StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoklopio Milorada

Američki dužnosnik: ‘Dodik pravi cirkus da odvuče pozornost javnosti s pravih problema. Odvajanje od BiH? Ma dajte...‘

Piše dv
12. siječnja 2024. - 06:33

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja James O‘Brien održao je briefing za novinare na kojima je između ostalog govorio i o idejama lidera bosanskih Srba Milorada Dodika o secesiji. 

- Pokušaji Milorada Dodika da "nacionalističkim cirkusom" odvuče pozornost sa pravih problema u Bosni i Hercegovini nisu u interesu zemlje - kazao je.

Istakao je da "BiH naročito pati od odljeva mozgova", te da "skoro pola stanovništva ne živi u zemlji", prenosi Dnevni avaz

- Ovo je kriza, time se političari trebaju baviti. Umjesto toga, vidimo da političarima nedostaje i kruha i ideja pa umjesto toga nude cirkus - naglasio je O‘Brien. 

On naglašava da se ovo "naročito vidi kod gospodina Dodika i njegovog obilježavanja neustavnog dana RS-a, 9. siječnja, čime pokušava odvući fokus javnost s važnih pitanja. 

Na temu Dodikovih prijetnji da će proglasiti nezavisnost, američki je dužnosnik kazao je da on bio u Daytonu, te da je radio zajedno sa bh. stranom na sastavljanju Ustava BiH. 

- Njegove priče o secesiji su eksplicitno odbačene u originalnom Daytonskom sporazumu. To je besmislica i to je neustavno - kategoričan je, dodavši kako na Dodikove argumente ne treba obraćati pozornost. 

Dodao je i da se treba fokusirati na to da "institucije funkcioniraju kako je planirano", te da "politički lideri budu odgovorni za isporučivanje rezultata ili neuspjeh u tome". 

Inače, veleposlanstvo SAD-a je ocijenilo da je separatistička politika Milorada Dodika opasna, te da ona "dovodi u opasnost europsku perspektivu BiH, njenu demokraciju i ekonomiju".

08. svibanj 2024 18:08