StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBROSLAVIĆ VS. PETROV |

Dobroslavić duplo jači u prvoj rundi, može li Petrov to preokrenuti?

Piše Anđelka Kelava
28. svibnja 2021. - 12:01
Izbori 2021
Kandidati za Dubrovačko-neretvanskog župana u drugom krugu lokalnih izbora Nikola Dobroslavić (HDZ) i Božo Petrov (Most)Dubrovački Vjesnik

Nakon prvog kruga izbora u nedjelju 16. svibnja, aktualni župan Nikola Dobroslavić (HDZ) i Mostov kandidat Božo Petrov odmjerit će snage u drugom krugu izbora za župana dubrovačko-neretvanskog 30. svibnja. Za Dobroslavića je u prvom krugu glasovalo 40,12 posto birača, odnosno dobio je 24.549 glasova. U drugi krug Petrov ulazi s 12.920 glasova ili 21.11 posto što je gotovo dvostruko manje od Dobroslavića. Aktualni župan odnio je pobjedu u svim mjestima u županiji pa čak i u Metkoviću, rodnom gradu protukandidata Petrova, gdje ga je pobijedio sa 844 glasova prednosti.

Favoriti i gubitnici

Što se tiče ostalih kandidata za župana, Roko Tolić, nezavisni kandidat kojeg je podupirala grupa birača predvođena SDP-om i HNS-om dobio je 11.819 glasova odnosno 19.31. posto, Marko Giljača u ime stranke Srđ je Grad, političke platforme Možemo, NL Zaokret dobio je 4. 810 glasova ili 7,86 posto. Terezina Orlić, kandidatkinja Vićanova DDS-a dobila je 3.840 glasova odnosno 7,86 posto te kandidat Dustre Karlo Gjurašić sa 3.075 glasova odnosno 5,02 posto.

Kada je u pitanju drugi krug izbora za Dubrovačko-neretvansku županiju pitanje svih pitanja je može li Božo Petrovi dostići skoro duplo osvojenih glasova Nikole Dobroslavića i kome će birači ostalih kandidata dati svoj glas.

Odmah drugi dan nakon neosvojenih izbora kandidat grupe birača koji je bio veliki favorit za ulazak u drugi krug Roko Tolić kazao je kako se je nakon dana predaha i svojevrsne postizborne šutnje latio tipkovnice želivši pokazati kako bih pokazao iz utrke za čelno mjesto u palači Ranjina, ipak nisam izašao ranjen, već iskusniji.

- Pametniji sam i pripremljeniji za neke nove životne izazove, kazao je Tolić. Svakako želim čestitati svim sudionicima izbora. Nadmetali smo se programima, idejama, vizijama, prokušanim izvedbama, pozivima na zaokret, promjenu, novo, uspješnije… Predstavnik takvog pristupa u drugom krugu će biti gospodin Petrov i već u izbornoj noći sam mu iskreno stisnuo ruku uz želju za uspjeh. Gospodina Dobroslavića još nisam vidio uživo kako bi mu čestitao, ali moram priznati da je 40% biračke podrške, vrijedno svakog respekta! Hvala svima koji su zaokružili moje ime jer me to čini bogatijim, ponosnijim i motiviranijim čovjekom. Kandidatima u drugom krugu želim puno zdravlja, sreće i zalaganja za bolju i prosperitetniju Dubrovačko-neretvansku županiju, a svi "mojim" biračima želim naglasiti neka u drugom krugu zaokružuju po svojoj savjesti.

Dustrin kandidat za župana Karlo Gjurašić, u telefonskom razgovoru kazao nam je kako on o tome neće odlučivati nego DUSTRA čiji je on bio kandidat za župana.

- Stranka još nije odlučila kome će dati potporu na ponovljenim izborima Dobrostiviću ili Petrovu, ali sigurno nećemo ostati neopredijeljenim, kazao je Gjurašić.

- Očekujemo da ljudi izađu na izbore u što većem broju i da glasaju protiv HDZ-a, naglasio je Marko Giljača, kandidat Srđevaca za župana pokazujući još jednom odnos njegove stranke prema HDZ-u.

Pregovarački paket

Županijska skupština Dubrovačko - neretvanske županije dosta je šarolika. Za potrebnu većinu od 19 vijećnika, HDZ-u koji s koalicijskim partnerima ima 17 mandata, treba još dva vijećnika. Zasigurno će biti manje nejasnoća nakon odabira novog župana, ali nije isključena niti mogućnost da se Županija 'podijeli' u u paketu s Gradom Dubrovnikom. Već je uspostavljena komunikacija Pera Vićana (DDS) i Branka Bačića (HDZ), što su potvrdili iz obje navedene stranke. HDZ s Vićanovim DDS-om čini potrebnu većinu u županiji, a sa još jednim vijećnikom imali bi dovoljan broj ruku i u Gradu Dubrovniku. Poznato je iz prošlosti kako je Pero Vićan dobar pregovarač, ali isto tako su mu se prijašnje koalicije često raspadale prije završetka mandata. U svakom slučaju, tek nakon 30. svibnja i drugom kruga izbora karte će biti ponovno podijeljene. Trenutačno je špil u HDZ-ovim i DDS-ovim rukama i po svemu viđenom, oni će odlučivati o većinama i u Gradu i u Županiji. Ostale stranke po svemu viđenom, i prema programskim orijentacijama i osvojenim vijećničkim mjestima, najvjerojatnije neće ni biti u igri.

20. travanj 2024 11:56