKO ĆE PRIJE?

Epidemiolozi razjedinjeni oko liste prioriteta cijepljenja, ali dr. Trobonjača kaže: ‘To su turistički radnici. Pa, mi trenutačno živimo samo na dug‘

Piše Silvana Uzinić /sd
30. ožujka 2021. - 13:45

Hoćemo li uspjeti procijepiti radnike u turizmu prije početka sezone s obzirom na to da su na listi prioriteta po planu cijepljenja Vlade, nakon ugroženih skupina, radnici u obrazovanju?

Odgovor još ne postoji iako ga sve glasnije traže zaposleni u toj branši, s obzirom na to da će to biti, ističu, preduvjet kakvog-takvog uspjeha sezone, piše Slobodna Dalmacija.

"Smatram da je to, osim iz epidemioloških razloga, najbolja promotivna poruka koju naš turizam može poslati. Dobio sam čvrsta obećanja čelnih ljudi da kada se cijepe prioritetne skupine, cijepit će se turistički djelatnici", rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma u emisiji Hrvatskog radija.

Dodao je da su od Ministarstva turizma dobili mail u kojem se moli da kompanije naprave anketu i djelatnike podijele u dvije grupe, jednu s onima koji su u direktnom kontaktu s gostima i drugu s administrativnim djelatnicima, kako bi se pripremio plan cijepljenja. Ostojić je izrazio uvjerenje da će turistički sektor barem započeti s cijepljenjem do konca travnja ili početka svibnja i podsjetio da se, prema anketama, 70 posto turističkih radnika želi cijepiti.

OBRNUTI LOGIKU VAKCINIRANJA?

Zanimljivo je kako se u Hrvatskoj nije ni povela ozbiljna rasprava o tome treba li, mimo starih i zdravstveno ugroženih, izraditi liste prioriteta. Ili je šira javnost nije čula? Ni znanstveni savjet Vlade nije o tome rapravljao. Dapače, neki članovi tog tijela govorili su osobna mišljenja kako nisu pristaše vrludanja s prioritetima, a pogotovo u situciji kad cjepiva ionako nema dovoljno.

Neki naši stručnjaci ukazivali su, pak, i na razmišljanja pojedinih zemalja da bi prvo trebalo provesti cijepljenju među mlađima i radno aktivnima jer su više izloženi virusima od starijih koji su ionako većinu vremena izolirani po kućama ili domovima. Ima neke logike, zar ne? Sigurno ima razloga za i protiv, ali trebali bismo ih čuti, a potom uz pravu argumentaciju donijeti plan.

Ovako smo tek načuli da su se procijepili učitelji u Sisačko-moslovačkoj županiji. Na primjedbu sindikata da se odredi jasan plan cijepljenja radnika u obrazovanju, Božo Pavičin, savjetnik ministra Radovana Fuchsa, odgovara: "Čim se oslobodi veća doza cjepiva, ide se s tim, čak smo već krenuli sa Sisačko-moslavačkom županijom, prošlo je, nismo htjeli raditi od toga PR priču. Tamo je organizirano cijepljenje za sve odgojno-obrazovne djelatnike. Uvijek nas pitaju vrtići što je s njima ili s visokim obrazovanjem. Oni su svi unutra. Bili su svi od vrtića do fakulteta..."

Pa kako ćete raditi PR priču kad ste postupili, praktično, izvan plana, premda veći dio javnosti ne bi od toga pravio problem jer je riječ o ljudima s potresom pogođenog područja.

– Krećemo s ostalim županijama čim sleti neka veća doza cjepiva, dakle to se može očekivati odmah u ovim županijama gdje je incidencija veća – kazao je također Pavičin.

BEZ ČVRSTOG STAVA

Kad smo upitali dr. Ivanu Pavić Šimetin, zamjenicu ravnatelja HZZO-a, kada će početi cijepljenje učitelja, ona nas je kratko uputila na Vladin plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja od 23. prosinca 2020.

