StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIz druge perspektive

Clinton priznao veliku grešku: Osjećam se užasno zbog toga što sam napravio Ukrajincima, zbog toga su i napadnuti

Piše dv
5. travnja 2023. - 08:19

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton izrazio je žaljenje u intervjuu za irski "Rte" što je uvjerio ukrajinske vlasti da odustanu od svog nuklearnog oružja 1994. godine. Prema Clintonu, Rusija ne bi napala Ukrajinu da Kijev još uvijek ima svoj nekadašnji nuklearni arsenal, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Osjećam osobnu odgovornost jer sam natjerao Ukrajinu da pristane odustati od svog nuklearnog oružja. I nitko od njih ne vjeruje da bi se Rusija odlučila na ovakav izbor da Ukrajina još ima to oružje", rekao je bivši predsjednik.

U siječnju 1994. godine Clinton je potpisao tripartitni sporazum s tadašnjim predsjednicima Rusije Borisom Jeljcinom i Ukrajine Leonidom Kravčukom o demontiranju arsenala strateškog nuklearnog oružja koje je ostalo na ukrajinskom tlu nakon raspada Sovjetskog Saveza. Sjedinjene Države također su bile strana povezanog sporazuma potpisanog iste godine koji je uključivao rusku obavezu poštivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, prenosi klix.ba.

"Znao sam da predsjednik Putin nije podržao sporazum predsjednika Jeljcina da nikad ne prekrši teritorijalne granice Ukrajine, sporazum koji je sklopio jer je želio da Ukrajina odustane od svog nuklearnog oružja", rekao je Clinton.

Dodaje da su se bojali odreći toga jer su mislili da je to jedina stvar koja ih štiti od ruskog ekspanzionizma.

"Kada je postalo zgodno, predsjednik Putin je raskinuo ovaj sporazum i prvi zauzeo Krim. I osjećam se užasno zbog toga jer je Ukrajina vrlo važna zemlja", nastavio je bivši američki predsjednik i naglasio da Zapad treba čvrsto ostati uz Ukrajinu.

28. travanj 2024 21:15