StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKNJIŽEVNA VEČER U ZAGREBU

Brojni Dubrovčani na predstavljanju knjige bivšeg dubrovačkog biskupa: ‘ Ovo je izraz poštovanja prema Dubrovniku, sv. Vlahu i sv. Ivanu Pavlu II...‘

Piše G. B., IKA
7. lipnja 2024. - 11:35

U organizaciji Društva Dubrovčana u Zagrebu u zagrebačkoj crkvi svetog Blaža sinoć je predstavljena knjiga zadarskog nadbiskupa u miru Želimira Puljića pod nazivom ‘Dubrovnik je odsada i moj grad‘. Na predstavljanju koje je simbolično održano na 21. obljetnicu pastoralnog pohoda pape Ivana Pavla II. Dubrovniku i proglašenja blaženom Marije Propretoga Petković nazočili su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, potpredsjednik Vlade Branko Bačić te provincijska predstojnica Družbe kćeri Milosrđa s. M. Mirjam Gadža. Glazbeni obol svečanosti dali su prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović te Pučki pivači Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kkao javlja IKA, riječ je o monografiji koja dokumentira pohod pape Dubrovniku, ali i snažnu povezanost između toga grada i sv. Ivana Pavla II.

Mons. Puljić koji je na službi dubrovačkoga biskupa bio od 1989. do 2010. te je ugostio papu Ivana Pavla II. u Dubrovniku 2003. godine, rekao je da je s osobitom ljubavlju i naklonošću napisao knjigu.

 „Ona je kao izraz nikada dovoljno izrečene zahvalnosti i poštovanja prema Dubrovniku, sv. Vlahu te sv. Ivanu Pavlu II. Njih sve troje vidno su utjecali na moj životni hod vjernika, svećenika i biskupa, pa im ovom monografijom iz dubine duše harno zahvaljujem. Providnost je ovu dvojicu svetaca vezala na zajedničkom zadatku tkanja povijesti u Parčevu Gradu na kraju drugoga i na početku trećega tisućljeća hoda Crkve Kristove. Neka sada naš dragi Parac skupa s počasnim građaninom Dubrovnika, vodi brigu i na kopnu i na moru o Gradu i Crkvi našega juga Hrvatske“, rekao je autor i zahvalio svima na sudjelovanju u nastanku ovog djela.

Predsjednica Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu Nikolina Klaić govorila je o posebnom odnosu između Ivana Pavla II. i Dubrovnika, izvijestila je IKA.

 

08. lipanj 2024 13:03