StoryEditorOCM

Austrija se priprema na obvezno cijepljenje svih starijih od 18 godina. Već imaju plan kako će to izgledati, evo odgovora na sva pitanja

Piše PSD
21. siječnja 2022. - 18:14

Obvezno cijepljenje u Austriji nisu velikom većinom izglasali samo zastupnici vladajućih stranaka, već i veliki dio oporbe. Socijaldemokrati, ali i većina zastupnika liberalnog Neosa odobrili su prijedlog zakona. Desničarsko-populistički FPÖ (Slobodarska stranka Austrije) glasao je protiv, piše Deutsche Welle, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon što je zakon u Beču prihvatio Nationalrat (donji doma parlamenta, op. ur.), on mora biti potvrđen od Bundesrata (gornji dom u kojem su predstavnici 9 saveznih pokrajina, op. ur.). Njegovo usvajanje 3. veljače 2022. smatra se sigurnim. Opća obveza cijepljenja u Austriji trebala bi stupiti na snagu dan kasnije i važiti za sva cjepiva protiv korone odobrena u Europskoj uniji. Vladin cilj je značajno povećati trenutnu stopu cijepljenosti od 75 posto, koja je osrednja u usporedbi s prosjekom u EU-u. Prethodna pooštravanja mjera, poput uvođenja lockdowna za necijepljene, nisu imala takav uspjeh.

Obuhvaća li obvezno cijepljenje sve građane?

Obveza cijepljenja u Austriji odnosi se na sve osobe s prebivalištem u Austriji, koje imaju 18 i više godina. U zakonodavnom postupku prvobitno su namjeravali uključiti u obvezno cijepljenje i mlade od 14 do 18 godina. Ovo je kasnije odbačeno.

Iznimke od novog Zakona o obveznom cijepljenju protiv COVID-a 19 predviđene su samo za trudnice i osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga ili koje nakon cijepljenja ne razvijaju imunosni odgovor. Ako cijepljenje nije moguće iz zdravstvenih razloga, osoba mora predočiti odgovarajuću liječničku potvrdu. Potvrde o izuzeću mogu izdavati samo specijalističke ambulante, službenici javnog zdravstva i liječnici epidemiolozi.

Jesu li oni koji su se oporavili oslobođeni obveze cijepljenja?

Za razliku od Njemačke, gdje status onih koji su imali koronu i koji se vode kao osobe koje su preboljele bolest sada istječe nakon 90 dana od pozitivnog PCR testa, u Austriji se ozdravljene osobe smatraju zaštićenima do 180 dana, odnosno 6 mjeseci nakon infekcije. Za to su vrijeme izuzete od obveze cijepljenja. Tek nakon isteka tog roka ozdravljeni ponovno podliježu obvezi cijepljenja.

Koliko cijepljenja obuhvaća obvezno cijepljenje?

Zakon govori o početnim i naknadnim cijepljenjima. Broj kasnijih cijepljenja utvrđuje ukazom ministar zdravstva. Prema trenutnom stanju, austrijska vlada od svojih građana, ako nisu preboljeli bolest, očekuje tri cijepljenja protiv korone.

Provodi li se obvezno cijepljenje silom?

Ne. Nationalrat je odlučio da je cijepljenje obvezno, ali ne i prisilno. "Cijepljenje se ne smije provoditi pod direktnom naredbom i prisilom”, stoji u paragrafu 1. novog Zakona.

Kako se kontrolira obvezno cijepljenje?

U prvom koraku nakon stupanja Zakona na snagu, sva kućanstva u Austriji trebala bi dobiti poštu od ministra zdravstva s informacijama o novom, obveznom cijepljenju.

Prve kontrole planirane su sredinom ožujka. Pridržavanje ovog propisa bi najprije trebala provjeravati policija na javnim mjestima, metodom slučajnog uzorka. Budući da u Austriji ne postoji opća obveza pokazivanja osobnih dokumenata, u praksi bi to moglo rezultirati odvođenjem necijepljenih osoba bez osobne iskaznice u najbližu policijsku postaju radi provjere identiteta.

U drugom koraku planira se digitalna provjera u Registru cijepljenih koji je uveden u Austriji tijekom pandemije. Tada će se kazne slati automatski.

Koliko su visoke kazne?

Ako se tijekom nasumičnih provjera utvrdi kršenje Zakona o obveznom cijepljenju, policija može izreći novčanu kaznu od 600 eura. Ako se ta osoba cijepi u roku od dva tjedna nakon provjere, kazna će se povući. U slučaju prigovora na kaznu, u sudskom postupku mogu se izreći i veće kazne - do 3.600 eura.

Ova kazna se onima koji nisu cijepljenje može naplatiti najviše četiri puta godišnje - ako zdravstveno stanje ne dovede do toga da se obveza cijepljenja ukine. Novac od kazni, koje naplaćuje država, trebao bi se upotrijebiti za borbu protiv korone.

Prijeti li zatvor onima koji odbijaju cijepljenje?

Zakon o cijepljenju protiv COVID-a 19 izričito isključuje obvezni pritvor, iako je ta mogućnost načelno predviđena u Austriji u slučaju neplaćanja kazni. Međutim u § 10. Zakona o cijepljenju stoji: "Ako je izrečena novčana kazna ne određuje se zamjena zatvorskom kaznom u slučaju da se novčana kazna ne može naplatiti."

Hoće li obvezno cijepljenje proći na sudu?

Vodeći pravnici u Austriji ne polaze od toga da će Ustavni sud (VfGH) poništiti cijeli zakon. No, sasvim je moguće da će sud imati prigovor na pojedine točke. Između ostalog, sporno je da kazne mogu biti veće, ako pogođeni napravi prigovor na kaznu.

Koji su poticaji za cijepljenje planirani?

Paralelno s uvođenjem obveznog cijepljenja Austrija želi koristiti i poticaje za povećanje stope cijepljenosti. Planirani su voucheri od 500 eura za jednu dozu cjepiva, koji se mogu koristiti u restoranima i trgovinama. Osim toga, općine bi mogle dobiti bonuse odnosno financijska sredstva u slučaju da ostvare visoku stopu cijepljenih. Za te mjere vlada namjerava izdvojiti jednu milijardu eura. Skoro dvije trećine Austrijanaca, kako pokazuju istraživanja javnog mnijenja, pozitivno gledaju na obvezu cijepljenja.

26. travanj 2024 00:14