StoryEditor
Hrvatska i svijetVRHUNAC PROLAZI:

CIJELI SVIJET GLEDA U ENGLESKU I NJIHOV EKSPERIMENT S UKIDANJEM SVIH MJERA: ‘Imamo prve podatke, epidemija je u padu!‘

Piše dv
24. srpnja 2021. - 15:44
Tolga Akmen

Još prošlog vikenda profesor Neil Ferguson s Imperial Collegea, poznat i kao profesor Lockdown, kazao je BBC-ju da je 'gotovo neizbježno' da će Britanija imati 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom dnevno, a vrlo moguće i 200.000, piše Telegraph. Već se mjesecima izrađuju modeli koji upozoravaju na razoran ljetni porast broja slučajeva na Otoku koji će nadmašiti čak i sve prijašnje valove. Jutarnji.hr prenosi kako britanski ministar zdravstva Sajid Javid kazao je da se zemlja mora pripremiti na "šesteroznamenkasti dnevni broj novih slučajeva".

image
Tolga Akmen

Međutim, postoje rani znakovi da je vrhunac zaraze u Velikoj Britaniji, nakon što su u Engleskoj prije tjedan dana ukinute praktički sve epidemiološke mjere, već prošao i to lakše nego je itko mogao očekivati. 15. srpnja u zemlji je zabilježeno 60.676 novih slučajeva zaraze, a brojka otada uglavnom samo pada.

Iako dnevno praćenje broja slučajeva može biti pomalo zbunjujuće, podaci koji se baziraju na tjednim trendovima pokazuju isto.

Usporavanje epidemije je počelo 19. srpnja kad je dnevni porast broja slučajeva iznosio tek 1,7 posto u usporedbi s 5,5 posto samo dan ranije. Idućeg dana, povećanje je bilo još blaže od samo 0,5 posto, a do 22. srpnja pad je iznosio 2,6 posto.

U petak je prijavljeno 36.389 novih slučajeva - što je pad od 3.517 slučajeva od četvrtka i pad od 42 posto u odnosu na prošli petak kad je prijavljeno 51.870 novih slučajeva.

- Prije par dana smo zamijetili prve znakove, a sada već vidimo značajan pad u odnosu na vrhunac prošlog tjedna kad je zabilježeno 56.000 novih slučajeva, kazao je profesor Carl Heneghan, ravnatelj Centra za dokaze u medicini pri Sveučilištu Oxford.

- Čini se da je ovo način na koji virus djeluje - vidite eksponencijalni rast, a onda broj slučajeva jednako tako naglo počne padati, dodao je.

Neizbježno je da će broj hospitaliziranih i umrlih još par tjedana rasti prije nego se na njih reflektira pad broja novih slučajeva, no sve upućuje na to da je kraj trećeg vala na vidiku.

Već je sada jasno da je Škotska prošla vrhunac zaraze 28. lipnja kad je zabilježeno 3.930 novih slučajeva.

Zanimljivo, piše Jutarnji.hr, to je bilo samo šest dana nakon što je njihova nogometna reprezentacija ispala s Eura 2020. te se čini da je porast uzrokovan društvenim kontaktima tijekom prvenstva. To bi moglo objasniti zašto je u Engleskoj, čija je reprezentacija igrala u finalu Eura 11. srpnja, vrhunac zaraze imala 15. srpnja kad je zabilježeno 56.196 novih slučajeva.

Paul Hunter, profesor medicine sa Sveučilišta East Anglia, otkrio je da je došlo do 'značajnog porasta' broja novih slučajeva otprilike 10 dana nakon prvih utakmica reprezentacije Engleske na Euru i ponovno nakon četvrtfinala.

- U Škotskoj su ti brojevi počeli padati nakon što je njihova reprezentacija ispala s Eura i otada samo padaju, kaže.

- Ako takav događaj poput Eura uzrokuje samo manje povećanje broja slučajeva, isto bi se moglo dogoditi i nakon ukidanja ograničenja koje je nastupilo 19. srpnja, pojasnio je.

Profesor Heneghan kaže: - Znamo da velika događanja mogu djelovati na širenje infekcija i zanimljivo je primijetiti da je vrhunac u Škotskoj stigao nešto ranije. Pad broja zaraženih je ohrabrujuć jer je već prije dosta stvari otvoreno, a imali smo i nogomet, no ne vidim da se zbog toga puno stvari promijenilo.

Sada je vrijeme za revidiranje podataka i objavu novih informacija kako bismo bolje razumjeli koliko su ljudi zarazni te koliko ih je primljeno u bolnicu s covidom, umjesto što ih se testira kad u bolnicu dođu zbog nečeg drugog. To bi puno pomoglo u razumijevanju onoga što se doista događa, rekao je.

item - id = 1115002
related id = 0 -> 1128958
related id = 1 -> 1128881
24. rujan 2021 14:53