StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa čijoj su strani?

Biden je ponižen; na njegove pozive ne javljaju se dva ‘vjerna‘ i jaka saveznika: ‘Pune Putinovu blagajnu, a nas još ucjenjuju... Jedan čak javno zavodi republikance i Trumpa‘

Piše Silvija Novak/JL
6. svibnja 2022. - 12:32

Američke napore da osujete planove Vladimira Putina aktivno potkopavaju navodni američki saveznici iz Perzijskog zaljeva, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, piše za Washington Post politički analitičar Josh Rogin, prenosi Jutarnji list.

Diktatori koji vode ove naftne države grabe silan profit od prodaje nafte dok nevjerojatno visoke cijene pune Putinovu blagajnu i štete američkoj i europskim ekonomijama. Uz takve prijatelje, tko uopće treba neprijatelje? I zašto Bidenova administracija igra kako ovi sviraju?

I dok Putin koristi naftu kako bi ucijenio i kaznio Zapad zbog pomaganja Ukrajini, stvarni vladar Saudijska Arabije, krunski princ Mohammed bin Salman i krunski princ UAE Mohamed bin Zayed al-Nahyan odbijaju učiniti onu jedinu stvar u njihovoj moći koja bi pomogla: proizvoditi više nafte. U međuvremenu, Mohammed bin Salman iskorištava ukrajinsku krizu kako bi izvršio pritisak na Bidenovu administraciju da odbaci njegovo predizborno obećanje da će resetirati američko-saudijske odnose.

Tajni prošlomjesečni posjet Saudijskoj Arabiji ravnatelja CIA-e, Williama J. Burnsa, a koji je otkriven ovoga tjedna, tek je posljednji u nizu primjera u kojima Bidenova administracija moli Salmana da odvrne pipu. To otvara očito pitanje: koga ovi zaljevski vladari smatraju pravim saveznikom - SAD ili Rusiju?

'Saudijska Arabija i UAE danas su ruski saveznici u Perzijskom zaljevu, i zapravo peru ruski novac te kategorički i namjerno odbijaju povećati proizvodnju nafte', kazao je prošli tjedan na Sedona Forumu Instituta McCain demokratski zastupnik Tom Malinowski. 'Ovo je trenutak kad zemlje trebaju odlučiti na čijoj su strani?'

Čak i prije početka ukrajinskog rata, Bidenova administracija je počela napuštati predizborno obećanje da će zauzeti čvršći stav prema Saudijcima, obnavljajući trgovinu oružjem i slanjem svojih visokih dužnosnika na sastanak s Mohammedom bin Salmanom, čovjekom koji je, prema CIA-u, 2018. naručio ubojstvo novinara i suradnika Washington Posta Jamala Khashoggija. Ali ukrajinska kriza dala je Mohammedu bin Salmanu zlatnu priliku.

Salman rado razgovara s Putinom. No i saudijski vladar i njegov kolega iz Emirata odbili su u ožujku primiti Bidenov poziv, iako obje države uživaju američku zaštitu. Mohammed bin Salman čeka de se Biden sastane s njim u Rijadu - ili da ga pozove u Bijelu Kuću. Biden se tome opire jer zna da bi takvo što bilo javno poniženje nakon što je obećao da će se udaljiti od saudijskog režima.

U međuvremenu, Mohammed bin Salman javno zavodi republikance. Zetu Donalda Trumpa, Jaredu Kushneru, dao je dvije milijarde dolara preko privatnog investicijskog fonda s nikakvom transparentnošću - što je novac koji bi mogao poslužiti Trumpu u borbi protiv Bidena 2024.

Bidenov tim se ponaša kao da proizvođači nafte iz Zaljeva imaju prednost. No to je istina samo ako SAD ne uspiju shvatiti tko doista ima moć u ovom odnosu.

'Poluga je na američkoj strani. No oni je odbijaju upotrijebiti', kaže Ali Al-Ahmed, osnivač i direktor Instituta za zaljevska pitanja. 'Oni nisu spremni promijeniti taj odnos, pa ga zato sada kontrolira Mohammed bin Salman.

Apologeti zaljevskih država nude poznati argument. Kažu kako Saudijska Arabija i UAE predstavljaju stabilnost i reforme u regiji kojoj prijete terorizam i Iran. Kažu kako SAD ne mogu jače pritisnuti te režime jer bi ih to samo gurnulo u raširene ruke Rusije i Kine.

No, vjeruje li itko doista da politika Mohammeda bin Salmana stabilizira regiju? Može li se diktatora koji sudjeluje u brutalnim obračunima u svojoj zemlji i u ratu u Jemenu doista nazvati reformatorom? Želi li doista Saudijska Arabija kupiti rusko oružje i svoju sigurnost staviti u ruke Kineza? Ako da, sretno s time!

Neki sumnjaju da bi prošao čvršći pristup Mohammedu bin Salmanu, no ta se ideja, ironično, pokazala pogrešnom baš za vrijeme Trumpova mandata. 2020. kad su Saudijci namjerno srušili cijenu nafte, Trump je zaprijetio da će povući američke trupe iz Saudijske Arabije - i Mohammed bin Salman je popustio.

Iako se Trump, općenito, isuviše pokoravao Saudijskoj Arabiji, znao je da je Mohammed bin Salman nasilnik, a nasilnicima treba pokazati snagu, a ne slabost.

Novi, de fakto, savez između Putina, Mohammeda bin Salmana i Mohameda bin Zayeda, posve je razumljiv: sva tri diktatora vide širenje slobode, demokracije i ljudskih prava egzistencijalnom prijetnjom svojoj vladavini.

Ali cjelokupna racionalizacija američkog partnerstva s tim zemljama Zaljeva temelji se na njihovoj ulozi važnih igrača u održavanju energetske stabilnosti. Ako tu stabilnost ne budu osiguravali, što točno dobivamo zauzvrat za svoje ulaganje?

Branitelji Mohammeda bin Salmana često ističu da njegov 86-godišnji otac neće još dugo poživjeti - što znači da će njegov sin vjerojatno vladati Saudijskom Arabijom nekoliko desetljeća, htjeli mi to ili ne. Međutim, u stvarnosti je to najbolji argument za čvršći stav prema njemu. Ako Saudijska Arabija i dalje želi biti saveznik SAD-a, trebala bi se tako i ponašati.

17. travanj 2024 00:41