StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAUSTAVLJENO IZRUČENJE|

BRITANSKI ZVIŽDAČ JONATHAN TAYLOR OSTAJE U DUBROVNIKU: ‘Oduševljen sam. Tjeralica nije ni smjela biti izdana‘

Piše jutarnji list
22. listopada 2020. - 17:33
Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim je prihvatio žalbu branitelja britanskog odvjetnika Jonathana Taylora (51) i ukinuo prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Dubrovniku prema kojem je bilo odobreno njegovo izručenje Kneževini Monako, donosi Jutarnji list.

Prvostupanjskim rješenjem bilo je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Taylora Kneževini Monako, ali je sada ono ukinuto i dubrovački sud morat će ponovo odlučivati o zahtjevu za izručenje.

Tjeralica

Taylor je uhićen 30. srpnja u dubrovačkoj zračnoj luci, nakon što je došao u Hrvatsku na ljetovanje, i od tada je na "prisilnom" odmoru u Dubrovniku. Tjeralicu za njim raspisao je Interpol Monaka zbog pokušaja iznude.

Taylora se tereti da je u Monaku, Singapuru i Velikoj Britaniji tijekom 2013. i 2014. pokušao ucjenjivati poslodavca pisanim prijetnjama ili verbalnim otkrivanjem. Prema podacima u zahtjevu za izručenje, izručenik se pritom koristio prijetnjama da će otkriti podatke i informacije koje se donose na ulogu korporacije u kojoj je bio zaposlen u međunarodnom slučaju korupcije.
Nakon ukidajuće odluke Vrhovnog suda, u ponovljenom postupku treba provjeriti hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo izdati europski uhidbeni nalog. U ponovljenom će postupku prvostupanjski sud putem nadležnih tijela RH žurno izvijestiti Ujedinjeno Kraljevstvo i zatražiti očitovanje u odnosu na izručenje svojeg državljana državi izvan područja Europske unije - Kneževini Monako.

Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne zatraži predaju svojeg državljana radi kaznenog progona, prvostupanjski će sud donijeti novu odluku vezanu uz zahtjev Kneževine Monako.

Zadovoljan

Tada će ponovno provjeriti postojanje zakonskih uvjeta za izručenje. Ako je Ujedinjeno Kraljevstvo zainteresirano za predaju svojega državljanina, europski uhidbeni nalog ima prednost pred zamolbom za izručenje treće države, odnosno Kneževine Monako.

Premda je Velika Britanija napustila EU, u tijeku je tzv. prijelazno razdoblje u kojem se primjenjuje pravo EU. Treba stoga primijeniti pravni standard prema kojem je država članica EU koja odlučuje o izručenju stranca koji je građanin EU ili za koga se primjenjuje pravo EU dužna o zahtjevu za izručenje obavijestiti državu čiji je izručenik državljanin, piše u odluci Vrhovnog suda.
"Oduševljen sam ovom viješću, koja na neki način pokazuje da pravosudni sustav podržava zviždače, posebno u Europi. Interpolova crvena tjeralica nije niti smjela biti izdana. Bit će posljedica. Nažalost, još ću biti u Dubrovniku i čekati da se kotači birokracije okrenu", napisao nam je u e-mail poruci britanski odvjetnik, zahvaljujući svojem timu i britanskim medijima na potpori, donosi Jutarnji list.
29. lipanj 2024 02:56