StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSEZONA PRED VRATIMA

Džepari haraju dalmatinskim gradovima, na meti su im i domaći i turisti: ‘Vješti su, prepoznaju policajce u civilu, uvuku se u grupe gostiju i otmu im novac, jedan mi je izmigoljio iz ruku‘

Piše Gordana Dragan/sd
25. travnja 2022. - 16:58

Turistički vodiči iz Trogira i Splita već godinama imaju problem s okradanjem gostiju s kojim se bore zajedno s policijom, ali nažalost nikako da mu stanu na kraj, piše Slobodna Dalmacija.

Dapače, on sve više, kako kažu, eskalira. Stoga su odlučili situaciju iznijeti u javnost, a njihovo ogorčenje i nemoć da iskorijene tu "kugu 21. stoljeća" iznio je Mićo Kovačević, poznati trogirski vodič.

- Početkom turističke sezone koja je počela već u ožujku ponovno su se pojavili džepari, lopovi najvećeg kalibra. Svaka druga grupa turista koja prođe kroz Trogir ima slučaj krađe, neke se prijave, a neke ne. Policija je upoznata s tim problemom i moram naglasiti da intenzivno rade na njegovu suzbijanju i da dobro surađujemo s njima - ističe Kovačević.

Naš sugovornik tvrdi kako je s obzirom na njegova saznanja riječ o puno većem obujmu potkradanja nego što se u prvi mah čini.

- Nije to samo grupica očajnika koji otimaju tuđi novac za preživjeti, već se radi o dobro uhodanoj "organizaciji" koja ima sjedište u središtu Trogira, gdje vrebaju, presvlače se, skrivaju od policije i teško ih je "slomiti". Tako dobro su organizirani da čak prepoznaju i policajce u civilu koji ponekad s nama prate grupe turista.

Opelješe goste i nestanu u tren, brzinom munje. Prepoznajemo ih u Trogiru i Splitu, razmjenjujemo međusobno njihove fotografije s mobitela, ali uzalud jer to je vrlo dobro uhodana ekipa džepara - kaže Kovačević i dodaje:

- Mene kao turističkog vodiča strahovito zabrinjava činjenica što se ne nazire kraj problemu. Tragedija jednog UNESCO-ova grada s poviješću dužom od tri tisuće godina, jest u činjenici da gostima istovremeno zaželim dobrodošlicu i moram ih upozoriti da pripaze na svoje torbe, jer se ovdje krade. Ti lopovi okaljali su naš rad, našu ljubaznost prema turistima, ostavljaju crnu mrlju na sva tri tisućljeća bogate povijesti ovoga grada.

Prema mišljenju našeg sugovornika, i gradski čelnici morat će se ozbiljno pozabaviti situacijom s eskalacijom džeparenja.

- Dio država poput Španjolske ima turističku policiju koja se brine o sigurnosti gostiju, upozorava ih na nedolično ponašanje, brine se da se ne potkradaju turisti, te nadzire hotele tijekom cijele godine.

Dalmacija i Jadran su plodno tlo takvim kriminalcima tijekom vrijeme ljeta - pojašnjava Kovačević i poručuje trogirskim redarima da "raščiste" vozila koja se parkiraju na sjevernim gradskim vratima, jer se time stvara dodatna gužva koja znatno pogoduje džeparima.

Iskustvo s kradljivcima imali su i članovi klape "Trogirski kanti" koji su uhvatili na djelu jednu osobu. Vedran Harašić kaže kako dok pjevaju u Loži primjećuju da se među grupama turista ušuljaju sumnjivci.

- Dok vodič upoznaje goste s kulturnim znamenitostima, oni koriste priliku za svoju "rabotu". Teško, gotovo nemoguće ih je u tome spriječiti. Mi smo tu osobu uhvatili za rukav, ali nam je ipak izmigoljila - opisuje Harašić taj bliski susret.

Da je riječ o ozbiljnom problemu, potvrđuju i u trogirskoj policiji. Doznajemo kako u tom kaznenom djelu postoji velika "tamna brojka" što znači da se djelo dogodilo, ali nije prijavljeno, pa je teško utvrditi pravi broj nedjela. Lani je podignuto 15 optužnica.

U trenutku krađe uhvaćena je jedna osoba, što je kažu pravi raritet, jer su džepari toliko vješti, poznaju policajce i u civilu i kad im se susretne pogled s policajcem strelovito pobjegnu. Od početka ove godine nema prijavljenih krađa takvog tipa.

- Policijski službenici bit će i dalje uporni u suzbijanju spomenutog problema - poručuju iz Policijske postaje.

Marin Piveta, direktor Turističke zajednice, svjestan je ozbiljnosti problema, koji je i na europskoj razini uzrokovan jačanjem masovnog turizma, a izložene su mu gotovo sve naše turističke destinacije.

- Kao Turistička zajednica, spremni smo doprinijeti njegovom rješavanju sa svim javnim službama - zaključuje Piveta.

27. travanj 2024 16:46