U njemu jasno piše da "na temelju trenutačno dostupnih informacija nije moguće zauzeti čvrst stav o prioritetnim skupinama. Privremeni poredak prioritetnih skupina za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 temelji se na preliminarnim informacijama o cjepivima u razvoju i privremenim rokovima dostupnosti cjepiva te je podložan promjenama".

U tom planu su pojedini radni kolektivi, koji uključuju i obrazovno-odgojne ustanove, predviđeni u drugoj fazi cijepljenja. Problem je što nije ni prva završila, a znamo i zašto.

Međutim, pitanje je kako bismo se postavili sve i da imamo dovoljno doza. Jer, u Velikoj Britaniji povela se slična rasparava o tome treba li strategija procjepljivanja biti vođena prioritetima po vrsti posla ili po godinama i zdravstvenom stanju. Zaključeno je da bi lista prioriteta po radnim kolektivima u skladu s izloženošću zarazi bila suviše kontroverzna jer mnogi bi zapitali "zašto on, a ne ja" pa su jednostavno odredili da se stanovništvo cijepi po godinama rođenja i tako već danas svi znaju kad će doći na red.

Dr. Ozren Polašek također je u nedoumici. Rekao je kako je tu teško biti pametan, pogotovo u situaciji kada nemamo dovoljno cjepiva niti za starije i bolesne. Smatra da bismo s listama prioriteta mogli lako doći do toga da se netko zapita po kojim kriterijima su one sastavljene i da bi došlo do prevelike zbrke.

– Kako napraviti poštenu raspodjelu? U slučaju da se sada cijepe učitelji, netko bi mogao zapitati zašto ne čistačice i kuharice po školama – upozorava dr. Polašek.

Građani se s pravom pribojavaju da bismo, čak i da je dinamika pristizanja cjepiva zadovoljavajuća, bili izloženi svojevrsnom šlamperaju. Stoga smo se obratili istarskom stožeru koji je dosad pokazao možda najveću samouvjerenost u donošenju odluka. Dino Kozlevac, čelni čovjek njihova stožera, kaže da bi oni, ako stigne dovoljna kočina cjepiva, najprije procijepili žurne službe poput vatrogasaca i policajaca, a onda paralelno učitelje i zaposlene u turizmu.

– Još stignemo, ako bismo došli do dovoljnih količina cjepiva, mi bismo to uspjeli do početka sezone – kaže Kozlevac. Svakako se slaže s tim da bismo hitno trebali procijepiti prosvjetare jer tu imaju dosta pokazatelja da se virus širi po školama, kao i turističke radnike radi prihvata gostiju. Za Uskrs, inače, ni Istra ne bilježi značajan dolazak turista.

– Ima ih tu i tamo poneki, ali jasno je da drugačije ne može ni biti s obzirom da se Europa zatvorila – konstatira Kozlevac. Teško do smislene situacije

Dr. Zlatko Trobonjača smatra da bismo pod hitno morali cijepiti zaposlene u turizmu. Smatra da bi prva veća količina cjepiva trebala biti potrošena na ljude iz te branše jer nam je turizam, nažalost, osnova ekonomije pa je to, kako je rekao, apsolutno logično i neizbježno.

– Pa mi trenutačno živimo samo na dug! Ne znam kako ćemo preživjeti bez turizma jer svi se pojimo s te špine. A ako ovom dinamikom cijepljenja idemo, nećemo se svi cijepiti ni do Nove godine, a to je jako, jako kasno. Mi bismo ovog trenutka trebali početi uvjeravati javnost zašto je potrebno turističke radnike staviti u prioritetnu skupinu – kaže dr. Trobonjača.

Dr. Polašek nam je pak rekao kako mu je žao gledati koliko se mučimo s time što cjepiva nema dovoljno. A dodao nam je i zgodan zaključak:

"Umijeće će biti složiti situaciju koja ima smisla."

18. travanj 2024 11:55