StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE UOBIČAJENIJA POJAVA U SPORTU

Emilly Bridges je nova transrodna sportašica, dok je bila muškarac je osvajala nagrade u biciklizmu, a sada kao žena to isto očekuje: ‘Rasprava o tome koliko su transrodne osobe “privilegirane” u ženskom sportu još nije završila‘

Piše dv
28. ožujka 2022. - 10:27

Britanski sport je pronašao svoju transrodnu zvijezdu. Ime joj je Emily Bridges, pronađena je u britanskom sportu, neupitno će biti biciklistička zvijezda. Bila je to praktički još i kao muškarac. Dapače, po svemu se čini da je Emily Bridges najjača sportašica koja je ikad ušla u žensku kategoriju nakon promjene spola, pišu Sportske novosti.

Bridges je prva transrodna osoba u biciklizmu, ali nikako i u svjetskom sportu. Posljednjih godina takvih je sve sve više, i to u raznim sportovima. Novozelanđanka Laurell Hubbard natjecala se u dizanju utega na Olimpijskim igrama u Tokiju. Leah Thomas je nedavno osvojila NCAA prvenstvo u plivanju. Tu je i atletičarka s Jamajke Cece Telfer koja se nada plasmanu na Olimpijske igre u Pariz, prensoi Slobodna.

Međutim, sve te priče imaju jednu bitnu razliku od slučaja Bridges. Riječ je o sportašima koji - dok su bili muškarci - nisu pokazali zvjezdane rezultate. U najboljem slučaju nastupali su na studentskim natjecanjima, poput Thomasa i Telfera. S Bridgesom, koji je u muškoj kategoriji postao britanski juniorski rekorder, sasvim druga priča. Rekorder velike biciklističke zemlje razina je potencijalne zvijezde na svjetskoj sceni. Štoviše, Emily sada ima samo 21 godinu, što je vrlo mlada dob prema biciklističkim standardima.

Emily Bridges izašla je iz muškog sporta prije gotovo dvije godine, u listopadu 2020. Netom prije toga postavila je dva nacionalna rekorda (na utrkama od 10 i 25 milja), da bi iznenada objavila kako pati i da se zapravo osjeća kao žena. Potom je Bridges krenula na hormonske terapije.

- 2019. sam kao mladi talent pozvana da treniram na UK Cycling Academy - prisjetila se Emily.

- Već sam osjetila da se ne slažem sa svojim spolom. Ali glasno pričati o tome bilo je zastrašujuće, vidio sam da su mnoge moje kolege homofobični ili su mi postavljali nepotrebna pitanja. Do ljeta 2020. već sam mrzio ovaj sport. Nije mi dopustio da budem ono pravo ja. I odlučila sam da je vrijeme da se otvorim svijetu i živim kao žena.

Prema pravilima saveza, da bi se natjecala u ženskim natjecanjima, biciklistica mora pokazati određenu razinu testosterona. Apsolutno identična brojka - ne veća od 5 nanomola - također se koristi u atletici. Ali u biciklizmu postoji još jedno važno ograničenje - testosteron na željenoj razini morate imati barem godinu dana prije nego što se možete natjecati među ženama. Tako je Bridges, koji je s terapijom započeo prije dvije godine, bio prisiljen natjecati se u prošloj sezoni s muškarcima.

Riječ je, zapravo, o super zanimljivom slučaju za znanstvenike - sportaš se natječe baš usred transrodne terapije, a oni imaju priliku pratiti njegove rezultate. Bridges je pristao na suradnju sa znanstvenicima i više puta je radio testove kako bi mogli pratiti promjene u snazi, otkucaju srca i drugim pokazateljima. Najvjerojatnije će se ti podaci kasnije koristiti za dokazivanje da razina testosterona izravno utječe na sportske rezultate. U atletici je, primjerice, ta teza tek djelomično potvrđena na sudu.

U slučaju Bridges trend je bio jasan. U svibnju prošle godine natjecao se na velškom prvenstvu. Bio je 43. od 45 sudionika, daleko iza najboljih. A samo sezonu ranije, prije nego je krenuo na terapije, u sličnoj utrci borio bi se za nagrade.

- Jednostavno nisam razumjela što se događa - priča Emily.

- U svakom krugu su mi bježali novih 30 sekundi. To je, naravno, bilo teško proživljavati, pogotovo kada ste navikli pobjeđivati. Pa i općenito, nastupati među muškarcima kad više nisi to... Kad sam krenula s terapijom razmišljala sam samo o osobnim stvarima, sport je bio na drugom mjestu. Ali sada shvaćam da mi odgovara samo ženska kategorija.

Bridges je već dobila zeleno svjetlo za sudjelovanje na Igrama Commonwealtha ovog ljeta. Službeno, organizatori nisu imenovali tu sportašicu kako bi je zaštitili od publiciteta. Ali sve je jasno, Emily je jedina transrodna osoba u biciklizmu na vrhunskoj razini. Trenutno se njezina razina testosterona i svi ostali pokazatelji ne razlikuju od razine obične žene. Grafikon pokazuje kako su ti brojevi pali s početkom hormonske terapije.

- Neki ljudi kažu da sam previsoka za ženu (189 cm) i nikakva hormonska terapija to neće promijeniti - priznaje Bridges.

- Ali u biciklizmu to što si visok ne daje ti veliku prednost. Na dugim utrkama ili brdskim utrkama to je dodatni problem, jer nosite veću težinu. Da, imam veći okvir bicikla, ali manje snage od svih ostalih.

Općenito, Bridges ne vjeruje da će imati hendikep u ženskom biciklizmu u odnosu na suparnice koje su rođene kao žene. Ali ona ne namjerava biti turistkinja, kao Hubbard na Olimpijskim igrama u Tokiju. Emily je od djetinjstva navikla ići na start kako bi pobijedila.

Naravno, u svijetu sporta mnogi spore o takvim stvarima tvrdeći da to nije etički. Rasprava o tome koliko su transrodne osobe “privilegirane” u ženskom sportu još nije završila. Emily Bridges će ih samo osnažiti...

#EMILY BRIDGES

28. travanj 2024 17:09