StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROBLEM SUSTAVA?

Budemo li ignorirali tučnjave s turistima, možemo se pozdraviti sa sezonom! O incidentima se piše i izvan naših granica

Piše slobodna dalmacija
16. lipnja 2021. - 18:43

Ima li smisla nabrajati napade na turiste koji su se dogodili posljednjih mjeseci? I ima li smisla tražiti opravdanje za napadače, divljake koji su pretukli nekog iz čista mira ili zato što im je zasmetao "krivi" akcent, oznaka na registarskoj pločici, ljubav prema konkurentskom nogometnom klubu?

Ljeti se, kad mlade u sitne sate ponesu alkohol i opijati, ovakve stvari događaju, ali kad one više nisu iznimka, već pravilo, to je signal da nešto nije u redu i da se stvari trebaju mijenjati da ne bi postale još gore. Hoćemo li reagirati tek kad netko izgubi život? Kad čarka preraste u ubojstvo, kad neko mlado biće završi u invalidskim kolicima ili pod zemljom...

Činjenica jest da policija ne djeluje preventivno jer se odavno žale na manjak kadra. Naime, gro snaga im je angažirano na čuvanju duge granice s BiH, pa se u gradovima izlazi samo na hitne intervencije i kad je stvar praktički gotova. Kad se zlo dogodilo, piše Slobodna Dalmacija.

Policijske ophodnje nemoguće je vidjeti bilo gdje u gradu. Nema ih čak ni na onim mjestima na kojima se subotom navečer okupljaju stotine i tisuće mladih ljudi: Rivi, Bačvicama, Ovčicama, Firulama, Žnjanu... Ljeti su noći duge, a i naši i stranci raskalašeni, pa kad takvi, nošeni adrenalinom, osjete da nitko ne kontrolira situaciju, ne nadzire ulice, oni njima gospodare. I eto ti belaja. Eto ti krvi i nevolje.

Tko je prvi koga napao, poslije je manje važno. O incidentima s turistima, naročito ako su u pitanju oni iz Srbije, piše se i izvan naših granica, jer su hrvatsko-srpski odnosi, nažalost, zanimljiva medijska "roba". Apostrofira se da je naše društvo zadojeno mržnjom, a ne mrzi kolektiv, već pojedinci i ta ista mržnja ih same izjeda.

Takve incidente jedva čeka konkurencija. Pitaju se čemu hrliti u Hrvatsku na ljetovanje ako tamo ljude tuku, vrijeđaju i razbijaju im automobile? I imaju pravo. Guraju nam naše probleme pod nos. I dobro da je tako, jer budemo li ignorirali tučnjave s turistima, možemo se pozdraviti i s ovom sezonom. Tko god okrene glavu od ekstremizma, šovinizma, nasilja ma koje vrste, i sam će jednoga dana postati žrtva budala čiji primitivizam, eto, nije bio samo "njegova stvar", piše Slobodna Dalmacija.

23. travanj 2024 17:03