StoryEditorOCM

Djelatnicima bolnice u Sloveniji pomažu dva robota; vizija im je digitalizacija bolnice

Piše Hina
6. prosinca 2022. - 16:01

Slovenska Opća bolnica u Slovenj Gradecu dobila je novog robota koji će, zajedno sa svojim prethodnikom, pomagati djelatnicima bolnice u fizički zahtjevnijim poslovima. 

Riječ je o istom robotu kakav se već neko vrijeme koristi u bolnici, a donacija je tvrtke Viptronik i austrijskog Sumetzbergera. Trenutno su oba robota namijenjena za prijevoz farmaceutskog materijala, a vrijednost donacije je nekoliko tisuća eura, doznaje se u bolnici.

Novi autonomni mobilni robot izgledom i funkcionalnošću identičan je svom prethodniku kojeg su u bolnici nazvali Devžej i koristi se već nekoliko mjeseci. Obojica će obavljati iste poslove, a to je trenutno prijevoz farmaceutskog materijala od bolničke ljekarne do pojedinih odjela. Jedan robot može prevesti do 250 kilograma tereta.

"Donacija pomaže u realizaciji vizije koju ima Opća bolnica Slovenj Gradec, a to je digitalizacija ili robotizacija bolnice. Tehnološki trendovi i inovacije predstavljaju pokretač razvoja i konkurentnosti, ali i nove izazove koji će poboljšati uvjete rada i sigurnost na radnom mjestu, a sve uz cilj još bolje medicinske skrbi za pacijente", navodi bolnica povodom preuzimanja donacije.

Vodstvo bolnice ističe da želi prilagoditi radne procese zaposlenika kako im ne bi nedostajalo vremena za neposredan rad s pacijentima, a ujedno ih rasteretiti teških fizičkih poslova poput prijevoza medicinskog materijala, hrane, rublja i otpada.

28. travanj 2024 07:37