StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTOTALNA KONFUZIJA

Apsurdno tumačenje ‘mjera‘ šokiralo ugostitelje: ‘Ne smijemo raditi nakon ponoći, pa čak ni s covid potvrdama!‘

Piše jutarnji list
26. srpnja 2021. - 16:48

Iako je noćnim klubovima odlukom Stožera nedavno bilo omogućeno da normalno rade na otvorenom - naavno, uz predočenje covid potvrde od strane gostiju - dio njih tek je ovaj vikend saznao da mogu raditi maksimalno do ponoći, piše Jutarnji.

Ispostavilo se to tijekom subote i nedjelje kad je MUP zajedno s Državnim inspektoratom obilazio ugostiteljske objekte, između ostaloga i klubove, kako bi kontrolirao poštivanje odredbi Stožera.

Dio tih klubova, naime, dobio je upozorenje da ne smije raditi nakon ponoći, i to zbog odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ali i zbog načina kako Stožer tumači Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i koje je prošli tjedan bilo poslano na cijeli niz adresa.

A iz tog tumačenja te iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti proizlazi da noćni klubovi koji rade na otvorenom iza ponoći mogu raditi isključivo ukoliko se nalaze izvan naseljenog područja jer je tako još prije cijelog niza godina propisano zakonskom legislativom.

- Samo ugostiteljski objekti izvan naseljenog područja naselja mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost na otvorenom prostoru bez ograničenja radnog vremena, ako je to predviđeno rješenjem o minimalnim uvjetima nadležnog upravnog tijela. Također, napominje se da je u njihove prostore ulazak dopušten samo osobama koje posjeduju EU digitalne COVID potvrde. Prema tome, svi ugostiteljski objekti koji se nalaze u naseljenim mjestima, bez obzira kako su registrirani mogu, temeljem Odluke Stožera raditi samo do 24,00 sata - stoji u tumačenju Stožera, a po kojem je Državni inspektorat proteklog vikenda onda i postupao.

Kako je za Jutarnji list rekao predsjednik Udruge noćnih klubova Goran Fancev, situacija je apsurdna jer nitko ne zna što smije i kako zapravo smije raditi, a kad se to nadoveže na činjenicu da su noćni klubovi zadnjih godinu i pol dana najveća žrtva pandemije, jasno je kako je na djelu potpuna konfuzija.

- Ne znam zašto Stožer tumači da klubovi u naseljenim područjima ne smiju raditi nakon ponoći jednako kao što nikome nije jasno što bi to točno po definiciji uopće bilo naseljeno područje. Istovremeno, kafići normalno na terasama imaju živu glazbu, vade zvučnike i izvode program za koji nisu registrirani, a to nitko ne kontrolira - razočaran je Fancev, piše Jutarnji.

19. travanj 2024 23:07